Tapybos darbai – lyg meditacija | KaunoDiena.lt

TAPYBOS DARBAI – LYG MEDITACIJA

Galerijoje "Aukso pjūvis" veikia kauniečio dailininko Sigito Oranto-Sausio tapybos darbų paroda "Laiko gijos".

Galerijoje "Aukso pjūvis" veikia kauniečio dailininko Sigito Oranto-Sausio tapybos darbų paroda "Laiko gijos".

Savo meninę veiklą pradėjęs A.Martinaičio dailės mokykloje, jis per tam tikrą laiką išmėgino įvairias meno rūšis bei technikas. Iš pradžių didžiąją dalį laiko skyrė keramikai, pynimui, kūrė savitos technikos mozaikinius paveikslus iš medžio tošies, rašė poeziją.

Nejučia į autoriaus gyvenimą įsiliejo tapyba. Iš pradžių mėgino tapyti aliejumi, bet laikui bėgant akrilo dažai pasirodė priimtinesnė ir lankstesnė medžiaga.

Šioje pirmojoje asmeninėje S.Oranto-Sausio tapybos parodoje pristatoma daugiau kaip dešimt akrilo ir drobės technika sukurtų ryškiaspalvių simetriškais motyvais pasižyminčių darbų, labai primenančių Tolimųjų Rytų kultūrų simbolį – mandalą. Ši, kaip žinia, reiškia pasaulio dvasinę harmoniją, tam tikrą tvarką.

Išties šie S. Oranto-Sausio darbai yra darniai sujungtų formų, linijų ir spalvų kūriniai. Būtent spalvą pats menininkas išskiria kaip dominuojančią jo darbuose. Labiausiai autoriui imponuoja geltoni ir žali atspalviai. "Svarbiausia, kad viskas sužaistų, kad tapant spalvos atsirastų būtent ten, kur jos turi būti", – sakė jis.

Paklaustas, iš kur šis spalvos sureikšminimas, dailininkas atsakė, kad viskas kyla natūraliai iš gamtos, jis save vadina tikru gamtos vaiku.

Nors Sigito kūriniai forma labai primena mandalas, pasakodamas apie savo kūrybą autorius to nepabrėžia. Jis nesiremia tam tikrais nusistovėjusiais kultūriniais simboliais, greičiau, suteikia sau didelę interpretavimo laisvę ir simbolius kuria pats. Viename darbų matomas ratas, palei kurio perimetrą išdėstytas tam tikras skaičius gėlių formos motyvų – tai kiekvieną šio darbo kūrybos dieną simbolizuojantis ženklas.

"Esame žmonės gaudyklės, per mus pereina emocijos, įvairi energija, kurią turime išreikšti", – sakė dailininkas savo tapybą vadindamas savotiška meditacijos forma, galinčia suteikti dvasinės energijos ne tik jam pačiam, bet ir parodos žiūrovui.


Kas? S.Oranto-Sausio tapybos darbų paroda "Laiko gijos".
Kur? Galerija "Aukso pjūvis" (K.Donelaičio g. 62).
Kada? Paroda veiks iki kovo 15 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS