-
Sugrįžta gyvulininkystės paroda: bus kur paganyti akis 3
Dėmesio centre – tvarumas
VDU Žemės ūkio akademijos universitetinis miestelis šurmuliuos tris dienas – iki rugsėjo 24 d. Ketvirtą kartą rengiamos „Inno panoramos“ pagrindinė tema šiemet – tvarumas, ekologija. Vyks diskusijos apie Žaliąjį kursą, ekologinės gamybos ateitį. Į parodos ekspozicijas jau suvežta žemės ūkio technika ir įranga tausojamajai žemdirbystei. Čia bus demonstruojami ekologiški maisto produktai, vyks ekologiškų ir palankių sveikatai produktų degustacijos. Prasideda ir tradicinė daug sodo mylėtojų į Akademiją pritraukianti sodinukų mugė.
Bus pristatyti ponių veislių žirgai, kurių pagrindu kuriama Lietuvos jojamųjų ponių veislė.
Svarbi „Inno panoramos“ dalis šiemet – veislinių ūkinių gyvūnų paroda, rengiama po kelerių metų pertraukos. Tris dienas bus galima grožėtis veisliniais paukščiais, triušiais, avimis, ponių klasės žirgais, mėsiniais galvijais. Paukštininkai pristatys Lietuvoje auginamas populiarias vištų, ančių, žąsų, kalakutų, balandžių veisles. Bus ir retų vištų veislių, tarp jų – vienos didžiausių ir elegantiškiausių karališkosios Bramos vištų veislės atstovių. Gagens ir vienintelės Lietuvoje išlikusios žąsų veislės atstovės – Lietuvos vištinės žąsys. Voljeruose tipens kiemo sanitarės Indijos bėgikės (greitosios antys), didelės Tulūzų žąsys, kalakutai ir kiti naminiai paukščiai.
Atkeliauja ne dėl grožio
„Parodoje išvysime ir veislinių triušių – belgų milžinų, prancūzų avinų, Vokietijos dėmėtųjų, šinšilų ir kitų veislių pilkųjų, arba mėlynųjų, triušių. Daug dėmesio skiriama avims – bus galima išvysti devynių veislių atstovių, tarp jų – juodomis dėmėmis ant baltos vilnos išsiskiriančias Kerry Hill veislės avis. Bus pristatyti ponių veislių žirgai, kurių pagrindu kuriama Lietuvos jojamųjų ponių veislė“, – intrigavo VDU Žemės ūkio akademijos Verslo ir socialinės partnerystės centro Parodų organizavimo skyriaus vadovė Rima Pranaitienė.
Vis dėlto daugiausia bus eksponuojama veislinių mėsinių galvijų.
„Šie galvijai traukia akį – jie įdomūs pažiūrėti, neįprasti. Juk kai kurių veislių buliai užauga didžiuliai – iki 1,5 t. Vienų veislių atstovai – dideliais ragais, kitų – beragiai, gauruoti – tikrai įspūdingos išvaizdos“, – užsiminė Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos (LMGAGA) direktorė Vilma Živatkauskienė.
Vis dėlto, pasak jos, veisliniai gyvūnai į parodą atkeliauja, visų pirma, ne dėl grožio. „Tokios parodos labai naudingos pradedantiems ūkininkauti – čia jie gali apžiūrėti skirtingų veislių galvijus, daugiau sužinoti apie jų savybes ir apsispręsti, ką auginti. Juk visi galvijai turi savo paskirtį. Vienos veislės labiau tinka, jei ūkininkas galvijus augina tam, kad parduotų daugiau mėsos, o kitos – kad nuganytų pievas. Vienos labiau tinka, jei galvijai laikomi lauke, kitos – po stogu.“
Vaišins jautienos sultiniu
Parodoje vyks ir patiekalų iš vienos maistingiausios mėsos – jautienos – degustacijos.
„Atsižvelgdami į tai, kad dabar – tikrai ne patys geriausi laikai, orientuojamės ne į brangias jautienos dalis, o į vertingas, bet mažiau žinomas. Parodos lankytojus vaišinsime jautienos sultiniu su kibinukais. Šis sultinys stiprina imunitetą, padeda gydyti autoimunines ligas, rekomenduojamas net sergant vėžiu – tai patvirtinta mitybos specialistų“, – pasakojo V.Živatkauskienė.
Gyvulininkystės parodoje netrūks diskusijų. Šiandien po 14 val. vyksiančio mėsinių galvijų veislių pristatymo plačiajai visuomenei skirtoje diskusijoje bus aptarta jautienos nauda. Bus kalbama ir apie tai, kaip šią mėsą gaminti, kad ji išsaugotų gerąsias savybes.
Į šeštadienį 11 val. vyksiančią diskusiją „Mėsinės galvijininkystės vaidmuo (ekonominis, ekologinis, socialinis požiūriai)“ kviečiami mėsinių galvijų augintojai, kiti žemės ūkio sektoriaus ir akademinio pasaulio atstovai.
Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos prezidentas Vytautas Barkauskas šioje diskusijoje tikisi aptarti opiausias ūkininkams kylančias problemas.
„Daugelį metų už įsigytus gyvulius ūkininkams buvo mokama 30 proc. parama: už telyčaitę – iki 1 tūkst. eurų, veislinį bulių – iki 1,3 tūkst. eurų. Nuo kitų metų mes šios paramos nebetenkame. Kita problema, egzistavusi ir iki šiol, – kad ekonominio dydžio vienetai (EDV) ūkiuose vertinami neteisingai. Pirkdami užsienyje, už veislinį mėsinį galviją mokame po 2–3 tūkst. eurų, o Lietuvoje jų vertė oficialiosios statistikos lentelėse – vos šiek tiek per 300 eurų. Tai svarbu ūkininkams siekiant gauti ES paramą – mes negalime konkuruoti su pieninių galvijų augintojais. Jiems sąlygos gauti ES paramą yra geresnės“, – opias problemas kelia V.Barkauskas.
Atsižvelgdami į tai, kad dabar – tikrai ne patys geriausi laikai, orientuojamės ne į brangias jautienos dalis, o į vertingas, bet mažiau žinomas.
Kaip ženklinti mėsą?
Diskusijoje ruošiamasi aptarti ir mėsos ženklinimą Lietuvoje. Neabejojama, kad pirkėjams labai praverstų, jei mėsa būtų išsamiai ženklinama.
„Pagal informaciją, nurodomą ant pakuotės, turėtų būti atsekamas mėsos kelias iki parduotuvės. Turėtų būti žymima, koks ūkininkas užaugino gyvulį ir kokia tai mėsa – kokio amžiaus karvės ar buliaus. Deja, Lietuvoje paskerstų karvių mėsa tampa jautiena. Pirkėjas turėtų žinoti, ar jis valgys mėsinės, ar pieninės karvės mėsą, kas tos karvės augintojas“, – įsitikinęs V.Barkauskas.
Mėsinių galvijų augintojų teigimu, nurodant galvijo veislę, pirkėjas žinotų, kokio maistingumo mėsą perka. Mat kai kurių veislių jautiena turi mažiau riebalų ir blogojo cholesterolio.
Kita galvijų augintojų įvardijama problema – Lietuvoje nėra mobiliųjų skerdyklų. „Dabar gyvuliai skersti vežami į mėsos perdirbimo įmonę. Vežamas gyvulys stresuoja, dėl to jo mėsa praranda didžiausią vertę. Pažiūrėkime, kaip žydai skerdžia: jie to gyvulio niekur neveža, prieš skersdami nuramina, kad nestresuotų. Norėdami turėti tikrai aukštos kokybės mėsos, turėtume naudotis mobiliomis skerdyklomis, kad gyvuliai būtų skerdžiami neišvežant iš ūkio“, – įsitikinęs LMGAGA prezidentas.
Tiek gyvulininkystės parodoje, tiek kitose „Inno panorama 2022“ diskusijose nebus išvengta Žaliojo kurso temos, šios krypties reikalavimų daugiau žemės ūkio produkcijos gaminti ekologiškai.
„Daugelis galvijus auginančių ūkininkų, net ir neįregistravę ekologinių ūkių, mineralinių trąšų nenaudoja – tręšia mėšlu. Bet jei reikalavimai ekologiniams ūkiams liks tokie aukšti kaip dabar, vargu ar daug naujų ūkių taps ekologiniai“, – abejojo V.Barkauskas.
Svarbu: limuzinų veislės galvijus auginančio V.Barkausko teigimu, pagal informaciją, nurodomą ant pakuotės, turėtų būti atsekamas mėsos kelias iki parduotuvės. (Vytauto Barkausko asmeninio archyvo nuotr.)
Akademijoje bus demonstruojama ir gyvulininkystės ūkiams skirtos technikos, įrangos: šienapjovių, mėšlo kratytuvų, pašarų maišytuvų-dalytuvų, krautuvų ir kt.
„Tikimės, kad paroda bus naudinga gyvulininkystės specialistus rengiančioms mokymo įstaigoms, įmonėms, tiekiančioms produktus gyvulininkystei, paukštininkystei, patiems gyvulių augintojams ir, žinoma, miesto ir rajono gyventojams, norintiems visa tai pamatyti“, – užsiminė R.Pranaitienė.
Gyvulininkystės paroda vyks VDU Žemės ūkio akademijos 3-iame paviljone (Universiteto g. 10C, Akademija, Kauno r.). Daugiau informacijos – interneto svetainėje expoacademia.lt.
-
VDU Žemės ūkio akademija skatina bioekonomikos verslų vystymą ir ugdo ateities lyderius
Tačiau ypač svarbi yra ir miestelio erdvėje sukurta moderni infrastruktūra, leidžianti čia rengti įvairios paskirties didelių apimčių renginius. Toks tris dienas truksiantis renginys – Gyvulininkystės paroda – Akademijoje prasideda jau rytoj. Tai – proga ne tik apžiūrėti ūkinių gyvūnų veislininkystės rezultatus atspindinčią ekspoziciją, studentų miestelį, bet ir sužinoti, kokios veiklos čia vyksta nuolat ir kodėl sparčiai modernėjantis šalies agrosektorius šiandien VDU ŽŪA įvardija visų jame vykstančių pokyčių širdimi.
Gyvulininkystės paroda – mokslo tarpdiscipliniškumo atspindys
VDU ŽŪA veiklos šiandien vyksta keliomis kryptimis, kurių trajektorijos nuolat persipina tarpusavyje, kurdamos sinergijos efektą. Tai – mokslo vystymas bendradarbiaujant su verslu, dėmesys bioekonomikos verslų plėtrai ir inovacijoms, ateities specialistų rengimas šalies žemės ūkiui bei jį aptarnaujantiems sektoriams. Gyvulininkystė šiandien ir yra vienas tų sektorių, kuriuose inovacijas kuria tarpdisciplininės įvairių sričių mokslininkų komandos – inžinieriai, agronomai, ūkinių gyvūnų fiziologijos žinovai, informatikai ir ekonomistai. VDU ŽŪA veikia Gyvūnų produkcijos tyrimų ir inovacijų centras, kuris dalyvauja šalies veislininkystės sistemos veikloje ir teikia jai paslaugas, metodiškai vadovauja bei vykdo gyvulių mėsinių savybių ir mėsos kokybės gerinimo genetiniu būdu darbą, konsultuoja verslo įmones bei ūkininkus ir teikia jiems paslaugas. Pažangios technologijos augintojams leidžia nustatyti, kurių laikomų mėsinių veislių gyvulių mėsa yra kokybiškiausia, ir selekcijos būdu formuoti aukštos genetinės vertės produkcines bandas.
„Žemės ūkiui keliami labai dideli uždaviniai ne tik aprūpinti maistu augančią pasaulio gyventojų populiaciją, bet ir būti saugiam, tvariam, orientuotam į Europos žaliojo kurso tikslus. Todėl neturėtų stebinti, kodėl šiuo metu būtent žemės ūkis yra tas sektorius, į kurį naujovės veržiasi sparčiausiai, atitinkamai reikalaudamos naujų šio sektoriaus darbuotojų žinių bei kompetencijų“, – teigė VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. Astrida Miceikienė, pastebinti, kad gyvename didelių transformacijų laikotarpyje, kuomet naujos technologijos ir išradimai fizinį, skaitmeninį ir biologinį pasaulius sujungia į vieną visumą. Profesorės įsitikinimu, šie pokyčiai atveria naujų galimybių ir Lietuvos agroverslui, ir šių pokyčių flagmanui – VDU Žemės ūkio akademijai.
Astrida Miceikienė/VDU ŽŪA nuotr.
Šiandienos agrosektorius – robotai, dronai ir skaitmenizacija
„Ketvirtoji pramonės revoliucija į agrosektorių įsiveržė sugriaudama stereotipinį mąstymą, kad žemės ūkis –sunkus fizinis darbas. Jau šiuo metu agrosektorius yra labiausiai skaitmenizuotas, palyginti su kitais sektoriais. Prognozuojama, jog per ateinančius 10 metų robotai taps neatsiejama kiekvieno modernaus ūkio ar modernios žemės ūkio įmonės dalimi. Skaitmenizacijos procesai iš esmės keičia agroverslą. Kompanijos „Forbes“ teigimu, 2017 metais pasaulyje buvo išaugintas ir nuimtas pirmasis derlius visiškai be žmogaus tiesioginio darbo, t. y. tame lauke nė karto neapsilankė žmogus. Žemės ūkio pažangą puikiai iliustruoja, pavyzdžiui, ūkiuose sparčiai populiarėjantis jutiklių naudojimas. Informacijos rinkimas naudojantis daiktų internetu, t. y. jutikliais, dronais, gebančiais pateikti informaciją realiu laiku, vėliau saugomą ir apdorojamą debesyse, leidžia padidinti žemės ūkio verslo efektyvumą, sumažinti darbo sąnaudas, stebėti orus ir pasirengti nepalankiems jų periodams, stebėti ligų ir kenkėjų plitimą ir kt. Jutikliai, strategiškai išdėstyti apie laukus, kartu su vaizdo atpažinimo technologijomis, šiandien jau suteikia galimybę ūkininkams apžiūrėti savo pasėlius iš bet kurios pasaulio vietos“, – žemės ūkio veiklos realijas atskleidė pašnekovė.
Profesorė dr. A. Miceikienė atkreipė dėmesį, kad robotų naudojimas žemės ūkyje reikšmingai didina gyvulių produktyvumą ir augalų derlių. Purškimo, ravėjimo robotai gali sumažinti agrocheminių medžiagų naudojimo kiekius iki 90 proc. „Dirbtinio intelekto naudojimas didina žemės ūkio verslininkų galimybes valdyti ūkius išmaniosiomis programomis, įdiegtomis tiesiog telefone. Pavyzdžiui, dirbtinio intelekto naudojimas išmaniuosiuose fotoaparatuose, sumontuotuose tvartuose, leidžia identifikuoti kiekvieną gyvulį ir nustatyti, ar jis sveikas, ar pakankamai ėda“, – žemės ūkyje diegiamas inovacijas komentavo VDU ŽŪA kanclerė prof. dr. A. Miceikienė, atkreipdama dėmesį, kad atsiradus galimybei duomenis apie gyvulius ir augalus rinkti realiu laiku jutikliais, dronais ir palydoviniu ryšiu, ūkininkams atsiranda galimybė gamtines ir technologines rizikas valdyti taip pat realiu laiku.
Skaitmeninės technologijos taip pat padeda taikyti naujus prekybos modelius, sujungdamos žemės ūkio produkcijos pardavėjus ir pirkėjus į naujas rinkas internetinėse parduotuvėse.
Mokslinės veiklos tikslas – Lietuvos ir visos planetos tvarumas
Svarbiausios mokslinių tyrimų, vykdomų VDU Žemės ūkio akademijoje, kryptys yra susijusios su žemės ūkio tvarumu, klimato kaitos problemų sprendimu, tradicinio žemės ūkio transformacija į tvarius bioekonomikos verslus.
„Mūsų tyrimai aprėpia žemės ūkio, maisto, miškininkystės sektorius, taip pat regionų vystymo problematiką. Pastaruoju metu ypač daug dėmesio skiriama dirvožemio kaip svarbiausio žemdirbių instrumento tyrimams, precizinio ūkininkavimo technologijai, tausojančiai aplinką bei taupančiai resursus. Mokslininkai analizuoja robotų, dronų, jutiklių panaudojimo galimybes, įgyvendinami projektai, padedantys tikslingiau naudoti augalų apsaugos priemones bei trąšas, VDU ŽŪA Inžinerijos fakultete yra įrengtas vėjo tunelis, kuriame atliekami eksperimentai, siekiant sumažinti riziką purškiamiems chemikalams patekti į aplinką“, – VDU ŽŪA mokslininkų tikslus komentavo prof. dr. A. Miceikienė.
Akademijoje taip pat aiškinamasi, kaip naudojant išmaniąsias technologijas sumažinti grūdinių kultūrų užterštumą mikotoksinais, kuriami nauji maisto produktai ir pašarai, modeliuojami inovatyvūs produktų pardavimų kanalai, vykdoma miškų genetinės kilmės kontrolė, kuriamas giminystės ryšių tinklas tarp Europos miškų ir parkų pagal jų DNR genotipus, atliekamas istorinės medienos dirbinių kilmės identifikavimas. Be to, plėtojami tyrimai, susiję su dirbtinio intelekto taikymu žemės ūkyje, ieškoma naujų verslo modelių, su kuo mažesnėmis investicijomis padedančių sukurti kuo didesnę pridėtinę vertę. „Šiais metais, dirbdami bendroje komandoje su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) kolegomis, Akademijos mokslininkai atskleidė, kad bulvių stiebagumbiai spalvotu minkštimu gali padėti kovoje su skrandžio vėžiu“, – pasididžiavimo neslėpė VDU ŽŪA kanclerė.
Vizitinė kortelė – bioekonomika
Praėjusių metų pabaigoje VDU ŽŪA įsteigtas Bioekonomikos tyrimų institutas, kuriame sujungtos visų šioje srityje dirbančių mokslininkų pajėgos. „Tai – mūsų vizitinė kortelė, nes Akademijos tikslas yra žengti koja kojon su verslo partneriais, kuriančiais ateities ekonomiką. Prieš keletą metų Lietuvos bioekonomikos plėtros galimybių studiją kartu su partneriais parengę VDU ŽŪA ekspertai atkreipė dėmesį, kad spartus šio sektoriaus vystymasis turi būti vienas svarbiausių mūsų valstybės strateginių tikslų“, – teigė VDU ŽŪA kanclerė, pastebinti, kad jau ir šiuo metu didžiąją dalį mokslinių tyrimų VDU ŽŪA atlieka tarpdisciplininės mokslininkų komandos, kurių nariai – agronomijos, maisto, miškininkystės, ekologijos, inžinerijos, bioekonomikos, regionų plėtros skatinimo specialistai. Šių komandų tyrimai aprėpia pačias įvairiausias sritis – nuo kanapių pluošto pagaliukų valgomiesiems ledams iki telemetrinių duomenų analizės.
„Bioekonomika – ekonomikos dalis, susijusi su biologinių išteklių gamyba, perdirbimu ir naudojimu aukštesnės pridėtinės vertės produktų gamybai. Biologiniai ištekliai gaminami žemės ūkyje, miškininkystėje ir žuvininkystėje. Jie perdirbami į maisto produktus maisto ir gėrimų pramonėje, panaudojami baldų, chemijos, popieriaus, automobilių, medicinos, kosmetikos gamybos ir kitose srityse. Iš biologinių išteklių atliekų ir likučių gaminama bioenergija – viena atsinaujinančių energijos rūšių, kuri pastaruoju metu tampa vis aktualesnė. Bioekonomikos vystymasis pagrįstas tarpsektoriniais ryšiais. Tai reiškia, kad tas pats pagamintas biologinis išteklius gali būti naudojamas įvairiose pramonės šakose: vienose kaip pagrindinė žaliava, kitose – kaip likučiai ir atliekos. Piramidės principu veikiančioje bioekonomikoje svarbu užtikrinti, kad susidarytų kuo mažiau biologinių išteklių atliekų ir likučių“, – esminius bioekonomikos principus aiškino VDU ŽŪA Bioekonomikos tyrimų instituto direktorius doc. dr. Rytis Skominas.
Rytis Skominas/VDU ŽŪA nuotr.
Pašnekovas atkreipė dėmesį, kad Akademijoje veikia daugiau nei dvi dešimtys modernių mokslinių laboratorijų ir trys mokslo centrai. Ši infrastuktūra atvira visai akademinei bendruomenei nuo profesūros iki pirmuosius savo mokslinius bandymus pradedančių studentų bei Akademijos socialiniams ir verslo partneriams. Savo modernia infrastuktūra plačiai žinoma VDU ŽŪA nuolat sulaukia išskirtinių kvietimų bendradarbiauti įvairiuose tarptautiniuose moksliniuose projektuose. Prestižiškiausi jų – „Šitnamio efektą sukeliančių dujų emisijų mažinimas Europos maisto grandinėse“, „Hidroenergijos sprendimai besivystančioms šalims“, „Dirvožemio tyrimai ir inovatyvūs sprendimai miškams“, „Žiedinė ekonomika Centrinėms ir Rytų Europos šalims“. Visi jie – programos „Horizontas 2020“ dalis ir yra glaudžiai susiję su Europos žaliojo kurso strategija.
„Mūsų studentai bus tie lyderiai, kurie ateityje kurs, diegs ir kontroliuos inovacijas, todėl nuo pat pirmojo kurso besimokančiuosius stengiamės įtraukti į mokslinį darbą pačiomis įvairiausiomis formomis. Tai ir eksperimentinė veikla VDU ŽŪA bandymų stotyje, medelyne, verslo partnerių įmonėse, ir tiriamasis darbas įvairiose laboratorijose. Mūsų studentai sėkmingai dalyvauja Lietuvos mokslo tarybos finansuojamuose projektuose, skatinančiuose jaunus žmones aktyviai dalyvauti mokslinėje veikloje. Ranka rankon su patyrusiais mokslininkais dirba aukštesniųjų kursų studentai, planuojantys doktorantūros studijas. Jie savo mokslo darbus pristato mokslinėse konferencijose, vykstančiose Lietuvoje bei užsienio šalyse. Ir tai ypač džiugina“, – kalbėjo docentas dr. R. Skominas, pažymintis, kad studentams sudarytos palankios akademinės sąlygos ir galimybė dalyvauti mokslinėse bei praktinėse veiklose ir yra svarbiausios „dedamosios“, dėl kurių šios aukštosios mokyklos absolventai darbo rinkoje yra itin paklausūs. Daugelis studentų sėkmingai įsidarbina pagal būsimą specialybę dar iki įgydami diplomą.
Studijos orientuotos į dabarties studentų ir ateities darbdavių lūkesčius
Inžinieriai, agronomai, netgi tokie ateities specialistai kaip laukinės gamtos atkūrėjai bus tie, kurie turėdami skaitmenizacijos, informatikos, žemės ūkio technologijų žinių kurs agrosektorių, todėl šiuolaikinio žmogaus studijos, VDU ŽŪA kanclerės prof. dr. A. Miceikienės įsitikinimu, neturi apsiriboti viena sritimi arba viena specializacija.
„VDU Žemės ūkio akademija kryptingai eina šiuo keliu – čia studentai ugdomi aprėpiant žemės, miškų, vandens išteklių bei kaimo plėtros sritis, nes visos jos glaudžiai susijusios su strateginiu valstybės siekiu vystyti bioekonomiką. Orientuojantis į ateities darbdavių lūkesčius, studijų metais ugdomos ir asmeninės būsimų agrosektoriaus darbuotojų savybės – komunikabilumas, gebėjimas dirbti komandoje, kritinis mąstymas, pokyčių ir konfliktų valdymas, kūrybiškumas. Žemės ūkio akademija, būdama plačios aprėpties VDU dalimi, suteikia galimybę mokytis ir daugiau nei 30-ties užsienio kalbų. Taip pat galima pasinaudoti išskirtine gretutinių studijų galimybe, nes VDU gretutinės studijos suteikia laisvę studentui projektuoti savo kompetencijų portfelį taip, kaip jis pats nori. Studijuojamas savo pasirinktą pagrindinę studijų programą, studentas gali pasirinkti studijuoti ir bet kurią kitą gretutinę, kurią baigus išduodamas gretutinių studijų sertifikatas. Toks dviejų studijų sričių derinys atveria jauniems žmonėms dar didesnes karjeros perspektyvas“, – teigė prof. dr. A. Miceikienė.