Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai | KaunoDiena.lt

KAVINIŲ PLĖTRĄ VAINIKAVO KAVOS NAMAI

Kavinių tinklo „Vero Cafe“ bendraturčiai žengė dar vieną žingsnį į priekį – šiemet atvėrė kavos namus „Vero Coffee House“, kur geriant kavą galima stebėti, kaip skrudinamos ir fasuojamos pupelės, taip pat – dalyvauti degustacijose, ekskursijose. Ši nauja Lietuvoje idėja – kol kas investicija į ateitį.

Atgijo istorinis pastatas

Maironio ir Kęstučio gatvių kampe Kaune esantis pasatas tarpukariu buvo vieta, kur rinkosi miesto grietinėlė, nes čia veikė mersedesų salonas. Sovietmečiu statinių kompleksas buvo atiduotas transporto įmonei, vienu metu čia buvo surenkami autobusai. Šiais laikais ten patalpas nuomojosi įvairios prekybos bendrovės, paskui jos ilgai garsėjo kaip dėvėtų drabužių parduotuvė.

Vasarą į istorinį pastatą grįžo tarpukario inteligencijos dvasia – viduje pasklido skrudinamų pupelių ir ruošiamos kavos kvapai. „Jau seniai svajojau apie tokius kavos namus, bet tam reikėjo ir pačiam subręsti, ir visuomenei pradėti kitaip žiūrėti į kavos gėrimo kultūrą“, – kalbėjo D. Vėželis, „Vero Cafe“ įkūrėjas.

Skonis lavėja pamažu

Iš kitų „Vero Cafe“ kavinių ši vieta išsiskiria tuo, kad sėdėdamas prie kavos puodelio gali stebėti, kaip skrudinamos pupelės, kurios tiekiamos ir į šią, ir į kitas bendrovės kavines, įsitikinti, kaip gali skirtis tos pačios rūšies pupelių gėrimas, atsižvelgiant į paruošimo būdą.

„Norėjau tokios vietos, kur būtų galima pačiam ruošti kavą kavinėms, supažindinti su šiuo procesu žmones, rengti degustacijas, parodas, – kalbėjo D. Vėželis. – Kol kas negalvoju apie pelną, uždirbame iš kavinių tinklo. Čia daugiau užsiimame šviečiamąja veikla.“

Kavos namuose taip pat vyksta menininkų parodos, šokių pamokos, planuojami nekomercinio kino seansai.

Praėjusią savaitę kavos namuose viešėjo užsienio politikų delegacija. Jos nariai dalyvavo pažintinėje ekskursijoje ir degustacijoje. Tai buvo vienas kultūrinių ir pažintinių Lietuvos pirmininkavimo ES renginių.

D.Vėželis įsitikinęs, kad žmonės vis labiau vertina kavos kokybę, įvairovę, todėl kavos namai yra gera investicija į ateitį. „Kol kas lietuviai gana konservatyvūs, dažniau renkasi kapučiną, latę, kavą su pienu, nors skonio atspalvių yra daugybė, – pasakojo verslininkas. – Kita vertus, nuo tada, kai atvėrėme pirmąją kavinę, žmonės labai pasikeitė, tapo išrankesni.“

Kokybė svarbiau už krizę

Pirmąją kavinę „Vero Cafe“ verslininkas atidarė 2007 m. „Akropolyje“. Tada mada pirkti kavą išsinešti Lietuvoje buvo dar tik beužgimstanti. Sostinėje tokių kavinių jau veikė, o Kaune „Vero Cafe“ buvo pirmoji. Tik vėliau jų ėmė rastis ir daugiau. Dabar „Vero Cafe“ turi 20 kavinių Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, šiltuoju metų laiku – ir Palangoje.

„Nuo pat pradžių užsibrėžėme tikslą parduoti tik kokybišką ir gero skonio kavą, todėl užklupus krizei kainų nemažinome kaip daugelis. Ir nepralošėme“, – teigė D. Vėželis.

Ir dabar personalas griežtai laikosi principo negudrauti. Tarkime, paruošusi espreso kavą barmenė kruopščiai išplauna filtrą, kad neliktų jokių naudotos kavos likučių, išpilamas ir vanduo iš aparatų, kad išsiskalautų vidinės aparato sistemos. Verslininko nuomone, tai viena priežasčių, dėl ko didelės konkurencijos sąlygomis tinklas nepraranda užimtų pozicijų ir dominuoja Kaune bei daug kur kituose miestuose.

Skrudina patys

Labiausiai „Vero Cafe“ verslo sėkmę, matyt, nulėmė meilė darbui. D.Vėželis gali klientui ilgai ir išsamiai pasakoti, iš kokios šalies atvežtos pupelės, kokiame šeimos ūkyje jos subrendo, apibūdinti skonines jų savybes, poskonius ir pan. Kavos namų sandėlyje yra 19-os ūkių, įsikūrusių Pietų Amerikoje, Afrikoje, produkcijos.

„Anksčiau, dar dirbdamas samdomą darbą, dažnai lankydavausi užsienyje. Ten ir pradėjau domėtis kavos gėrimo kultūra, jos įvairove. Taip priėjau prie minties apie šį verslą, o paskui tiesiog panirau į kavos pasaulį, pradėjau domėtis kavos gamyba, jos rūšimis“, – pasakojo D. Vėželis.

Atsinešęs iš sandėlio maišą, jis supylė pupeles į kavos skrudinimo aparatą, suvedė gamybos proceso duomenis į kompiuterį ir davė komandą pradėti.

Dūzgiant aparatui verslininkas pasakojo, kad kavos skonis priklauso nuo pupelių rūšies, bet labiausiai – nuo jų paruošimo būdo. Trumpai skrudintos pupelės turi daugiau vaisių skonio ir mažiau kartumo – iš tokių pupelių išvirtą kavą labai mėgsta skandinavai. Vidutiniškai paskrudusios pupelės skleidžia šokolado, medaus, riešutų aromatus, stipriai skrudintos – pipirų, kitokių prieskonių. „Kava gali turėti iki tūkstančio aromatų variacijų“, – aiškino D. Vėželis ir pažėrė ant stalo ką tik paskrudintų pupelių. Pasak jo, klientai dar nusistebi „Vero Cafe“ kavinėse perskaitę kavos apibūdinimus, kuriuose informuojama, kokių aromatų ją geriant galima pajusti.

Daug paruošimo būdų

Skonio savybės taip pat priklauso nuo kavos paruošimo būdo. „Vero Coffee House“ jie galimi septyni. Pavyzdžiui, kavos namuose stovi aparatas, kuriuo kondensacijos būdu gaminama šalta kava. Tiesa, šis procesas trunka 5 val. Taip pat siūloma paragauti per filtrą į stiklinį ąsotį perkoštos kavos, vandens garais plikyto, espreso aparatu, oro spaudimo ir kitais būdais pagaminto gėrimo.

„Klientai gali išsirinkti ir kavos pupeles, pavyzdžiui, šviežiai skrudintas „Sweet Brazil“ arba „Colombia Excelso“. Savitą pupelių charakterį subrandino vietovių, kuriose jos augo, gamta“, – pasakojo D. Vėželis.

„Sweet Brazil“ atkeliavo iš San Paulo valstijos, Santa Marijos kavamedžių ūkio. Tai švelni kava, turinti lengvai atpažįstamą juodojo šokolado su lazdyno riešutu aromatą, kurį vainikuoja medaus saldumo pojūtis. „Colombia Excelso“ kavos pupelės atvežtos iš pietryčių Kolumbijos. Ši kava pasižymi žaliųjų obuolių ir raudonųjų vaisių rūgštele, pereinančia į saldų vyno poskonį.

Suasmenintos etiketės

„Vero Coffee House“ ne tik sėkmingai tiekia kavą „Vero Cafe“ kavinėms, bet ir fasuoja ją į maišelius. Įmonėje yra fasavimo aparatas ir etikečių spausdintuvas. „Galime sufasuoti kliento pasirinktas pupeles, paskrudintas pagal individualų prašymą, taip pat atspausdinti individualią etiketę, kurioje bus nurodyta, kam konkrečiai bus skirta ši kava“, – pasakojo D. Vėželis.

Kavos namuose prekiaujama ir įvairia kavos ruošimo įranga. „Tikra kava turi būti sumalta prieš pat ją vartojant, kitaip tai bus tik kavos gėrimas. Taip pat nereikėtų iškart plikyti kavos vandeniu, o palaukti apie minutę, tada kava turės mažiau kartumo“, – patarimais dalijosi kavos žinovas.

„Vero Cafe“ kolektyvas nuolat domisi kavos ruošimo būdais. Darbuotojai dalyvauja Lietuvos ypatingos kavos asociacijos organizuojamuose kavos ruošimo čempionatuose. Juose jie varžosi dėl geriausio baristo (taip itališkai vadinami kavos ruošimo meistrai kavinėse) vardo ir dažnai nuskina laurus.

GALERIJA

  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
  • Kavinių plėtrą vainikavo kavos namai
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pastebejimas

skudurynas toj vietoj buvo daugiau lankomas nei kavine. O kai dar reklama kainuoja, tai kava desningai turetu buti dar brangesne...

Pirkejas

Nusipirkau pupeliu kavos aparatui, papuole kazkoks kietas svetimkunis ir sugadino girnas. Labai gaila, bet i mano pretenzijas niekas nekreipe demesio, girnas teko remontuoti savo saskaita. Kava nuo tada perku kitur...

vasia

oi kokia kava skani ir labai labai brangi.. malacius , kava ne snapsas..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS