Raudoni plaukai – dėl saulės trūkumo? | KaunoDiena.lt

RAUDONI PLAUKAI – DĖL SAULĖS TRŪKUMO?

Neseniai atlikti tyrimai padėjo išsiaiškinti, kodėl daugelis Airijos gyventojų yra raudonplaukiai. Tai esą lemia ne tik genai, bet ir saulės šviesos trūkumas. Taip pat išsiaiškinta, kad net ir blondinais ar brunetais gimę vaikai savo DNR nešiojasi ir raudonplaukių geną.

Remiantis Airijos DNR laboratorijos atliktais tyrimais, raudonplaukių genas labiausiai paplitęs Airijoje, Škotijoje ir Didžiojoje Britanijoje, taip pat nemažai jo yra ir Skandinavijos šalyse.

Tai siejama su vitamino D trūkumu, kadangi minėtose šalyse per metus daugiau būna apniukusių ir lietingų negu saulėtų dienų.

„Skandinavijoje galbūt šiek tiek daugiau valandų šviečia saulė, tačiau Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje debesuotesnis oras, todėl vitamino D gauname gerokai mažiau, palyginti su Skandinavija. Raudoni plaukai dėl mažesnės melanino koncentracijos irgi siejami su šviesia oda, o tai turi privalumų, nes galima pasisavinti daugiau vitamino D“, – teigė „IrelandsDNA“ rinkodaros vadovė Helena Moffat.

Genetinių tyrimų laboratorijos generalinis direktorius Alastairas Moffatas pabrėžė, kad du iš labiausiai paplitusių raudonplaukių genų variantų atsirado vos iš dviejų Azijos gyventojų prieš maždaug 70 tūkst. metų.

Bendrovė „IrelandsDNA“ sukūrė naują testą, leidžiantį tėvams sužinoti, ar jų vaikai bus raudonplaukiai.

Jie tikisi, kad šis testas parodys, jog daugelis brunetų ir blondinų, patys to nežinodami, turi raudonplaukių geną.

Viliamasi, kad visuomenę pasiekiančios žinios apie raudonplaukių genus pamažu padės sumažinti išankstinį nusistatymą ir patyčias, su kuriomis vis dar susiduria raudonplaukiai.

Šiuo metu Airijoje apie 10 proc. žmonių yra raudonplaukiai, Škotijoje – iki 13 proc., o Anglijoje – 6 proc. Tai esą gerokai daugiau nei kitose pasaulio šalyse. Už Europos ribų tik 0,06 proc. žmonių yra raudonplaukiai.

Tam, kad vaikas turėtų raudonus plaukus, abu tėvai turi turėti šį geną.

Būna atvejų, kada nė vienas iš tėvų nėra raudonplaukis, tačiau tikimybė, kad vaikas gims raudonais plaukais, išlieka apie 25 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aldutė

o aš visada galvojau, kad nuo dažų spalvos-dabar pradėsiu dažyti žaliai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS