Kariljono festivalis: pažinti ir mėgautis | KaunoDiena.lt

KARILJONO FESTIVALIS: PAŽINTI IR MĖGAUTIS

  • 0

Kaune nuaidėjo jau septintasis Tarptautinis Kauno kariljono festivalis. Per dvi dienas šešiuose Kauno menininkų namų organizuojamo, Lietuvos kultūros tarybos ir Kauno miesto savivaldybės finansuojamo renginio pasirodymuose klausytojams koncertavo kariljono meistrai iš Lietuvos, Nyderlandų, Belgijos ir Japonijos.

Savo įvairiaspalviuose repertuaruose jie supynė pačius įvairiausius žanrus ir melodijas – nuo populiariosios kultūros filmų ir žaidimų garso takelių iki klasikos ir šiuolaikinių kompozitorių kūrinių.

Paklausti, kas atviliojo apsilankyti koncertuose, vieni kauniečiai ir Kauno svečiai sakė, kad grožisi varpų muzika jau seniai ir laiko ją kaunietiškos dvasios dalimi, kitus pro šalį einant suviliojo atpažinta gimtosios šalies melodija ir pirmą kartą girdimo instrumento skambesys.

„Nesu praleidęs nė vieno Tarptautinio kariljono festivalio. Kuo žavi varpų muzika? Pačiu savo skambesiu. Ateidavau pasiklausyti ir anksčiau, kai juo grodavo Kuprevičius – visus metus: ir vasarą, ir žiemą. Žinote, žiemos dieną, pasiklausius kariljono, atrodo, kad ir mintys apsivalo, išgrynėja. Ar skiriasi kariljono skambesys priklausomai nuo metų laikų? Sakyčiau, labiau dėl oro sąlygų: pavyzdžiui, kai yra daug sniego, akustika būna kiek kitokia“, – sako ištikimas kariljono muzikos gerbėjas Tomas, klausęsis ne tik Kauno, bet ir Vilniaus, Klaipėdos kariljonų.

Pats su muzika artimai susijęs vyras groja gitara ir mušamaisiais įvairiose grupėse, todėl sakėsi su nekantrumu laukiąs Raimundo Eimonto pasirodymo, kuris savo pasirodymą „ElektroŠok’iai“ atliko su Roberta Daugėlaite (vokalas / elektronika) ir Mariumi Pauliku (elektronika).

Pirmųjų šeštadienio pasirodymų atėjusios pasiklausyti Irena ir Janina sakosi taip pat mėgstančios kariljono muziką ir nepraleidžiančios progos jos pasiklausyti.

„Aš pati – kaunietė, čia gimiau, mokiausi Kęstučio gatvėje buvusioje mokykloje, tad ir pasiklausyti muzikos ateidavau nuo mažens. Abi su Janina peržiūrėjome programą – būtinai norėsime išgirsti sekmadienį skambėsiančius Kuprevičiaus kūrinius ir Toru Takao muziką“, – dalijosi Irena.

Dar dvi draugės, Žydra ir Jūratė, pasiklausyti kariljono koncerto atmynė dviračiais iš Kauno rajono, Akademijos: Jūratė muzikavimo kariljonu klausėsi pirmą kartą, o Žydrai varpų muzika jau pažįstama. „Įdėmiai sekame renginius, vykstančius Kaune, ir pamačiusios, ką įdomesnio, kitokio, stengiamės dalyvauti, aplankyti. Su muzika nieko bendro neturime – atvykome iš smalsumo. Visada žavėjo tiek vargonų muzika, tiek kariljono garsai. O dar klausytis jų štai taip, gamtoje, kažkas nepaprasto“, – sakė klausytojos.

Senjorės Rūta ir Regina į kariljono koncertą atskubėjo po ekskursijos Lietuvos karininkų ramovėje: „Kariljono muzikos ateiname paklausyti reguliariai – ypač per Naujuosius metus, kitomis progomis. Tad išgirdusios, kad Kaune bus tarptautinis festivalis, negalėjome jo praleisti. Kodėl? Nes varpų garsai skamba labai maloniai, išties yra labai kaunietiški, savi. Tad su malonumu susiorganizavome puikų kultūrinį savaitgalį – tiesiog gyvename sau“.

Tuo tarpu sutemas šeštadienį Kaune pasitiko japonų kariljonininko Toru Takao parengta programa, kurią jis pradėjo ukrainietiškais garsais – daina „Oi u luzi červona kalyna“. Kaip sakė ant suolelio prisėdusios keturios jaunos merginos – Saša, Vika, Violeta ir Ieva – būtent atpažinti gimtosios šalies garsai ir privertė jas stabtelėti, lyg pakerėtoms klausytis varpų koncerto. „Mums pasirodė labai gražu ir nepaprasta – melodija priminė ukrainietišką, tai dar labiau padrąsino prieiti ir prisėsti pasiklausyti. Varpų muzikos iki šiol neteko niekada klausytis – žinojome, kad tokia muzika egzistuoja, bet gyvai skambant išgirdome pirmą kartą. Labai harmoninga ir gražu. Garsai tamsoje skamba tarsi iš užburiančio filmo – ir gąsdina, ir traukia“, – įspūdžiais dalijosi Lietuvoje šiuo metu gyvenančios ir besimokančios paauglės iš Ukrainos.

Su šuneliu paklausyti vakarinio kariljono koncerto atėjo ir netoliese gyvenančios merginos Laura ir Vėjūnė: „Visada sekame renginius Kaune ir, vos pamačiusios skelbimus apie kariljono festivalį, nusprendėme užsukti – būtinai norėjome išgirsti T. Takao pasirodymą. Iki tol yra tekę pasiklausyti vieno kito koncerto, bet festivalio klausomės pirmą kartą. Tiesa, niekada neteko matyti koncerto su ekranu, transliuojančiu atlikėjo pasirodymą gyvai, – visai kitas pojūtis ir dar įdomesnė patirtis!“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS