Ypatinga vasario 29 dienos tradicija: moterys peršasi vyrams | KaunoDiena.lt

YPATINGA VASARIO 29 DIENOS TRADICIJA: MOTERYS PERŠASI VYRAMS

  • 2

Vasario 29 ypatinga diena. Ši diena ypatinga ne tik todėl, kad ji kalendoriuje pasirodo tik kas ketverius metus, bet ir todėl, kad jos metu merginos oficialiai gali pirštis vaikinams be jokių kreivų aplinkinių žvilgsnių.

Etiketo žinovas Arminas Lydeka papasakojo, kodėl būtent vasario 29 dieną moterys peršasi vyrams.

– Kodėl vasario 29 diena yra vienintelė diena, kai moteris gali pasipiršti vyrui? Kaip susiklostė istoriškai? 

– Gyvename moderniais laikais, kai lygios galimybės visiems suprantamos ir visi vienodai traktuotumėme, kad tiek vyrai, tiek moterys gali išsakyti savo nuomonę apie ateitį, apie šeimos kūrimą, apie partnerystę. Tačiau pažiūrėkime į realijas, kokį aplink save turime realų gyvenimą? Praktiškai visur pamatysime vienintelį vaizdelį, kad vyras pasiperša moteriai, o ne priešingai. Tačiau, kad būtų ir tokia galimybė, nuo senų laikų egzistuoja toks sutarimas, kad tokią išskirtinę dieną, kuri būna kartą per ketverius metus, tai yra vasario 29, moterys, neturėdamos gėdos jausmo, normaliai priimdamos visuomenės požiūrį, nes ta diena tam ir yra skirta, gali pasipiršti mylimajam. Legenda byloja, ši tradicija atsirado labai seniai, V amžiuje. Kai Šventoji Brigita, Airijos globėja, nusprendė, kad ir moterys turi turėti galimybę pasipiršti vyrams. Ji paprašė Šv. Patriko, kad būtų tokia galimybė suteikta. Šv. Patrikas, taip pat Airijos globėjas, sutiko, kad tokia diena būtų. Šv. Brigita pati pirmoji pasinaudojo ta galimybe ir pasipiršo Šv. Patrikui. Tiek Airijoje, tiek visoje Didžiojoje Britanijoje, Anglijoje, Škotijoje ši tradicija išplito ir paplito į kitas Europos valstybes bei viso pasaulio valstybes.

Bėgant laikmečiui ji buvo skirtingai vertinama, skirtingai traktuojama, kai kur būdavo prievolė, kad jei jau moteris pasipiršo vaikinui, tai vaikinas privalo sutikti. Kai kur buvo numatytos tam tikros baudos, jeigu vaikinas atsisako priimti  merginos pasipiršimą. Kaip pavyzdį galima paminėti Suomiją, jeigu vaikinas atsisakydavo tokią išskirtinę dieną, kai mergina jam pasipiršo, sukurti šeimą, turėdavo atsilyginti medžiagos, audinio gabalu, kad ta mergina galėtų pasisiūti sijoną. Įdomi tradicija. Prancūzijoje toks atsisakymas buvo baudžiamas, vaikinas turėdavo padovanoti pirštines. Tokios įdomios tradicijos buvo formuojamos. Pripažinkime, nelabai tai suklestėjo nei vienoje valstybėje, kad tai būtų priimta, kaip neatskiriama, sudėtinė gyvenimo dalis. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

–  Airijoje tradicija šiek tiek prilipo, Didžiojoje Britanijoje taip pat, vasario 29 dieną moterys nemato tabu pasipiršti vyrui. Kaip yra Lietuvoje? Tikriausiai nėra tokia populiari tradicija?

– Visiškai sutinku. Ilgai reiktų galvoti, kad nors vieną atvejį prisiminčiau ir tikriausiai neprisiminsiu. Jei padarytumėte greitą sociologinę apklausą gatvėje, išgirstumėte panašų atsakymą, kad nežinau, negirdėjau, nemačiau. 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

jo

transformeriai....:)))))

Paf

Čia tokie šūdniekiai išmastyti vien tam kad linksmiau gyventi būtų iš neturėjimo ką veikti ;) eikit geriau šeiko ravėti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS