-
Kad netoleruoja glitimo aiškinosi šešerius metus: galvojau, kad mirsiu
„Galvojau, kad mirsiu. Viskas prasidėjo nuo virškinimo sutrikimų – viduriavimas, vidurių užkietėjimai, vėmimas, vėliau perauga į kasdienius galvos skausmus, spengimą galvoje, į visišką silpnumą. Po trupučiuką liga progresavo į tai, kad aš jau buvau visiškai nusilpusi, nukritęs svoris, ir gydytojai buvo pasakę: kuo baigsis – neaišku, ieškosim“, – prisimena K. Pozingytė.
Po šešerių metų galiausiai nustatyta – K. Pozingytės organizmas netoleruojantis gliuteno – baltymo, esančio kviečiuose, miežiuose ir rugiuose. Kristinai teko gerokai koreguoti mitybą ir išmokti gyventi be buvusių kasdienių saldumynų, bandelių ir makaronų.
Viešai prabilusi apie savo patirtį Kristina mainais gavo begalę pažinčių ir padėkų – begliutenė dieta tampa vis aktualesnė ne tik sergantiems autoimunine liga celiakija ar turintiems jautrumą gliutenui, bet ir kenčiantiems nuo skydliaukės sutrikimų, sergantiesiems diabetu ir kitomis ligomis.
Daug patiekalų ji išmoko pakeisti. Naujoje LRT TELEVIZIJOS laidos „Labas rytas, Lietuva“ rubrikoje „Sveikiau!“ Kristina pristato picos be gliuteno receptą.
-
Gydytojas: pastebiu neracionalų produktų be glitimo vartojimą
Kauno klinikų sporto medicinos gydytojas Gediminas Tankevičius primena, kad glitimo galime sutikti mūsų kasdieniame racione – duonoje, makaronuose, taip pat jo randama ir leduose, padažuose.
Gydytojas pabrėžia, kad tiems, kurie neturi alergijos šiai medžiagai, glitimas nėra kenksmingas, tai – sveika ir naudinga medžiaga.
„Tie, kurie neturi jokio jautrumo, jiems nereikia sukti galvos. Kartais tokie žmonės elgiasi neracionaliai ir vartoja produktus be glitimo, lyg jie turėtų pridėtinę vertę, lyg jie būtų kažkuo ypatingi. Toks vartojimas – neracionalus“, – sako G. Tankevičius.
Pasak gydytojo, tiems žmonėms, kurie yra jautrūs glitimui, dažniausiai pučia pilvą, užkietėja viduriai, atsiranda bėrimai, sutrinka miegas.
Daugiau apie tai – įraše.
-
Glitimo netoleravimas – dažna prastos savijautos priežastis 1
O dėl nuolatinės prastos savijautos gali būti kalti produktai, kuriuose yra glitimo, dar vadinamo gliutenu.
Gydytojas Alvydas Unikauskas dalijasi pagrindiniais požymiais, išduodančiais glitimo netoleravimą:
1. Augantis svoris yra slaptas glitimo netoleravimo ženklas. Glitimas tokių žmonių organizme išbalansuoja hormonus ir žmogus pradeda tinti, nes glitimas sukelia daug uždegiminių reakcijų kūne. Vienas iš klasikinių uždegimo požymių būtent ir yra pabrinkimas, nes organizmas sulaiko vandenį, siekdamas efektyviau kovoti su uždegimu.
Jei žmogus yra alergiškas glitimui, šiam patekus į organizmą, imuninė sistema jį atakuoja kaip svetimkūnį. Taip atsiranda lėtinis uždegimas. Kiekvieną kartą, kai suvalgote riekę duonos, dubenėlį makaronų, picą, bandelę ar net sojų padažo, kūnas apsunksta ir pabrinksta. Pirmiausia tai padaro žarnyno pasaitas. Taigi šiuo atveju atsikratyti svorio yra neįmanoma tol, kol valgysite maistą, turintį glitimo (kviečių, rugių, miežių).
2. Sudirgęs žarnynas. Glitimas tiesiogiai dirgina žarnyno paviršių, t. y. žarnų gleivinę. Be akivaizdžios priežasties atsiradęs viduriavimas, skrandžio spazmai, žarnyno pūtimas.
3. Sąnarių (čiurnų, kelių, rankų pirštų, riešų ir t.t.) skausmas. Glitimas sukelia uždegimus visame kūne – tiek sąnariuose, tiek raumeniniame audinyje. Dėl šios priežasties gali stingti sąnariai ir skaudėti raumenis.
4. Žąsies oda – tai yra tam tikras odos bėrimas. Sudirgus žarnynui sutrinka tokių vitaminų kaip A ir D įsisavinimas ir tai pasireiškia žąsies oda.
5. Padidėjęs jautrumas gaminiams iš pieno, sojų ir kukurūzų. Glitimui alergiškas organizmas nebesugeba atskirti duonos, pieno ir kukurūzų baltymų – organizmas juos mato kaip vienodą grėsmę ir jis į šiuos baltymus reaguoja kaip į glitimą.
Gydytojas A. Unikauskas siūlo testą namuose, padėsiantį nustatyti, ar turite netoleranciją glitimui. Apie tai plačiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.