Į miškus – tekinti sulos | KaunoDiena.lt

Į MIŠKUS – TEKINTI SULOS

Panorusiesiems svetimuose miškuose pasmaližiauti sulos aplinkosaugininkai primena, kad už tai gali grėsti baudos.

Šiuo metu sulos mėgėjai tekina klevų sulą, kuri yra gerokai saldesnė nei beržų. Tačiau netrukus norintieji galės paragauti ir beržų sulos.

Tradiciškai sula pradeda tekėti vidutinei paros temperatūrai pakilus iki 4–6 laipsnių šilumos. Sula vidutiniškai bėga apie porą savaičių.

Pamaryje klevų sulą dar vasario pradžioje pirmieji tekinti pradėjo rusniškiai. Tiesa, vėliau šį procesą sužlugdė šaltukas.

Paprastai sula leidžiama vos nutirpus sniegui. Sulos tekinimas tęsiasi iki tol, kol išsprogsta pumpurai.

Gamtosaugininkai primena, kad tekinti sulą galima toli gražu ne iš kiekvieno klevo ar beržo.

Valstybinėje žemėje sulą leidžiama tekinti tik iš tų medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po penkerių metų ir kurių skersmuo yra ne plonesnis kaip 20 cm. Jeigu medis bus nukirstas ne vėliau kaip po metų, jo skersmuo gali būti ir mažesnis.

Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm. Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skyles reikia užkimšti.

Už šių reikalavimų pažeidimus gresia nuo 10 iki 30 eurų bauda.

Privačių miškų savininkai savo reikmėms sulą gali tekinti be apribojimų. O štai norintieji leisti sulą privačioje žemėje tai gali daryti tik gavę tos žemės savininko sutikimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS