Kauno meras ir priešininkai svaidosi karo kirviais | KaunoDiena.lt

KAUNO MERAS IR PRIEŠININKAI SVAIDOSI KARO KIRVIAIS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Prieš rytojaus miesto tarybos posėdį karo kirvius ne juokais sukryžiavo Kauno meras Andrius Kupčinskas ir jo oponentai: pastarieji rengia merui interpeliaciją, o miesto vadovas verčia iš posto savo pavaduotoją Vytautą Vasilenką.

Prieš rytojaus miesto tarybos posėdį karo kirvius ne juokais sukryžiavo Kauno meras Andrius Kupčinskas ir jo oponentai: pastarieji rengia merui interpeliaciją, o miesto vadovas verčia iš posto savo pavaduotoją Vytautą Vasilenką.

Vers iš posto

Vakar miesto tarybos sekretoriate užregistruotas sprendimo projektas dėl interpeliacijos merui A.Kupčinskui. Jį pasirašė šešiolika miesto tarybos narių. Nuo savo priešininkų neatsilieka ir A.Kupčinskas: siūlo miesto tarybai atleisti iš pareigų partijos "Tvarka ir teisingumas" deleguotą vicemerą V.Vasilenką.

Šią kadenciją A.Kupčinsko vairuojamas valdžios laivas svyravo jau ne kartą, bet smūgius iki šiol atlaikė. Panašu, kad dabar mero oponentų kantrybė visiškai išseko. Oficialų interpeliacijos tekstą pasirašė Jungtinė, Liberalų sąjūdžio, "Vieningo Kauno" ir Darbo partijos frakcijos. Kad nepasitikėjimas meru būtų svarstomas tarybos posėdyje, reikia mažiausiai keturiolikos tarybos narių parašų. Kas dar balsuos už konservatorių lyderio nuvertimą, paaiškės rytoj vyksiančiame miesto tarybos posėdyje.

"Miestui svarbius klausimus reikia spręsti, o ne jų bijoti. Užsitęsusi įtampa bei neatsakyti klausimai ir nulėmė tokį sprendimą", – nepasitikėjimo meru priežastis įvardijo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Simonas Kairys.

"Įtampa tarp mero ir tarybos narių pasiekė kritinę ribą. Inicijuotas neeilinis tarybos posėdis virto fiasko tik dėl to, kad A.Kupčinskas ignoravo šią iniciatyvą. Meras pademonstravo, kad visiems kauniečiams svarbūs klausimai jam nerūpi: sakė neturįs tam laiko, nes sprendžia svarbesnius dalykus", – pridūrė "Vieningo Kauno" frakcijos seniūnas Povilas Mačiulis.

"Pasižiūrėkite į Kauną ir bus aišku, kodėl pasirašiau interpeliaciją", – šyptelėjo Jungtinei frakcijai atstovaujantis Arvydas Garbaravičius.

"Klausimų merui turime daug: dėl transporto sistemos pertvarkos, dėl gatvių remonto, o ne lopymo, dėl stoginių stotelėse, dėl nesugebėjimo panaudoti lėšų. Merui reikėjo važiuoti ne į Ruklą karybos mokytis, o Kauno technologijos universitete lankyti vadybos paskaitas, nes akivaizdu, kad savivaldybė nemoka planuoti ir organizuoti darbų", – kritikos negailėjo frakcijos "Dirbam Kaunui" seniūnas Gintautas Labanauskas.

Užkliuvo ir partneriams

Interpeliacijos iniciatoriai sutartinai tvirtina, kad alyvos į ugnį įpylė pats A.Kupčinskas, ignoravęs tarybos narių reikalavimą surengti neeilinį tarybos posėdį ir pateikti informacijos politikams bei visiems miestiečiams rūpimais klausimais.

"Meras yra tik vienas iš 41 tarybos nario, bet leidžia sau tyčiotis ir ignoruoti šešiolika kitų tarybos narių, reikalavusių neeilinio posėdžio. Klausimų susikaupė daug, regis, kad dangstomasi melu. A.Kupčinskas kaltino, kad mes neeiliniam posėdžiui neparengėme sprendimo projektų, bet juos galima parengti tik turint informaciją, o ji nuo mūsų slepiama", – aiškino A.Garbaravičius.

Nors viešai skelbiama, kad interpeliaciją inicijuoja opozicija, bet nepasitikėjimą meru parašais palaiko ir kai kurie valdančiosios koalicijos nariai.

"Manyčiau, kad tai valdančiosios koalicijos pasitikrinimas: kas joje yra, kas lieka, o kas nelieka. Tas parašų rinkimas parodo, kiek valdančioji koalicija yra stabili ir pajėgi gyvuoti bei tęsti darbus. Taip, ten yra mano parašas", – patvirtino valdančiajai koalicijai priklausančios Socialdemokratų frakcijos seniūnas Valys Venslovas. Jis nesiryžo kalbėti už visų frakcijos narių  apsisprendimą, užsiminęs, kad bendros nuomonės nėra.

V.Venslovas prasitarė, kad Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriaus taryboje bus sudėlioti visi taškai, kaip elgtis balsuojant dėl nepasitikėjimo Kauno meru.
Kaip jau įprasta tokiose situacijose, neutralios pozicijos bando laikytis partijos "Jaunoji Lietuva" deleguotas vicemeras Stanislovas Buškevičius. "Niekas niekur pasirašyti nesiūlė ir neprašė, tik gandus girdžiu. Mes nedalyvaujame. Esame prieš bet kokius pokyčius, nes darbus turi baigti tie, kas pradėjo", – įsitikinęs valdančiajai koalicijai priklausantis S.Buškevičius.

Nesijaučia prasikaltęs

Anksčiau merui į atlapus nekibusi partijos "Tvarka ir teisingumas" frakcija, šį kartą, atrodo, ne juokais užsitraukė A.Kupčinsko nemalonę.

"Man buvo staigmena, bet ką padarysi", – apgailestavo ant karštosios kėdės atsidūręs mero pavaduotojas V.Vasilenka. Apie mero siūlymą atleisti jį iš pareigų politikas sakė sužinojęs iš savivaldybės administracijos darbuotojų pirmadienį, kai A.Kupčinskas buvo išvykęs į komandiruotę į Briuselį.

Paklaustas, kuo neįtiko vadovui, V.Vasilenka tikino pats nesuprantantis, kas įvyko. "Priekaištų nėra jokių, jų ir negali būti. Žodžiu, kažkokių neaiškių užuominų buvo, bet tai tik užuominos. Nei iš šio, nei iš to, nei valgęs, nei gėręs, nei niekam blogo padaręs. Man pačiam keistokai atrodo šis dalykas", – svarstė V.Vasilenka.

Jis tvirtino nepasirašęs interpeliacijos A.Kupčinskui. "Laukiame, kaip susiklostys įvykiai. Jeigu bus interpeliacija man ir jeigu ji nepasitvirtins, tada kas lieka – palaikysime interpeliaciją merui", – frakcijos planus atskleidė partijos "Tvarka ir teisingumas" narys.

Pasiteiravus, ar pastaruoju metu tvyro įtampa tarp valdančiosios koalicijos partnerių, V.Vasilenka tikino nieko nepastebėjęs. "Visi linksmi, patenkinti. Man gyvenimo patirtis padeda išlaikyti dvasinę ramybę. Pernelyg nesijaudinu, bus taip, kaip bus", – dėstė politikas.

"Taip bandoma priversti V.Vasilenką paklusti mero valiai, bet balsavimas turi vykti laisva valia. Bet kokie išankstiniai nutarimai ar nurodymai, kaip balsuoti, prieštarauja Konstitucijai", – mero užmojį susidoroti su jo nebepalaikančiu vicemeru vertino A.Garbaravičius. Kad tai politiniai žaidimai, įvardija ir kiti miesto tarybos nariai.

Ateities neprognozuoja

Paklaustas, kodėl būtent dabar siūlo versti iš posto V.Vasilenką, A.Kupčinskas neslėpė, kad tai susiję su jam rengiama interpeliacija. "Yra pasirašyta koalicijos sutartis, turi būti politinis korektiškumas", – svarstė A.Kupčinskas.

Oponentų bandymą jį patį nuversti nuo mero kėdės, politikas vadina akių dūmimu. "Tai tik dūmų uždanga. Opozicijos kelti klausimai įtraukti į tarybos posėdžio darbotvarkę, bet atsakymų jau niekam nebereikia. Stebina, kad tai daroma likus vos pusmečiui iki rinkimų. Kažkas, matyt, jau netveria savo kailyje ir labai išgyvena dėl tiesioginių mero rinkimų", – neslėpė ironijos Kauno meras.

Paklaustas, kaip gali rutuliotis įvykiai ketvirtadienį, A.Kupčinskas sakė dabar labiau sukantis galvą dėl artėjančio šildymo sezono, o ne dėl interpeliacijos. "Prognozuoti negali. Čia dabar kaip rungtynėse, tik neaišku, dėl kurios vietos – pavyks ar ne", – bandė juokauti Kauno vadovas.

Į tą pačią upę?

Kas užims miesto vadovo kėdę, jeigu A.Kupčinskui ketvirtadienį nepavyks atsilaikyti? Nepasitikėjimą meru inicijavę politikai kol kas nelinkę atvirauti.

"Yra pateiktas sprendimo projektas skirti į pareigas naują merą, bet pavardės ten nėra. Tokia buvo savivaldybės darbu nepatenkintų tarybos narių nuomonė", – kortų neatskleidė S.Kairys. Apie kandidatus į merus nekalba ir kiti politikai.

"Jeigu man reikėtų pasirinkti, siūlyčiau Rimantą Mikaitį", – sakė A.Garbaravičius.

Pusmetį po savivaldybių tarybų rinkimų Kaunui jau vadovavusio liberalo R.Mikaičio pavardė minima ir neoficialiuose pokalbiuose. Jis pats kol kas nuo komentarų susilaiko.

GALERIJA

  • V. Vasilenka
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Vardenis Pavardenis

Palaikau P. Mema. Nebuvo nei vieno tokio saziningo, visi aplink vagys, stai jiems ir neitinka A. Kupcinskas. Vici per pusmeti privoge tiek kad konservatoriai per visas kadencijas net nesvajojo tiek pralobt. Garbara jau baigesi resursai, su savo sutve uz kure jau seniai niekas nebalsuoja vel nori nustekenti Kauna, kas pamirso apie Zalgerio arena kure Garb. ruosesi statyti uz 1 milarda 200milijonu Taip mes miesteciai ziurim i Kauna su pasididziavimu, gatves tvarkomos, soc projektai igivendinami, darbai vyksta visais frontais, senamestis tapo Lietuvos lankomiausiu centru. Manau Kauno ir Lietuvos interesai bus svarbiau uz smulkiu valdininkeliu interesus. Kauno miesto giventojas

mmmmmm

Seniai atejo laikas versti is postų ir ne tik Kaune ,bet ir seimą ,vyriausybę.Visi jie dirba ne Lietuvos žmonėm o korumpuotiem užsieničiam...Ir reikia versti iš postų taip,kaip buvo verčiami iš postų per perestroikę....

mizantropas

nebuvo nė vieno mero, kuris nedarytų klaidų, kuriam nekištų pagalių į ratus nūnai "šventuoliai" socdemai, visokios "priėjusios onos", kažkodėl "vieningas Kaunas" ir pan. O kur buvo tie merai, kurie jau sėdėjo merų postuose, kurie buvo milijonieriai arba jų šeimos nariai labai patogiai gyveno? Kodėl nestatė, nerenovavo, bet kelius iki savo namų sugebėjo išsiasfaltuoti, su ruskių kompanijomis derėtis ir pan.? Nebandau A.Kupčinsko rodyti, kaip neklystančio, tam yra Valstybės kontrolė, o ne kokių jo oponentų ar suktų verslininkų nuomonė, tačiau jau dabar, gavus Europos pinigų, labai daug kas sutvarkyta, įskaitant ir didžiąsias gatves. Nesulakstys meras į visus užkampius, ten turi lankytis jo klerkai, štai tie ir turi atsakyti už miesto įvaizdį ir šalutinių gatvių būklę. Dėl Laisvės alėjos tai nėra nieko tragiško, čia automobiliai nevažinėja, todėl pirmaeilis uždavinys yra automobilių kelių būklė, manau, vyksta gudrus brovimąsis į postus. į jokius postus netinka nė vienas braunantysis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS