Kaunas skęsta: kalti patys gyventojai? | KaunoDiena.lt

KAUNAS SKĘSTA: KALTI PATYS GYVENTOJAI?

  • 39

Kaunas skęsta, tačiau dėl to kalta ne tik gamta ir atlydys, bet ir patys gyventojai. Sargėnų mikrorajone nelegaliai nuotekas prie šulinių pasijungę gyventojai pridarė bėdų visiems aplinkui.

Tramdydami nelegalus „Kauno vandenys“ užbetonavo melioracijos šulinį manydami, kad problemą išspręs, tačiau situacija tik pablogėjo. Kasdien kylantis vandens lygis skandina vis daugiau namų, o problemos spręsti nėra kam, nes nebeaišku, nei kam priklauso šulinys ir tvenkinys, nei kas turi apsiimti tvarkyti bėdą. Apie situaciją pasakojo vietos gyventojas Darius Švoba.

„Buvo tiek vanduo užkilęs, kad pasiekė kanalizacijos šulinių viršų. Dabar jie yra apdengti. Negalėjome nei maudytis, nei praustis, nei į tualetą eiti. Viskas iškilo. Pas mus senesnės statybos namai, tai ir rūsius užliejo“, – teigė D. Švoba.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

O viskas įvyko dėl to, kad praėjusiais metais „Kauno vandenys“ šulinį, kuris buvo padarytas vandens nutekėjimui, įskaitė prie kanalizacijos šulinių ir jį užbetonavo. „Jis buvo pastatytas prieš maždaug 40 metų ir visą tą laiko problemų neturėjome. Kai čia atsirado naujas rajonas, kažkur semti pradėjo, prie senų komunikacijų blogai prisijungę. Jie nusprendė, kad kaltas šis šulinys“, – sakė D. Švoba.

– Kodėl esate teritoriją apdėjęs maišais?

– Kad netekėtų vanduo į kanalizacijos šulinius per viršų, nes vanduo tiek pakilo, kad lieja per viršų. Kai jie užsipildo, neveikia kanalizacinė sistema. Vežėme maišus, mokėjome pinigus, juos dėjome, kad padarytume taką ir vanduo nutekėtų nuolydžiu tolyn, bet ne į šulinius.

– Kiek dabar pavojinga situacija?

– Jei būtų liūtis, tikrai nespėsime surinkti ir namai pradės skęsti. 40 metų neturėjome problemos.

Kas nutiko Sargėnuose, paaiškino „Kauno vandenų“ technikos direktorius Darius Gražys.

Jeigu paduosime dar didesnį kiekį vandens, žemiau esančių gyventojų nuotekų tinklai paskęs, jiems išsilies buitiniai nuotekų tinklai namuose, rūsiuose ir nukentės dar didesnė Kauno miesto gyventojų dalis.

– Kas nutiko, kad žmonės skęsta, semia gatves ir namus?

– Šiai dienai galime pasakyti, kad atlydys ir esamas vandens telkinys. Žmonės turėjo nelegaliai įrengtą šulinį į buitinių nuotekų tinklus. Pagal įstatymą, drenažinis ir paviršinis vanduo negali būti pajungtas į buitinių nuotekų tinklus ir tokiu atveju yra padarytas pažeidimas. Praeitų metų pavasarį, prasidėjus atlydžiui ir radus, kad mūsų buitinių nuotekų siurblinė dirba jau kelias paras ir neišsijungia, buvo pradėta ieškoti ir rastas nelegalus pajungimas iš esamo vandens telkinio į nuotekų tinklą. Vamzdis buvo užbetonuotas.

Šiais metais prasidėjus atlydžiui ir palijus atsirado ta pati problema, kai tvenkinio vanduo pakilo, persiliejo ir drenuojasi į mūsų nuotekų tinklus.

– Tai gal galima atbetonuoti bent laikinai, kol nėra kito sprendimo?

– Šiai dienai užbetonuota ar ne, jis vis tiek bėga į tuos pačius nuotekų tinklus ir pumpuojasi per nuotekų siurblius į nuotekų valyklą. Tai vyksta nuo sausio 24 d., vanduo niekur nedingsta. Jis per gyventojo šulinį vis tiek patenka į buitinių nuotekų tinklus ir yra pumpuojamas į nuotekų valyklą. Tai vyksta. Bus atidarytas šulinys ar ne, tai situacijos nepakeis. Jeigu paduosime dar didesnį kiekį vandens, žemiau esančių gyventojų nuotekų tinklai paskęs, jiems išsilies buitiniai nuotekų tinklai namuose, rūsiuose ir nukentės dar didesnė Kauno miesto gyventojų dalis. Tikrai nesiimsime tokio dalyko.

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

bbd ant kauno

Pačiulpkit krabo lazdelę, -ir problema tikrai išsispręs

....../

Sakykim ,sunku valstybei išlaikyti visur ir visas valdiškas mokyklas ,gydimo įstaigas... Kodėl nepritaikius tose srityse kompensacijas pagal pajamas ,kaip kad mokesčiai už komunalines paslaugas--- šildymą... Jokių privačių mokyklų ir gydimo įstaigų , nes griauna žinių kokybę visumoje ir pasitikėjimą bei saugumą... Vieni užsimoka - na juk tie turtingieji dabar užsimoka privatininkams - kiti truputi užsimoka , dar kiti visai nemoka . Mokyklos ir gydimo įstaigos-- tai didelis žingsnis į valstybės kokybiškumą... Vaistinių ir parduotuvių jau per daug--- tai ne konkurencija , bet prekių branginimas ,kad jos išgyventų...DAUG kas būtų priversti kažkokią pramonę kurti .... Noras praeitų griauti žemės ūkį ir ,, atradinėti ,, nesąmones-- VŠĮ.... TAI TIKRAI BŪTŲ LIETUVOS LABUI... BŪTUMĖM LAISVI BE MELO IR MAKARONŲ KABINIMO.... ESAM NEPRIKLAUSOMI ,TAI NIEKAS NEGALI DIKTUOTI ,KAIP TURIM GYVENTI SAVO VALSTYBĖJE....

Tegu

Skęsta jei patinka taip
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS