Dirbtinės vištos aviacijos bandymuose pakeis paukščius? | KaunoDiena.lt

DIRBTINĖS VIŠTOS AVIACIJOS BANDYMUOSE PAKEIS PAUKŠČIUS?

  • 0

Lėktuvui kylant pavojų gali kelti ir paukščiai. Ypač, kai sparnuočiai įkliūva į variklį. Tad aviacijoje, siekiant didesnio saugumo, atliekami paukščių smūgių bandymai. Kol kas – su tikrais gyvūnais. Tačiau tam ketinama padaryti galą. Kaip, papasakojo LNK reportaže.

Vokietis inžinierius pademonstravo vištą, kuri niekada nepaklius į puodą. Tai – padirbinys, kurį sukūrė Miunsterio įmonė. Jos šūkis – „Nė vienas plunksnuotasis neturėtų mirti dėl aviacijos“.

„Nesuvokiama, kad aukojami gyvi gyvūnai, ypač aviacijoje testuojant. Paprastiems žmonėms atrodo, kad šioje srityje šiais laikais jau viskas imituojama“, – sakė „Chrashtest-Service“ vadovas Peteris Schimmelpfennigas.

Gyvūnai nužudomi prieš testuojant, bet realybė tokia, kad paukščių smūgio bandymams iki šiol dažnai naudojamos tikros vištos, nes tokias lengva gauti. Tačiau čia, Miunsteryje, kilo mintis dėl bandymų nebeaukoti tikrų vištų. „Dummymanufaktur“ teko išlieti pakaitalą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Iš pradžių buvo juokinga, nes nežinojau, koks yra paukščio smūgio testas. Tada testavimo įmonė mums pristatė idėją ir kam tokie bandymai skirti, ir reikalai pajudėjo“, – pasakojo „Dummymanufaktur“ vadovas Marco Bäumer.

Pirmiausia ruošiami plastikiniai griaučiai, tada užpildomi minkštu užpildu ir keliauja į formą užlieti silikonu. Tokią vištą pagaminti tetrunka tris valandas. Dirbtinis paukštis vieną dieną gali išgelbėti tūkstančių tikrų gyvybes, mat į variklį šaudoma jau dirbtiniais paukščiai.

„Testavimo vietoje tvyro netvarka. Juk ant karštų objektų, tokių kaip kameros, žibintai, patenka jų vidaus organai ir tvyro susvilusios mėsos kvapas“, – vaizdingai apie testavimo procesą pasakojo „Chrashtest-Service“ vadovas.

Nesuvokiama, kad aukojami gyvi gyvūnai, ypač aviacijoje testuojant.

Kad susidūrimai su paukščiais pavojingi, rodo 2009 m. atvejis, kai Niujorke lėktuvui susidūrus su žąsų pulku, orlaivis sugedo, pilotui pavyko stebuklingai jį nutupdyti Hadsono upėje.

Tačiau vištų manekenai testams nėra pigūs – jų kaina iki 1 tūkst. eurų, o tikras viščiukas tekainuoja vos 10. Tad nežinia, ar aviacija pereis prie brangesnės patrankų mėsos, nors tai ir būtų humaniškiau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS