Svečiuose pas „Varpelį“ – choras iš Rygos | KaunoDiena.lt

SVEČIUOSE PAS „VARPELĮ“ – CHORAS IŠ RYGOS

Kauno berniukų ir jaunuolių choras „Varpelis“ jau daug metų džiugina muzikos mylėtojus tiek Lietuvoje, tiek užsienio valstybėse. Koncertinę veiklą choras tęsia skaičiuodamas septintą dešimtmetį, o jaunuosius dainininkus ugdanti Kauno berniukų chorinio dainavimo mokykla „Varpelis“ neapsiriboja vien pedagogine veikla, bet nuolatos organizuoja įvairius projektus, kurių metu Kauno ir Europos publika turi galimybę susipažinti su lietuviškąja berniukų chorinio dainavimo kultūra.

Rugsėjį choras atstovavo Kaunui Vokietijoje, Vyso mieste, vykusiame festivalyje, spalį dalyvavo Paryžiuje vykusiame jubiliejinės Lietuvos dainų šventės pristatyme. Jau antrus metus mokykla vysto projektą „Skambantys Kauno laiptai“, kai edukacinių veiklų metu netikėčiausiose Kauno vietose suskamba ir „Varpelio“ choristų balsai.

Lapkričio 20-ąją „Varpelis“ kviečia klausytojus į Kauno valstybinę filharmoniją, kur patriotinės muzikos projektas „Ant kalno klevelis“ pristatys bendrą koncertą su svečiais iš Latvijos – Rygos Domo katedros berniukų choru.

„Lietuvos berniukų chorai, tokie kaip „Varpelis“, „Gintarėlis“, „Dagilėlis“ ar „Ąžuoliukas“, nuolatos bendradarbiauja dalyvaudami įvairiuose, dažniausiai profesoriaus Vytauto Miškinio inicijuojamuose projektuose, – pasakojo mokyklos direktorius Tomas Ladiga. – Mes, žinoma, turime ambicijų susibičiuliauti su itin senas berniukų chorinio dainavimo tradicijas puoselėjančiais vokiečių ar austrų chorais, bet pradžioje nusprendėme pradėti nuo kaimynų.“

Anot T. Ladigos, šių dienų situacija itin verčia atkreipti dėmesį į patriotinį jaunimo ugdymą. Toks ugdymas – ne vien pašnekesiai apie istoriją pamokų metu, bet ir patriotinės dainos.

„Latvių choras į šį projektą atveš programą, kurioje skambės originalios Latvijos kompozitorių ir harmonizuotos liaudies dainos. Mes atliksime Lietuvos autorių kūrybą. Gaila, kad mus spaudžia repeticijų grafikas ir ribotas jų skaičius, bet pabandysime parengti klausytojams siurprizą, bendromis pajėgomis išreiškiantį palaikymą engiamoms ir kovojančioms tautoms“, – pasakojo T. Ladiga ir pastebėjo, kad gražus sutapimas, jog koncerto metu bus galima paminėti Latvijos nepriklausomybės dieną – lapkričio 18-ąją.

Tai bus jau antrasis projekto „Ant kalno klevelis“ koncertas. Pirmasis įvyko kovo 11-ąją Suvalkuose, bendradarbiaujant su Lenkijos lietuvių diaspora.

„Ant kalno klevelis“ – pirmoji puikiai visiems žinomos lietuvių liaudies dainos eilutė. Ji projekto pavadinimui buvo pasirinkta todėl, kad šioje dainoje nėra vietos aiškiai išreikštai agresijai, bet jos vertikalėje atsispindi visa lietuviškoji savimonė: sąsajos su gamta, medžiu, šeima, mūsų šaknimis ir lapais. Reklaminiam plakatui pasirinktas lietuviško sodo su giedančiais paukšteliais atvaizdas simbolizuoja draugystę su latvių tauta – jiems taip pat artima pynimo tradicija. Taip, pasak T. Ladigos, tarsi bandome iš naujo atrasti mus siejančius dalykus: dainą ir etnines šaknis.

Į svečius atvykstantis Rygos Domo katedros berniukų choras buvo įkurtas 1950 m. Jau 25 metus kolektyvui vadovauja dirigentas Martinis Klišanas. Choras – vienas aktyviausiai koncertuojančių Latvijos kolektyvų. 2001 m. jis buvo apdovanotas Latvijos didžiuoju muzikos apdovanojimu, paskui dar kelis kartus nominuotas šiam aukštam įvertinimui, taip pat – pristatytas Muzikos įrašų metų apdovanojimui. Jau du dešimtmečius choras aktyviai dalyvauja Latvijos nacionalinės operos pastatymuose. Kolektyvas koncertavo daugelyje pasaulio šalių, dainavo buvusiam JAV prezidentui Barackui Obamai ir jo svečiams Baltuosiuose rūmuose, Lietuvos ir Suomijos prezidentams Vilniuje ir Helsinkyje, Karališkojoje Alberto salėje Londone ir geriausiose Japonijos koncertų salėse.

Pastarąjį kartą Lietuvoje choras koncertavo 2015 m., tad lapkričio 20 d.  koncertas taps puikia proga dar kartą susitikti su gilias berniukų chorinio dainavimo tradicijas puoselėjančiu kolektyvu.

Koncerte, be chorų, dalyvaus solistas Andrius Apšega (baritonas), Domas Ignotas (altas) ir pianistė koncertmeisterė Daiva Maskoliūnienė. Chorams diriguos jų meno vadovai M. Klišanas ir Chirstianas Frattima, taip pat – „Varpelio“ mokyklos choro mokytoja Monika Grigaitytė. Programoje skambės Zigmaro Liepinio, Raimondo Paulo, Valto Pūcės, Janio Lūsenio, Imanto Kalninio, Renaro Kauperio, Janio Strazdo, Juozo Naujalio, Juozo Tallat-Kelpšos, Raimondo Martinkėno, Dariaus Polikaičio, Giedriaus Svilainio, Laimio Vilkončiaus, Vaclovo Augustino, Vytauto Kernagio ir Galinos Savinienės kūriniai.


Kas? Patriotinės muzikos projektas „Ant kalno klevelis“.

Kur? Kauno valstybinė filharmonijoje.

Kada? Lapkričio 20 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Ačiū

Ačiū už renginį. Šaunuoliai!

.

.

.

,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS