Pianistas K. Uinskas: muzikos misija – įnešti daugiau šviesos šiuo sudėtingu laikotarpiu | KaunoDiena.lt

PIANISTAS K. UINSKAS: MUZIKOS MISIJA – ĮNEŠTI DAUGIAU ŠVIESOS ŠIUO SUDĖTINGU LAIKOTARPIU

  • 0

Pianistas Kasparas Uinskas pristato koncertų turą Lietuvoje ir ateinančią savaitę klausytojus pakvies į savo solinius rečitalius: balandžio 25 d. – Kauno filharmonijoje ir balandžio 28 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

Pastarąjį mėnesį koncertavęs Italijoje, Austrijoje, Ispanijoje K. Uinskas džiaugiasi būsimais susitikimais su lietuvių publika. Šie pianisto soliniai koncertai pakeis turėjusius įvykti ir atšauktus K. Uinsko koncertus su violončelininku Aleksandru Kniazevu. „Deja, karas Ukrainoje neišvengiamai palietė visas gyvenimo sritis, įskaitant ir kultūrą. Buvome priversti atšaukti ne vieną koncertą. A. Kniazevas nuostabus, išskirtinio talento violončelininkas. Tačiau jis tapo „putiniško“ režimo auka ir labai gaila, kad ir kaip priešintųsi įvykiams Rusijoje, tačiau ta jėga kol kas per silpna. Tuo pačiu atšaukti koncertai yra menka problema kontekste to, kas vyksta šiandien Ukrainoje. Sunku suvokti, kokį pragarą išgyvena jos žmonės. Apima vidinis kaltės jausmas, kai bandai užsiimti įprasta savo veikla, kai bandai groti, repetuoti ar koncertuoti. Iš kitos pusės, turi suvokti, kad gyvenimas nesustoja, ir kad tiesiog privalai judėti toliau. Būtent todėl tęsiame koncertinę veiklą. Siekiame nepasiduoti, sklaidyti niūras mintis ir emocijas pasitelkdami tai, kas pasaulyje tyriausia. Muzika gali mus pakylėti, sukelti šviesias emocijas. Kupini gerų minčių mes galime daugiau, esame labiau inspiruoti,“ – mintimis dalijosi „Naujosios muzikų kartos“ atstovai.

Karas Ukrainoje neišvengiamai palietė visas gyvenimo sritis, įskaitant ir kultūrą. Buvome priversti atšaukti ne vieną koncertą.

Šiuose dviejuose koncertuose K. Uinskas publikai pristatys didžiojo romantizmo genijaus – Ferenzo Liszto kūrinių programą.

„Pirmą kartą su šio kompozitoriaus kūryba giliau susidūriau praėjusį rudenį. Aš iki tol nebuvau grojęs F. Liszto solinių kūrinių. Kažkaip visą laiką jo vengiau. Jo kūriniai savyje turi akivaizdų blizgesį, kuriuo lengva publikai padaryti paviršutinišką įspūdį. Aš tuo tarpu jutau, kad ilgoj distancijoj, formuojantis man kaip asmenybei, kaip atlikėjui prie blizgučių pulti nereikia. Galiausiai prie F. Liszto aš priėjau jau supratęs kitų didžiųjų kompozitorių kūrybą. Pasirinkau sunkesnį kelią – pirmiausia įveikti užduotis, slypinčias F. Chopino, J. Brahmso, S. Rachmaninovo muzikoje. Dabar F. Liszto kūryboje matau ne tik virtuozinį blizgesį, bet ir filosofinį pradą. Šią savo naują programą su pertraukomis publikai jau skambinu keletą mėnesių ir ji kaskart vis keičiasi, bręsta. Atrandu tokias gelmes, iki kurių prieiti reikia laiko. Tad labai džiaugiuosi, kad Lietuvos publikai dar kartą pristatysiu šiuos kūrinius, šį kartą juose suskambės vėl kitos prasmės. Didelė dovana pačiam atlikėjui turėti galimybę nuolat grįžti prie kūrinių. Skirtingose gyvenimo atkarpose, jie skamba visiškai kitaip“, – pasakojo pianistas K. Uinskas.

Publika vis dar su didžiausiu įspūdžiu prisimena K. Uinsko pasirodymus su smuikininku Svetlinu Russev, vykusius vasario pradžioje, kuomet pasaulis dar gyveno ateinančio pavasario viltimi. Ir staiga vasario 24 d. vėl viskas pasikeitė.

„Tik prasidėjus karui nuo ryto iki nakties stebėjau visus įvykius, klausiau laidas, tiek stipriai ir jautriai įsigyvenau į visą situaciją, kad tai galiausiai pradėjo daryti žalą visai savijautai ir emocinei sveikatai. Visa laimė, kad mano suplanuota koncertinė veikla nenutrūko. Tai man leido atsitraukti mintimis nuo visų šių baisių įvykių pasaulyje. Labai svarbu dozuoti, riboti ir būtinai užsiimti savo kasdienine veikla. Koncertai – tai galimybė pirmiausia man pačiam pabėgti ir atsitraukti nuo juodų minčių. Džiaugiuosi, kad renginiai vyksta, kad žmonės juose lankosi, dabar kaip niekada gera susitikti su savo klausytojais ir jausti tą bendrumo jausmą. Labai laukiu šių susitikimų su Lietuvos publika.“ – kalbėjo pianistas K. Uinskas.

Pianisto K. Uinsko soliniai koncertai Lietuvoje:

Balandžio 25 d. – Kauno filharmonijoje;

Balandžio 28 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.

GALERIJA

  • Pianistas K. Uinskas: muzikos misija – įnešti daugiau šviesos šiuo sudėtingu laikotarpiu
D. Matvejevo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS