Dainavos polikliniką šiandien sunku beatpažinti | KaunoDiena.lt

DAINAVOS POLIKLINIKĄ ŠIANDIEN SUNKU BEATPAŽINTI

Kauno Dainavos poliklinika, flagmanas taupant lėšas sveikatos apsaugai ir modernizuojant sistemą, atvira kolegoms ir pasirengusi juos suvienyti. Tikslas – Kauno gyventojų gerovė, kad jie būtų patenkinti gydymu ir jų sveikatos priežiūra.

Prasideda nuo registratūros

Senokai buvus Dainavos poliklinikoje šiandien sunku ją atpažinti – taip smarkiai ji pasikeitė. Kaip miestas prasideda nuo autobusų ar geležinkelio stoties, teatras – nuo drabužinės, taip poliklinika prasideda nuo registratūros. Apsilankius čia sunku patikėti, kad kažkada dužo stiklai nuo ligonių antplūdžio, kai rytais būdavo atidaromos durys. Jaukus holas, minkštasuoliai, daugybė registratorių langelių ir švieslentė su eilės numeriais – jokių eilių, jokių problemų.

"Mūsų pacientų daugiausia iš visos Lietuvos registruojasi per sistemą sergu.lt", – Dainavos poliklinikos vadovas Giedrius Andziukevičius neleidžia nė pagalvoti, kad čia nėra grūsties todėl, jog pacientai būtų išsilakstę į aplink polikliniką prisisteigusius privačius šeimos gydytojų ir kitokios medicinos praktikos kabinetus.

Jei kas dar neturi interneto ar nemoka juo naudotis – registruojasi telefonu. Prisiskambinti į Dainavos poliklinikos registratūrą visai nesunku, ne taip, kaip būdavo senais laikais ar tebėra kitose gydymo įstaigose, kai telefonas visą laiką užimtas. Registracija iškart perkeliama į elektroninę sistemą. Ji apima visą polikliniką: visų gydytojų kabinetus ir skyrius, diagnostikos laboratoriją, visus padalinius.

"Tai modernu, patogu, operatyvu", – apibendrina gydytojas G.Andziukevičius.

Pirmiausia – mažinti biurokratiją

Nacionalinis e. sveikatos projektas Lietuvoje kurtas ne vienus metus. Išleista dešimtys milijonų litų. Rezultato vis dar nėra: poliklinikose ir ligoninėse žmonės nešiojasi popierinius siuntimus, rentgeno nuotraukas ir kitokių tyrimų rezultatus, kartais net į rankas gauna savo kortelę, tik, šiukštu, nevalia jos demonstruoti, geriau neštis pasikišus po skvernu.

"Mūsų tikslas – sumažinti biurokratiją sveikatos apsaugos sistemoje. Poliklinikoje tai jau padarėme, dabar norime, kad taip būtų visame Kaune", – sako Dainavos poliklinikos vadovas G.Andziukevičius, operatyviai atsiliepęs į sveikatos apsaugos ministro Vytenio Andriukaičio 2013 m. rugsėjo 2 d. įsakymą "Dėl rekomendacinio 2013 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšų taupymo priemonių plano patvirtinimo".

Pagal šį įsakymą taupant PSDF lėšas visoms sveikatos priežiūros įstaigoms yra būtina atlikti išsamią jų finansinės būklės priežasčių analizę, apskaičiuoti biudžeto asignavimų poreikį ir realias jo patenkinimo galimybes, parengti siūlymus dėl veikiančių sveikatos priežiūros įstaigų juridinių asmenų skaičiaus sumažinimo, pacientų srautų pasiskirstymo tarp apskrityje veikiančių įstaigų racionalizavimo, įvertinti galimybes ir tikslingumą pasinaudoti kitų įstaigų laboratorijų, sterilizacinių ir kitomis paslaugomis, pateikti siūlymus dėl įstaigų valdymo struktūros racionalizavimo ir pan.

"Išpūsta biurokratija didina išlaidas. Jų mažinimas ir kontroliavimas yra efektyvios vadybos garantas. Tą tezę išgirdau prieš 20 metų, būdamas dar visai žalias vadovas, Kauno technologijos universiteto organizuotame seminare. Vadovaudamasis šia nuostata pasiekiau puikių rezultatų", – sėkmės receptais dalijasi G.Andziukevičius.

Dainavos poliklinikoje skaičiuojama ir kiekvieno mediko, ir kiekvieno skyriaus, padalinio uždarbis ir išlaidos. Darbuotojas, žinantis, kad jo darbas yra rentabilus, gali prašyti padidinti atlyginimą. Tokios sistemos tikslas – pasiekti, kad gydytojas turėtų visas sąlygas skirti ligoniui pakankamai dėmesio, jo darbas būtų racionalus, atlyginimas – adekvatus.

 

Sutaupys 20 procentų

Vadovaujantis šešioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012–2016 m. programos, sveikatos apsaugos ministro įsakymo dėl PSDF biudžeto lėšų taupymo bei kitų dokumentų nuostatomis ir vykdant nurodymą sumažinti sveikatos priežiūros įstaigų juridinių asmenų skaičių, buvo nuspręsta parengti Kauno miesto poliklinikų sujungimo projektą.
Kauno savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis tai padaryti įpareigojo efektyviai dirbančią, niekada nuostolių nepatyrusią Dainavos polikliniką. Jos vadovas mielai sutiko, nes yra kupinas idėjų ir noro, kad visiems būtų geriau.

"Jei iš PSDF neįmanoma gauti daugiau lėšų, reikia taupyti", – sako G.Andziukevičius.

Jis galvoja apie ligonius, todėl išlaidų mažinimo rezervus mato siaurinant valdymo aparatą ir jokiu būdu – ne mažinant gydytojų etatus. Labai operatyviai parengtame Kauno miesto poliklinikų sujungimo projekte numatyta Kauno miesto savivaldybei priklausančias keturias poliklinikas – Centro, Kalniečių, Šančių ir Šilainių prijungti prie penktosios – Dainavos poliklinikos. Apskaičiuota, kad bus gautas didelis ekonominis efektas, nes sumažės valdymo, viešųjų pirkimų, transporto ūkio, informacinių technologijų sistemų priežiūros, ūkio ir remonto, finansų darbuotojų etatų net iki 20 proc. Ne gydytojų ir slaugytojų, bet būtent visų šių tarnybų. Tai leis sutaupyti nemažai darbo užmokesčio fondo ir daugiau lėšų skirti tiesioginiam medicininiam darbui.

Didžiausias dėmesys gydymui


Kodėl jungti prie Dainavos poliklinikos? Joje sukurta puiki diagnostikos, gydomojo, reabilitacinio ir profilaktinio darbo bazė.

Tai, kad ši gydymo įstaiga pasižymi kaip geriausiai ekonomiškai valdanti savo veiklą, patvirtino atlikta studija. Ji vertino pacientų skaičių, grynuosius veiklos rezultatus. Atrodo, kad poliklinika turi savo laboratoriją būtiniems tyrimams atlikti, o Šilainių poliklinika perka visas laboratorijos paslaugas.

"Įvertinus visus rodiklius, akivaizdu, kad, optimizuojant įstaigų tinklą, gerinant paslaugų prieinamumą ir kokybę Kauno gyventojams, kitas poliklinikas racionaliausia jungti prie Dainavos", – sako jos vadovas.

Jo žodžius pagrindžia Kauno miesto poliklinikų analizė. Pavyzdžiui, praėjusiais metais visų jų grynasis veiklos rezultatas buvo 1, 759 mln. litų. Šią suma sudarė: Centro poliklinikos – 170 tūkst. litų, Kalniečių – 527 tūkst. litų, Šančių – 142 tūkst. litų, Šilainių – 232 tūkst. litų ir Dainavos poliklinikos – 687 tūkst. litų.

"Galbūt norėdami mus kaltinti sakys, kad nemokame medikams algų. Tačiau ar dirbtų pas mus geriausi mieste specialistai už mažą atlyginimą? Net iš Kauno klinikų pas mus ateina dirbti. Vadinasi, mokame normalius atlyginimus", – pabrėžia grynuosius veiklos rezultatus pateikusi Dainavos poliklinikos vyriausioji finansininkė Rita Šapalaitė ir priduria, kad kitose poliklinikose atlyginimo vidurkis gal ir didesnis, bet jį iškelia ne medikų, o administracijos ir įvairių kitų nemedicininių tarnybų darbuotojų algos.

 

Modernizuoti ir vienytis

Bendra visoms poliklinikoms elektroninė ligonio kortelė, bendra laboratorija, diagnostinių tyrimų archyvas, į kurį sukris visų miesto gyventojų – gydytojų pacientų magnetinio rezonanso, kompiuterinės tomografijos, ultragarso, rentgeno metodais atlikti sveikatos tyrimai – tai bendros poliklinikos pranašumas.

Jis duos ne tik ekonominių, bet efektyvesnio, greitesnio gydymo vaisių. "Šiuo metu Lietuvoje bandomi nacionalinis ir regioninis projektai, bet jie buksuoja. Aš priimu iššūkį ir tokį projektą, jei miesto taryba pritars, sukurs mūsų programuotojų komanda. Bus diagnostinių tyrimų vaizdų archyvas visam miestui, juo naudosis visi gydytojai miesto mastu", – troškimu įdiegti pažangias sveikatos sistemos naujoves, taupančias jos lėšas ir lengvinančias medikų darbą, netveria gydytojas G.Andziukevičius.
Jis pridūria, kad sujungus poliklinikas medikai bus draugiškesni, nes neliks kovos dėl pacientų. Moderniaisiais archyvais galės naudotis ir privačių gydymo įstaigų medikai.

Programos tikrai efektyvios

Dainavos poliklinikos direktorius G.Andziukevičius didžiulį rezervą taupyti lėšas mato taupant žmonių sveikatą. Tuo tikslu poliklinikoje itin aktyviai dirbama, vykdant nacionalines ligų prevencijos programas.

Jos Lietuvoje vykdomos jau seniai. Dainavos poliklinika šioje srityje yra lyderė visame Kauno krašte. Poliklinikoje sukurta ir veikia suflerinė programa. Vos atėjus pas šeimos gydytoją, jis kompiuterinėje ligos istorijoje mato ne tik visus sukauptus duomenis apie paciento sveikatą, bet ir įsijungia sufleris, kuris ragina jį siųsti išsitirti pagal ligų prevencijos programą.
"Nacionalinės vėžio, širdies ir kraujagyslių bei kitos šalyje veikiančios prevencijos programos iš tikrųjų labai veiksmingos, jos tikrai padeda žmonėms. Čia ne populizmas, tereikia jomis naudotis. Tai būdas išsaugoti sveikatą, neretai – gyvybę", – su užsidegimu įtikinėja gydytojas G.Andziukevičius.

Jis nori, kad visos Kauno sveikatos priežiūros įstaigos aktyviau vykdytų prevencines programas ir yra įsitikinęs, kad poliklinikų sujungimas privers tai daryti.
Sveikatą stiprina, o susirgus be vaistų grąžina reabilitacinis gydymas. Dainavos poliklinikoje sukurta puiki fizioterapijos bazė. Pacientai mankštinasi baseine, jiems atliekamas masažas, taikomos elektros procedūros ir kitos fizinės medicinos bei reabilitacijos priemonės.

"Mes turime labai daug pacientų, esame užimti visą darbo dieną", – alternatyvą medikamentiniam gydymui labai vertina ir propaguoja kineziterapeutė Miroleta Pupininkienė.


Patyčios veda į pražūtį

Miesto įstaigose darbo diena jau buvo pasibaigusi, o Dainavos poliklinikos Jaunimo centre, atrodė, buvo pats darbų įkarštis. Čia vyko diskusija apie patyčias. Ši tema irgi neduoda ramybės poliklinikos vadovui G.Andziukevičiui.

"Vieni iš mūsų esame patyrę patyčias, kiti tyčiojęsi, treti stebėję šį reiškinį. Nesunku suprasti, ką jaučia, išgyvena vaikai ir jauni žmonės, iš kurių tyčiojamasi, – kalba G.Andziukevičius. – Lietuva pirmauja Europoje pagal savižudybių skaičių jau daugybę metų. Juk kenčiantis ir pagalbos nesulaukiantis žmogus neretai palūžta. Man tai svarbu. Ketiname įdiegti savo gerąją praktiką visame mieste."

Dainavos poliklinikoje Jaunimo centras veikia jau ne vienus metus. Jis toks vienintelis Kaune ir, ko gero, Lietuvoje. Čia teikiamos kompleksinės paslaugos paaugliams ir jaunimui, orientuotos į psichologinę pagalbą, sveikatos stiprinimą ir jos prevenciją. Jaunimo centre 13–26 metų jaunuoliams, nesvarbu, prie kokios gydymo įstaigos jie būtų prisirašę, teikiamos nemokamos psichologų, socialinių darbuotojų, ginekologės, urologo, bendruomenės slaugytojo konsultacijos. Veikia dvi pagalbos telefonu, vaikų ir jaunimo, linijos, dirba savanoriai. Jei nepavyksta padėti neakivaizdiniu būdu, kviečiama ateiti pasikalbėti, pasitarti su profesionalais.

"Teikiame individualias konsultacijas, esame sudarę sutartis su visomis Kauno mokyklomis, nepilnamečių tarnybomis, policija. Rūpinamės vaikais be priežiūros, įklimpusiais į visokias bėdas. Neretai esame tarpininkai tarp vaikų, tėvų ir mokyklos. Padedame, kai to reikia. Manau, kad kuo daugiau suaugusiųjų rūpinsis jaunu žmogumi, tuo brandesne asmenybe jis taps", – įsitikinusi Dainavos poliklinikos Jaunimo centro vadovė Vytautė Ūžaitė.

Su jaunimu dirba ir akušeriai-ginekologai – aiškina apie lytiškumo problemas, padeda jas spręsti.
"Viena gydytoja su trimis mergaitėmis internatinėje mokykloje diskutavo visą pusdienį. Laiko negaila, svarbu, kad mergaitės suprastų", – priduria G.Andziukevičius.

Senjorai – į sporto klubą?

Dainavos poliklinikos vadovui rūpi ir jaunimo, ir senų žmonių problemos. Jo galvoje jau seniai glūdi vizija įkurti mieste sveiko gyvenimo centrų – skverų, parkų su treniruokliais, sudaryti daugiau sutarčių su sporto klubais, kad jie įsileistų lėšų neturinčius žmones.

"Mūsų poliklinikos pacientai senjorai eina mankštintis į "Linijos" sporto klubą. Lėšų šiam tikslui gavome per Bendruomenės sveikatos tarybą. Niekas nekliudo ir kitiems to daryti. Svarbu, kad žmonių sveikata būtų išsaugota. Ji sutaupys milijonus litų, išleidžiamų gydymui", – be jokio patoso, giliai tuo įsitikinęs kalba gydytojas G.Andziukevičius.
Optimizuotas valdymas, racionalus specialistų išdėstymas, pagarba gydytojui, racionali sunorminta sistema, garantuojanti geriausią gydymą arčiausiai namų – didelė nauda Kauno gyventojams. To siekiama ir bus pasiekta, miesto poliklinikoms susijungus į Kauno centrinę Dainavos polikliniką.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Poliklinikos drauge

Paskaitai straipsni, tai nors nauja paminkla statyk gyviems esantiems. O is tiesu tai tik- Dar vienas Maximos atitikmuo - Andziukevicius G. Atlyginimai gydytojams - patys maziausi Kauno mieste (1800 Lt ant popieriaus). Dirbanciusius Andziukevicius G. vadina "melziamomis karvemis" ir to neslepia. Gal todel ir sujudo kitos poliklinikos. Pajuto, kad baigsis geras gyvenimas. Utopinis polikliniku sujungimo planas - uz poliklinikos pinigus, naujas, tik Andziukeviciui G. reikalingas liftas, - uz poliklinikos pinigus (Kauno liftu direktoriaus zmona ka tik idarbinta poliklinikoje-aisku, kad sutapimas), naujos nereikalingos aparaturos pripirkta. Idarbinta kruva giminiu, dirba 6 pavaduotojai, 12 buhalteriu, vaistine uz dyka issinuomota. Kur bent kokia kontrole??? Bent jau Kupcinskui uzteko proto pristabdyti Andziukeviciaus G. pamisusiai gudru arkli. Laukite Andziukeviciaus G. veiksmu tesinio. Ilgai laukti nereiks:)

to

pelnas yra gerai bet ar tinka viešosioms įstaigoms? ir dar - tokio dydžio...įdomu ką galvoja apie tai steigėjas?stebėtojų taryba? kieno sąskaita tai pasiekiama? Turbūt visuomenei naudinga būtų susipažinti ir su atlikto tyrimo- analizės rezultatais?

medikė

andiukevičiui toli iki Šilainių pol. ką jis planuoja Šilainiai seniai taip dirba. tai būt tik pinigų plovimas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS