Prie Kauno marių – nelegali rinkliava | KaunoDiena.lt

PRIE KAUNO MARIŲ – NELEGALI RINKLIAVA

Kauno mariose didesnių laivų savininkai niršta: neliko vietų, kur jie galėtų į vandenį nuleisti laivus. Paskutinį kelią nelegaliai užtvėrė klubas "Žuvėdra", o prašomas mokestis tiesiog stulbina.

Naujas užkardas

Į "Kauno dieną" kreipėsi ne vienas žmogus ir papasakojo tą pačią problemą – neseniai Kauno mariose, vadinamojoje Neptūno įlankoje, buvo užtverta laivų nuleidimo į vandenį vieta. Čia laivų entuziastai be vargo įleisdavo savo transporto priemones, o paplaukioję ar pažvejoję taip pat laisvai galėjo iškelti laivą ir keliauti namo.

Tačiau pastarosiomis dienomis atvažiavusius žvejus pasitiko užkardas. Ant jo – telefono numeris, kuriuo paskambinus žmonės sužinojo, kad norint į vandenį nuleisti laivą, teks gerokai paploninti piniginę.

"Atvažiavau ir pamačiau metalinį užkardą. Paskambinau nurodytu numeriu, pasakė, kad užtvėrė, nes čia neva visi šiukšlina. Minėjo, jei dažniau atvažiuosiu, galime tartis, reikia sumokėti 50 eurų ir gausiu raktą. Nežinau, gal čia toks metinis leidimas, bet kai plaukiojimo sezonas trumpas, tai tokius pinigus mokėti yra viršūnė", – piktinosi Dainius J.

Jis užsiminė, kad "Žalgirio" jachtklube galima į vandenį nuleisti laivą, tačiau kiekvienas nuleidimas ir iškėlimas kainuoja. Tad jei nori tik pusdienį pasiplaukioti ar pažvejoti, neapsimoka. Jachtklubo paslaugomis dažniau naudojasi tie, kurie laivus į vandenį įleidžia vieną kartą per sezoną.

Apie užtvertą laivų nuleidimo vietą ūžia ir socialinis tinklas "Facebook". Laivų entuziastai tikino, kad prie "Žuvėdros" visada galėjo laisvai nuleisti laivą, o dabar turi vandens transporto priemones, bet plaukioti negali.

"O tai čia sumokėjus 50 eurų ateis ir atrakins ar kaip čia bus? Užkardą nulaužė, tai ir šitą metalinį vamzdį nulauš ir į metalo laužo supirktuvę nuneš", – piktinosi "Facebook" vartotojas.

"Išprotėjo kolektyvas, jei žmogus nusileisti nori keturis kartus per metus ir jam reikia mokėti tokią sumą, tai tik idiotas gali taip sugalvoti", – pritarė Saulius D.

Pažeidinės įstatymus

Žmonės svarstė, kad dabar teks pažeidinėti Kelių eismo taisykles, kurios draudžia automobiliu privažiuoti prie vandens telkinių. Teks laivus į vandenį nuleisti nelegaliose vietose, važinėti per miško paklotę.

"Visame pasaulyje teisė plaukioti valstybei priklausančiuose vandens telkiniuose kartu suprantama kaip valstybės pareiga užtikrinti tinkamas plaukiojimo priemonių nusileidimo sąlygas. Bet Lietuva unikali. Plaukioti galima, o nusileisti kateriuką nepažeidžiant gamtosaugos reikalavimų praktiškai nėra kur. Sėdi gamtos saugotojai krūmuose ir, sugrįžus į krantą, baudeles išrašo", – situaciją pakomentavo Linas D.

Lietuva unikali. Plaukioti galima, o nusileisti kateriuką nepažeidžiant gamtosaugos reikalavimų praktiškai nėra kur. Sėdi gamtos saugotojai krūmuose ir, sugrįžus į krantą, baudeles išrašo.

Tai, kad uždarius laivų nuleidimo vietą ties Kauno vandens ir turizmo klubu "Žuvėdra" padaugės nelegalių nuvažiavimų, patvirtino dar vienas kaunietis Eugenijus L. Jis tikino, kad žmonės laužys įstatymus, nes dabar nėra tiesiog sudaromos galimybės legaliai nuleisti laivą į Kauno marias.

Kitos vietos nėra

Kaunietis pasakojo, kad plaukioja jau 40 metų, tad pikta, kai kažkas paima ir užgrobia pakrantes ir nepalieka vietų, kur būtų galima į vandenį nuleisti laivus. Eugenijus prisiminė, kad anksčiau ties "Žuvėdra" vagonėlyje dažnai būdavo moteris, ji ten prižiūrėdavo tvarką, tačiau praėjusiais metais ji nuskendo, tad prasidėjo netvarka.

Užtvėrus minėtą laivų nusileidimo vietą, Kauno mariose nebeliko vietos, kur būtų galima saugiai ir patogiai nuleisti laivą ir po pusdienio jį vėl iškelti.

"Yra viena vieta už Žiegždrių, bet ten nepritaikyta didesniems laivams. Lengvas valtis galima ir rankomis nunešti, bet mano laivas dvi tonas sveria. Be to, ten labai seklu, tad vėl su mano laivu nusileisti negalima", – kalbėjo ilgą laivininkystės patirtį turintis kaunietis.

Tvarkys visą įlanką

Pasak Kauno miesto savivaldybės atstovų, kaip tik rengiamasi tvarkyti visą Neptūno įlanką, tad joje bus įrengta ne tik patogi laivybos bazė, bet ir kitos vandens pramogos.

"Artimiausiu metu bus rengiami priešprojektiniai pasiūlymai, kurių pagrindu užsakomas techninis projektas ir parengta kokybiška infrastruktūra, kuri galėtų būti naudojamą sąžiningai ir skaidriai visiems kauniečiams. Turtas, kuris yra iškyšulyje, šiandien jau perimtas iš Turto banko, tad viską jau valdo savivaldybė. Pirminiame etape įlankos operatorius bus savivaldybės įmonė "Bangpūtys", kuri užsiima vaikų mokymu buriuoti. Tikslas, kad nebūtų netvarkos, kur kiekvienas nuo nežinomų laikų yra įsirengęs nelegalias pontonines prieplaukas ir renka neaiškius mokesčius.

Norime viską sutvarkyti, bet tai padaryti civilizuotai, o ne taip, kad ateinam ir liepiam susirinkti laivus, todėl ir užtruko rengimas. Norime, kad ir toliau čia būtų galima laikyti laivus, todėl pertvarkas darysime etapais. Techniniame projekte viskas atsiras – ir privažiavimo kelias, ir laivų įleidimo vieta bei kiti dalykai, reikalingi civilizuotam gyvenimui", – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Planuojama, kad maždaug per mėnesį bus parengti priešprojektiniai pasiūlymai, tuomet bus skelbiamas konkursas techninio projekto rengimui. Savivaldybės administracijos direktorius vylėsi, kad kitą vasarą jau pasimatys ir realūs Neptūno įlankos pokyčiai.

"Norime padaryti, kad kitą vasarą būtų ir infrastruktūra, ir paskirtas operatorius bei skaidriai renkami mokesčiai", – patikslino G.Petrauskas.

Dokumentų nėra

Jis tikino, kad šiuo metu tik Turistinių burlaivių savininkų asociacijos prieplauka turi ir yra pateikusi visus reikiamus dokumentus, kitos prieplaukos ir statiniai nėra įteisinti, tad įvairios vandens sportą bei pramogas vienijančios įmonės taip pat ant savivaldybės žemės veikia nelegaliai. Kai bus parengtas techninis projektas, kai kurioms Neptūno įlankoje veikiančioms asociacijoms ir įstaigoms teks nusiardyti savo turtą.

"Kauno diena" pasidomėjo, ar "Žuvėdra" galėjo įrengti užkardą ties laivų įleidimo vieta, ar buvo suderinti leidimai su savivaldybe. G.Petrauskas sakė, kad su situacija nėra išsamiai susipažinęs, tačiau patikino, kad "Žuvėdra" negalėjo savavališkai įrengti jokių atitvarų.

"Jei kažkas stovi nelegaliai, artimiausiu metu nuvyks Viešosios tvarkos ar Miesto tvarkymo skyriaus specialistai, įvertins situaciją ir įpareigos pašalinti viską, kas ten nepriklauso. Jei tu kažkur ant valstybės žemės nesusitvarkęs dokumentų pasitiesei kelią, tai nereiškia, kad gali sakyti, jog tai tavo, ir statyti užkardus. Viskas turi būti suderinta, nes kitu atveju tai laikoma nelegalia statyba, už kurią yra baudžiama", – apie atsiradusią užtvarą ir "Žuvėdros" lėšomis įrengtą laivų nuleidimo vietą kalbėjo G.Petrauskas.

Pokalbis priminė cirką

"Kauno diena" susisiekė su Kauno vandens ir turizmo klubo "Žuvėdra" pirmininku Aidu Skuču. Jis į klausimus sureagavo ypač audringai.

"Pirmiausiai išsiaiškinkite, ko jūs norite. Kas priklauso "Žuvėdrai"? Kas kur uždėta? Niekas neuždėta. Kas kur nusileisdavo? Kauno mariose daug kas uždėta, man konkrečios vietos reikia. Kur Registrų centre jūs matote "Žuvėdrą"? Aš nedisponuoju Kauno mariomis ir jų pakrante, aš niekam nieko nedraudžiu ir nesu nieko uždėjęs. Juolab kad kelias per Kauno marias neina ir jokios užtvaros neužstatomos", – kaip žirnius į sieną telefonu bėrė A.Skučas.

Dar kartą patikslinus, kad kalbama apie Neptūno įlankoje esančią laivų nuleidimo vietą, klubo pirmininkas vėl pradėjo kalbėti, kad visose Kauno mariose yra daug nelegalių vietų, kur žvejai į vandenį nuleidžia savo laivus, visur šiukšlina.

"Kauno diena" dar kartą patikslino, apie kokią tikslią vietą kalbama ir tai, kad ant užtvaros yra nurodytas telefono numeris, kuriuo paskambinus žvejai išgirdo, jog turi susimokėti 50 eurų ir gaus raktą. Nurodytas numeris yra būtent A.Skučo, tačiau tai dar labiau suerzino vyrą.

"Koks numeris? Aš niekur jo neuždėjau. Kas kur uždėjo mano numerį? Gal tai pažinčių portale? Tai mano asmeninis fizinio asmens numeris ir jei kažkas jį kažkur įdėjo, tai nereiškia, kad tai aš padariau", – toliau neleisdamas įsiterpti pyškino "Žuvėdros" pirmininkas.

Po maždaug dešimties pokalbio minučių pašnekovas nusiramino ir konkrečiai paaiškino, kodėl buvo priimtas sprendimas uždaryti ties "Žuvėdra" esančią laivų nuleidimo vietą.

"Tas daiktas, per kurį žmonės nelegaliai važinėjo, yra privatus ir savininkas neleidžia juo naudotis. Jo naudojimas reglamentuotas pagal gamtosaugos ir techninius reikalavimus. Šiandien jo pajėgumai neleidžia visam miestui nei sandėliuoti, nei nuleidinėti automobilių, nes teritorijoje nėra galimybės įrengti nei tualetų, nei privažiavimo kelio ar aikštelės, nes dabar automobilius žmonės palieka tarp pušų, ant smėlio. Čia nėra įrengta aikštelė, čia – pakrantė, medžių šaknys, už tai rašomos baudos tiems patiems žvejams", – kalbėjo A.Skučas.

GALERIJA

  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
  • Prie Kauno marių – nelegali rinkliava
Evaldo Šemioto nuotr.
Gairės: Kauno marios
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

cirkininkas

Ką girdėjau, Karbauskis Meilės įlankoje jachtklubą statys, Pažiūrėkite regioninio parko puslapyje. Ten tikrai visi norintys galėsite nusileisti UŽ DYKĄ

P.Morkūnas

Paskaitė Ilfo ir Petrovo knygą..kaip ten bajoras Vorobjaninovas rinko mokestį už vaizdą į jūrą ir bando Kaune...

Mat jo šaičio

chebra uždarbiauja:))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS