Kaune brangsta verslo liudijimai, daugiau už prekybą teks mokėti ir ūkininkų turgeliams | KaunoDiena.lt

KAUNE BRANGSTA VERSLO LIUDIJIMAI, DAUGIAU UŽ PREKYBĄ TEKS MOKĖTI IR ŪKININKŲ TURGELIAMS

Kauno taryba padidino mokestį verslo liudijimams. Taip pat padidinta ir vietinė rinkliava už prekybą Kauno savivaldybei priklausančiose teritorijose. Tai palies ir ūkininkus, savo produkciją atvežančius į turgelius.

Verslo liudijimų kaina

Taryba nustatė naujus verslo liudijimų įkainius. Kauno miesto savivaldybės teritorijoje 2024 metams pajamų mokestį nustatytas nuo 400 iki 650 eurų. Tačiau išlieka ir verslo liudijimų lengvatų.

„Didinat verslo liudijimų kainas siekiama suvienodinti samdomo darbo ir savarankiškos veiklos apmokestinimą, skatinti sąžiningą konkurenciją tam tikrą veiklą vykdant pasirinkus skirtingą verslo formą“, – kodėl reikia kelti verslo liudijimų kainą, argumentuojama sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Lapkričio mėnesio Kauno tarybos posėdis (2023)

Regimanto Zakšensko nuotr.

Priklausomai nuo rūšies, kinta ir verslo liudijimo kaina. Kai kam ji padvigubėja, tačiau, pasak sprendimo projekto rengėjų, tokios verslo rūšys Kaune jau nėra populiarios ir vos keli žmonės užsiima tokia veikla.

„Verslo liudijimų rūšių yra labai daug, tad ir pabrangimas yra skirtingas. Tie, kurie buvo labai pigūs, jų kaina nebuvo didinta eilę metų, populiarūs verslo liudijimai pabrangsta simboliškai. Reikia pabrėžti, kad nustatomos metinės kainos, tad jei žmogus perka verslo liudijimą savaitei, atitinkama yra ir jo kaina“, – komentavo Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja Sonata Šėlienė.

Pasak jos, Kaune populiariausi verslo liudijimai yra kirpėjų, trenerių, prekeivių. Jiems verslo liudijimas nuo 580 padidėjo iki 650 eurų už metus. Pavyzdžiui, batsiuvių, dviračių nuomos, tekstilės paruošimo verslo liudijimai šiemet kainavo 200 eurų, kitąmet jų kaina didėja iki 400 eurų.

„Verslo liudijimo kaina tai – fiksuotas gyventojų pajamų mokestis. Palyginti su dirbančiais pagal darbo sutartį ar individualiai, tai yra tikrai nedidelė kaina. Keliant verslo liudijimų kainas galima padaryti bent šiek tiek sąžiningesnius mokesčius. Taryba kiekvienais metais peržiūri verslo liudijimų įkainius“, – kalbėjo S. Šėlienė.

Ji pažymėjo, kad išlieka ir verslo liudijimų lengvatos, kuriomis gali pasinaudoti pensinio amžiaus žmonės, daugiavaikės šeimos, ilgalaikiai bedarbiai ir pan.

Kasmet verslo liudijimus Kaune išsiima apie 12 tūkst. žmonių, per šių metų vienuolika mėnesių už verslo liudijimus jau surinkta daugiau nei 1,8 mln. eurų.

Brangs ir prekyba

Kauno miesto taryba taip pat pritarė didinti vietinę rinkliavą už leidimą prekiauti. Peržiūrėtos ir Kauno savivaldybei priklausančių teritorijų, kuriose vykdomi komerciniai renginiai, kaina.

„Rinkliava – tai vienas iš savivaldybės finansavimo šaltinių, tad pinigai patenka į miesto biudžetą. Šios rinkliavos nebuvo peržiūrėtos devynis metus, tad atėjo laikas nustatyti atitinkamą kainą. Man asmeniškai buvo labiausiai neadekvati rinkliava už kioskus, nes buvo taip pigu, kad apsimokėjo mokėti vietinę rinkliavą, bet nevykdyti jokios veiklos, todėl dalis kioskų apleisti, į juos eilę metų savininkai neinvestavo. Mėnesinė rinkliava už prekybą kioskuose ar paviljonuose buvo 2 eurai už kv. m, o dabar bus 6 eurai“, – rinkliavos pokyčius įvardijo Licencijų, leidimų ir paslaugų skyriaus vedėja.

Rinkliavos nebuvo peržiūrėtos devynis metus, tad atėjo laikas nustatyti atitinkamą kainą.

Šis tarybos sprendimas palies ir ūkininkų turgelius. Šiais metais jie mokėjo 4,5 euro vienos dienos mokestį už kv. m plotą, nuo kitų metų tokia prekyba centrinėje miesto dalyje kainuos 10 eurų, ne centre – 5 eurus.

„Reprezentacinės miesto vietos visame pasaulyje kainuoja daugiau, tad turgelis prie Kauno pilies yra pati gražiausia mieste, todėl į miestas turi atitinkamai gauti didesnes pajamas iš tokių vietų“, – kodėl nuo kitų metų ūkininkų turgeliuose bus taikomi skirtingi tarifai skirtingose miesto vietose, komentavo S. Šėlienė.

Naikinamas smulkus verslas?

Opozicijos nariai kritikavo minėtus sprendimus sakydami, kad padidinus tiek verslo liudijimų, tiek vietinės rinkliavos mokestį, nukentės smulkusis verslas.

„Tenka apgailestauti, kad taryba priėmė šiuos sprendimus. Didėja mokesčiai ir prekiaujantiems ūkininkams, ir gėlininkams, maisto kioskeliuose. Taip sudaromos tik dar prastesnės sąlygos smulkiems verslininkams Kaune veikti ir kuriamos geresnės sąlygos stambiems verslams“, – kalbėjo valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė Audronė Jankuvienė.

Tarybos pritarti pokyčiai įsigalios nuo 2024 metų sausio 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nugi

Reikia šlubo vokiečio.Kaip sakydavo... Nes daro ką nori,žmonės jiems p...

RASA

Taip turgeliai yra prabanga,bet valgau tikrai sveikiau ir skaniau...Maxsimos neremiu, šlamšto nevalgau...

nesakykit

ne visi turgeliuose perpardavinėtojai. Yra ir gaminačių, bet maža dalis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS