Neprašai kvito – vagi iš savęs ir savo vaikų (Metų kaunietės rinkimai) | KaunoDiena.lt

NEPRAŠAI KVITO – VAGI IŠ SAVĘS IR SAVO VAIKŲ (METŲ KAUNIETĖS RINKIMAI)

  • 2

"Mūsų visuomenėje nusikalstamos veikos ekonomikai, verslo tvarkai, kad ir kaip būtų gaila, vis dar toleruojamos, nelaikomos grėsmėmis, keliančiomis didelį pavojų visuomenei", – apgailestavo pretendentė į Metų kaunietės titulą, kurią pristatome šiandien.

27. Rima Zieniuvienė

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė, aktyviai kovojanti mažinant šešėlinę ekonomiką visoje Kauno apskrityje.

Šios valdybos prioritetinės tyrimo kryptys yra neteisėtas disponavimas akcizais apmokestinamomis prekėmis, neteisėtas praturtėjimas ir neteisėtu būdu įgyto turto realizavimas, tyrimai dėl netikrų pinigų gamybos ir paleidimo apyvarton.

R.Zieniuvienė pastebėjo, kad skundų dėl šešėlinės ekonomikos apraiškų sulaukiama mažokai. Galimą tokią nusikalstamą veiklą patys pareigūnai turi tarsi atspėti, surasti, išaiškinti.

Į kitas nusikalstamas veikas visuomenė reaguoja kiek kitaip – netoleruoja, smerkia jas įvykdžiusius asmenis, policijos pareigūnams stengiasi suteikti informacijos, padėsiančios tyrimams.

"Nelegalios prekybos akcizais apmokestinamomis prekėmis ir  netikrų pinigų paleidimo apyvarton grėsmė nėra tokia akivaizdi, tad natūralu, kad gali atrodyti, jog ji mums įtakos neturi. Dažnas žmogus, pigiau nusipirkęs kontrabandinių cigarečių, įžvelgia tik naudą", – atkreipė dėmesį valdybos viršininkė.

Vis dėlto, anot jos, derėtų nepamiršti, kad nusikaltimai ekonomikai, verslo tvarkai daro įtaką valstybės ekonominiam stabilumui, biudžetui, mažina pasitikėjimą valstybe, iškreipiama konkurencija.

Būtina ir toliau keisti visuomenės nuomonę ir ugdyti jos nepakantumą ekonominiams nusikaltimams.

"Verta susimąstyti, kad šių veikų toleravimas sukelia padarinių – negaunama pajamų į biudžetą. Mums visiems skauda, kai nepakankamai finansuojama medicina, švietimas, infrastruktūra, vaistai ir gydymas, nestatomi darželiai ir mokyklos, mažokas darbo užmokestis ir pan.", – vardijo pareigūnė.

Ekonominiai nusikaltimai, padaryti šiemet, anot jos, trukdo ir mums patiems gyventi geriau ir neabejotinai turės neigiamos įtakos mūsų vaikų gyvenimui, net kai šie suaugs.

R.Zieniuvienė svarstė, kad kovą su šešėline ekonomika apsunkina ir tai, kad ji galbūt nėra tokia įdomi visuomenei, bet labai reikalinga. Tad būtina ir toliau keisti visuomenės nuomonę ir ugdyti jos nepakantumą ekonominiams nusikaltimams. O ši užduotis yra dar sunkesnė, nei išaiškinti painiausius nusikaltimus, nors ir pati veiksmingiausia.

Pernai valdyba atliko ne vieną reikšmingą tyrimą. "Galime paminėti ir ikiteisminį tyrimą dėl net 295 nusikalstamų veikų, kai įtarimus pareiškėme vienuolikai asmenų. Neteisėtai buvo įregistruota 119 vienetų žemės ūkio technikos, tarp jų ir keturračių motociklų, o nepagrįsto teisėtomis pajamomis turto vertė siekė daugiau nei 218 tūkst. eurų", – pasakojo R.Zieniuvienė.

2016 m. Kauno mieste buvo aptikta ir nelegali alkoholio gamykla, kurioje masiškai klastoti žinomų prekės ženklų produkcija. Slaptos operacijos metu rasta daugiau nei 5 tūkst. litrų parduoti paruošto nelegalaus alkoholio distiliato gėrimų. Dar 20 tonų skysčio buvo paruošta alkoholiui gaminti.

"Denatūruoto etilo alkoholio skiedinys pavojingas gyvybei. Todėl džiugu, ne tik iš apyvartos išėmėme tokį skystį, bet ir prisidėjome saugant gyventojų sveikatą", – teigė pareigūnė, turinti aukštąjį teisės ir ekonomikos mokslų išsilavinimą.

2016 m. išimtų iš apyvartos akcizais apmokestinamų prekių kiekis pastebimai sumažėjo, lyginant su ankstesniais metais, – pernai ir užpernai šešėliui mažinti skirtos priemonės neabejotinai buvo veiksmingos. "Kaip rodo atliktas tyrimas, neapmokestintų tabako gaminių rinkos dalis gerokai sumažėjo ir yra mažiausia nuo 2010 m.", – statistiką pateikė R.Zieniuvienė, tačiau pripažino, kad šešėlinės ekonomikos mastai mažėja ne taip greitai, kaip norėtųsi.

Bendrai dirbant, Kauno apskrityje rinkoje nepasklido daugiau kaip 2,7 mln. pakeliai kontrabandinių tabako gaminių, kurių vertė siekia net 6,8 mln. eurų, beveik 40 tūkst. litrų alkoholio gaminių, kurių vertė – 620 tūkst. eurų.

Iš viso per 2016 m. Kauno regione veikiančių institucijų, kovojančių su šešėline ekonomika, atliktų patikrinimų metu buvo sulaikyta naftos, tabako ir alkoholinių gėrimų daugiau kaip už 7,5 mln. eurų.

Kartu su įvairiomis institucijomis pernai atlikta beveik 10 tūkst. patikrinimų. Per juos išaiškinti 365 neteisėtai dirbantys asmenys, pradėti 239 ikiteisminiai tyrimai.

Didžiausias šešėlis yra akcizais apmokestinamų prekių, paslaugų, aptarnavimo, mažmeninės prekybos (turgaviečių veikloje), nelegalių statybų, prekybos naudotais automobiliais ir jų dalimis, autoservisų veiklos, viešojo maitinimo, apgyvendinimo, grožio paslaugų sektoriuose.

Per 2016 m. valdybos pareigūnai priėmė procesinius sprendimus dėl 1 182 nusikalstamų veikų. Į teismą buvo perduota ikiteisminių tyrimų dėl 108-ių nusikalstamas veikas padariusių įtariamų asmenų.

Kartu su įvairiomis institucijomis atlikta beveik 10 tūkst. patikrinimų. Per juos išaiškinti 365 neteisėtai dirbantys asmenys, pradėti 239 ikiteisminiai tyrimai.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS

Iš dienraščio išsikirpkite, užpildykite lapelį ir siųskite adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas;

arba atneškite ir įmeskite į specialias dėžes redakcijos skyriuje, I.Kanto g. 18, Kaunas.

Vienas kuponas prilygsta dešimčiai balsų.

SMS ŽINUTĖS

Balsuoti galite SMS žinutėmis.

Siųskite SMS žinutę (Lietuvoje) tel. 1398 su tekstu MKA XX.

XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio.

SMS kaina – 1 euras.

SMS žinutė prilygsta dešimčiai balsų.

PORTALAS

Portale kaunodiena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Jūsų balsų laukiame iki vasario 10 d. Į kitą etapą pateks dešimt kauniečių, sulaukusių didžiausio jūsų palaikymo.

Daugiau informacijos apie projektą "Metų kaunietė" rasite kauno.diena.lt/mk.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tai

Prieš savaitę visi laikraščiai gąsdino, čekiai kenkia sveikatai

nihus

o tie nevagia kurie isleidzia saukstams, brendiui, ar nuteiset saukstu pirkejus, o masiuli, o zuoka. va jie vagia ir ka ? Tai kodle as turiu moketi mokescisu, sakau nemokekit, tol kol vagia tokei sunys ir neteisia tai eiliniams zmonesm sakau nemokekit

SUSIJUSIOS NAUJIENOS