Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos? | KaunoDiena.lt

PRABANGIŲ KAČIŲ KRIMINALAS: TIKROS AR SUKLASTOTOS?

Kačių veisėja neteko žado pamačiusi skelbimą, siūlantį pirkti Egipto mau kačių. „Apie šią veislę žinau viską ir man iš pirmo žvilgsnio buvo aišku, kad tai ne tos katės“, – tvirtino moteris.

Prekyba vyksta

Nepaisant to, skelbimo autorė Irma Gajauskaitė „Kauno dieną“ tikino, kad skelbimas esą yra be apgaulės.

„Neturiu problemų dėl pardavimo. Visus kačiukus parduodu labai greitai. Buvau puolama, kai paskelbiau, kad parduodu kačiukus už 1,5 tūkst. eurų, o pardaviau už 3 tūkst. Tačiau pardaviau ne kačiukus, o porelę veisti. Tai kaip ir verslo pardavimas. Aš galiu tai daryti, nes įstatymai nedraudžia. Didžioji dalis mano parduotų kačiukų šeimininkų yra patenkinti, nėra jokių problemų. Ta kačiukų porelė, kurią pardaviau už 3 tūkst., išvežta į Prancūziją“, – pabrėžė I. Gajauskaitė.

Tačiau jos veikla kai kam kelia ne tik abejonių, bet ir pasipiktinimą. Apie tai kalbėjo kitos „Kauno dienos“ pašnekovės – Egipto mau kačių veisėja ir augintoja Živilė Junevič ir kačių mėgėjus ir augintojus Lietuvoje vienijančios felinologų draugijos „Bubastė“ prezidentė Jurgita Gustaitienė.

Brangus hobis

Pasak Ž. Junevič, yra atsakingų kačių veisėjų ir yra neatsakingų daugintojų, kurie naudojasi žmonių neišmanymu.

„Mat tarp norinčių nusipirkti katę yra tokių, kurie svarsto – brangus gyvūnas, neaiškus pavadinimas. Tokie žmonės lengvai apgaunami“, – apgailestavo Ž. Junevič.

Daugiau apie Egipto mau veislės kačių veisimo ir auginimo ypatumus papasakojusi Ž. Junevič tvirtino, kad auginti tokias kates – brangus hobis, kuriuo užsiimti galima tik turint gerą darbą.

Tarp norinčių nusipirkti katę yra tokių, kurie svarsto – brangus gyvūnas, neaiškus pavadinimas. Tokie žmonės lengvai apgaunami.

Gerina veislę

„Egipto mau katės yra gana brangios, parduodamas veisti kačiukas kainuoja nuo 2,5 iki 3 tūkst. eurų. Plius parvežimo mokestis. Žiūrint, iš kurios šalies parsiveži. Dabar turiu katę iš Austrijos. Jos kaina – 3 tūkst. eurų. Parsivežus prasideda kitas etapas. Atvežta katė kurį laiką (apie dešimt dienų) gyvena karantine, atskirta nuo kitų. Paskui katę vežame į veterinarijos kliniką, kur atliekami veislei nustatyti reikalingi genetiniai testai. Testai brangūs, o jų reikia kelių. Kai jau žinome, kad katė sveika,  testai nekelia susirūpinimo, vežame ją į parodą, kur apžiūri ekspertai, duoda rekomendacijų, įvertina, atkreipia dėmesį, ar gyvūnas atitinka standartą“, – pasakojo Ž. Junevič.

Anot jos, maždaug po metų parenkama tinkama pora, katės kergiamos ir laukiama kačiukų.

„Veisti paliekamas vienas idealiausiai veislės standartus atitinkantis, gražiausias kačiukas. Jo paskirtis – gerinti veislę. Reikia felinologijos žinių, turėti įregistruotą veislyną, žinoti veisles, jų ypatumus, kad galėtum dirbti kaip profesionalus ir atsakingas veisėjas, o ne kuo didesnio skaičiaus siekiantis daugintojas“, – pabrėžė Ž.Junevič.

Išskirtinė: Egipto mau katės išvaizda – iškalbinga ir rafinuota. Ž. Junevič nuotr.

Parodė draugė

Egipto mau kačių veisimu ir auginimu užsiimančių ratas Lietuvoje nedidelis.

„Nuorodą apie skelbimą su neva Egipto mau veislės katėmis man atsiuntė kolegė, kačių veisėja. Būna taip, kad mes vis peržvelgiame skelbimus, nes norime drausminti nesąžiningus kačių daugintojus, pranešti apie nesąžiningą veiklą. Labiausiai dėmesį atkreipė tai, kad skelbime nurodyta, jog nėra kilmės dokumentų. Jei bet kuriame skelbime yra paminėtas veislės pavadinimas, turi būti tai patvirtinantys kilmės dokumentai“, – pabrėžė Ž. Junevič.

Pasak jos, kilmingais gyvūnais laikomi tokie, kurių abu tėvai yra tos pačios veislės ir turi kilmės dokumentus, kuriuose parašyta, iš kur gyvūnas kilęs.

„Veisėjas, dirbantis su tam tikros veislės gyvūnais, turi puikiai išmanyti veislės standartą. Egipto mau kačių veislė turi savo standartą ir neturi jokių porūšių. Standartas yra aprašytas ir ši veislė yra baigtinė. Porūšių nėra. Žvelgdama į skelbime pateikiamas nuotraukas iškart supratau, kad tai nėra Egipto mau katės standartai. Svarbiausia – nėra kilmę patvirtinančio dokumento. Tai vienareikšmiškai rodo, kad skelbimo autorius neturi teisės parduoti tokio gyvūno kaip Egipto mau. Jei parduoda, tai jau žmonių apgaudinėjimas. Ta moteris nežino veislės standartų, neturi veislės dokumentų, jos katės laisvai vaikšto po lauką, tad apie standartų kontroliavimą negali būti nė kalbos“, – patikino pašnekovė.

Anot jos, profesionalus veisėjas neatsakingai dirbančio daugintojo nelaiko konkurentu, todėl, atrodo, būtų galima į tokius saviveiklininkus nekreipti dėmesio.

„Tačiau mes negalime leisti, kad veislė būtų diskredituojama, todėl kreipiausi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT). Mano skundas buvo priimtas, bet, pagal veterinarijos tarnybą, ta moteris nepadarė nusižengimo dėl to, kad yra įsiregistravusi kaip veisėja. Čia yra spraga“, – apgailestavo Ž. Junevič.

Jaučiasi teisi

„Kauno diena“ I. Gajauskaitės paprašė pakomentuoti augintojų ir veisėjų jai skiriamus priekaištus dėl galimai neatsakingo elgesio ar net nelegalios veiklos.

„Žinau aš tuos augintojus. Nelegaliai auginu? Žinote, kas už tokius žodžius gali būti... Aš viską darau legaliai ir viską darau su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos žinia. Aš niekada nepriklausysiu tai organizacijai, kuriai priklauso tie augintojai, kurie dabar čia mane puola. Ir niekada mano katės neatitiks jų standartų, nes jos auginamos Lietuvoje. Pagal juos išeitų, kad nebegalima veisti, nesvarbu, kad tokių kačių yra kokie 2 tūkst. su visais porūšiais. Tačiau pagal juos yra tik koks 30 kačių“, – neslėpdama emocijų kalbėjo I. Gajauskaitė.

Standartą atitinkančios katės, I. Gajauskaitės teigimu, veisiamos nežmoniškais būdais – prievarta.

Nori tyrimų

Ji išdėstė savo požiūrį apie Egipto mau kačių veislės plitimą į įvairius porūšius.

„Egipto mau katės vardui – tūkstančiai metų. Tas vardas plito iš tautos į tautą. Išplito po regionus ir dėl to atsidaro išvaizdos pokyčių. Taip šmeižti mane ir mano katę! Mes dar eisime iki teismų! Darysime genetinius tyrimus, kurie parodys, kurios katės yra artimesnės Egipto mau. Jie veisia dirbtinėje aplinkoje. O kaip jie tas kates augina? Uždarytas. Tai antigyvūninės sąlygos. Mano katės gyvena laisvėje. Kuris veislynas Lietuvoje vakarais veda kates pasivaikščioti? Todėl mano veislynas galbūt yra vienintelis toks visoje Europoje, o mano parduodamos katės auginamos išskirtinėmis sąlygomis. Visus dokumentus turiu. Tokių žmonių, kaip aš, yra labai daug. Yra paprastų žmonių, kurie augino kates, jiems patiko jų savybės ir nusprendė tas kates auginti ir dauginti. Išeitų, kad tik mane puolantys žino, kaip kates auginti, o kiti – ne. Žmonės Lietuvoje nėra kvailiai. Tie žmonės, kurie mane puola, nežino, ant ko raunasi. Jie mane puola ir net aiškina, kad dėl tokių, kaip aš, veiklos prieglaudos pilnos gyvūnų. Nė vieno mano kačiuko prieglaudoje nėra“, – kalbėjo I. Gajauskaitė.

Įžvelgia apgaudinėjimą

Nusivylusi: Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“ vadovė, tarptautinės kategorijos teisėja J. Gustaitienė apgailestavo, kad katės gali tapti apgaudinėjimo ir pasipelnymo priemone. J. Gustaitienės asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvos felinologų draugijos „Bubastė“, vadovės, tarptautinės kategorijos teisėjos Jurgitos Gustaitienės komentaras:

– Kaip felinologų draugijos atstovė, kaip tarptautinės kategorijos (apimančios visų veislių kates) teisėja, noriu pasakyti, kad tas žmogus, būtent Irma, apgaudinėja visuomenę, apgaudinėja pirkėją kaip klientą. Pakomentuosiu situaciją atsiribodama nuo personalijų (pažįstu ir I. Gajauskaitę, ir Ž. Junevič). Pakalbėkime apie Egipto mau veislės kilmę. Lietuvoje, kiemuose nelaksto šios katės, nes jos yra iš visiškai kitos geografinės zonos, jei kalbame apie jų kilmę. Jos įvežtos, todėl paprastos Egipto katės negali būti Egipto mau. Jei tai būtų rusų melsvosios, Sibiro veislės katės, Europos trumpaplaukės, jau galėtume kalbėti apie porūšius. Tai trys kačių rūšys, kurios atstovą pamatę gatvėje galėtume pasakyti – visiškai atitinka standartą ir galime naudoti pagal veisimo programą. Tačiau nė vienos kitos veislės katės pas mus negali virsti veislinėmis. Tas veterinarijos gydytojas, kuris įregistravo jas duomenų bazėje kaip Egipto mau, padarė pažeidimą, nes nepateikti jokie kilmės dokumentai, įrodantys, kad tai yra Egipto mau. Dokumentai labai svarbu – jie parodo, kas buvo seneliai, proseneliai – iki 30 kartų.

Kilmę ir priklausymą veislei įrodo tik kilmės dokumentas. Galėčiau sakyti, kad turiu „Gucci“ rankinę, bet Jurgitos porūšio. Ir tai daryčiau siekdama klientą apgauti ir siekdama didesnio pelno. Labai gerai, kad ponia Živilė, kuri Egipto mau katytes Lietuvoje veisia daug metų, susirūpino ir atkreipė dėmesį.

Noriu atkreipti dėmesį, kad veisėjus Lietuvoje kontroliuoja dvi institucijos. Tai Valstybinė mokesčių inspekcija, kuri kontroliuoja, ar gyvūnėlius auginantis ir parduodantis asmuo turi verslo liudijimą, privačią įmonę, ar moka mokesčius. Veterinarijos tarnyba kontroliuoja veiklos dalį, susijusią su gyvūnų gerove. Tarnyba užregistruoja, kad yra toks veisėjas ir kad jis laikosi minimalių veisėjams nustatytų reikalavimų. Tačiau Veterinarijos tarnyba visiškai nesikiša į veisliškumą. Lietuvoje ir visoje Europoje nedraudžiama veisti ir pardavinėti mišrūnus šuniukus, pavyzdžiui, panašius į vokiečių aviganius, tačiau tai nebus vokiečių aviganiai, lygiai taip yra kalbant apie kates. Turinčių Egipto mau bruožų kačių niekas nepriims už gryną pinigą – kad tai veislinė Egipto mau katė.

Šioje istorijoje rimtų nesusipratimų kelia veterinaras, kuris kates duomenų bazėje įregistravo kaip Egipto mau. Gydytojas negali gyvūnui priskirti veislės, remdamasis savo nuožiūra. Privaloma remtis veislę įrodančiais dokumentais. Žodžiu, tas gydytojas turėjo matyti Egipto mau katės kilmės dokumentą ir tada įregistruoti. Maisto ir veterinarijos tarnybos paprašiau informuoti, kokios organizacijos kilmės dokumentas buvo pateiktas tam gydytojui. Paaiškinimo dar nesulaukėme.

GALERIJA

  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
  • Prabangių kačių kriminalas: tikros ar suklastotos?
Ž. Junevič nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (42)

Veterinaras

Koks siaubingas pavydas nunesa jusu pinigus kaciu veisimas aginimas prieziura tikrai nera sudetinga o gyvunu miletojams rekomenduoju neusiraut ant sitos propogandos nes viskas tik del pinigu o ne rupestingumas givunais

Tadas ukrainos laikrascio zurnalistui

Parasyk kiek kreiviui i kisene visa lietuva prisuka elektros. Ar taip visa gyvenima bobu razborkes spausdinsi?

Diana

Lietuvoje legalių veisyklų yra vienetai... Nelegalus veisimo ir apvaisinimo biznis klesti. Siūlyčiau tikriems gyvūnų mylėtojams dažniau apsilankyti legaliose prieglaudose. Ten yra labai nuostabių ir gerų gyvūnėlių. O kas dėl draskymo - reikia nors kurį laiką būti su kačiuku ar šuneliu tam, kad geriau suprasti ir pažinti vienas kitą... Aš pvz. ėmiau atostogas... Ruošiausi ir laukiau kaip mažo vaiko. Ir esu labai patenkinta... Nemokėkit žmonės didelių pinigų už žiaurių žmonių elgesį- eikit į prieglaudas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS