T. Ivanauskas – iki galo neatskleistas fenomenas | KaunoDiena.lt

T. IVANAUSKAS – IKI GALO NEATSKLEISTAS FENOMENAS

  • 3

„Neįtikėtina, kiek savo kraštui gero gali padaryti vienas žmogus“, – taip apie Tadą Ivanauską kalbėjo šio mokslininko ir visuomenės veikėjo gyvenimą ir veiklą tyrinėjantis Lietuvos mokslų akademijos akademikas Mečislovas Žalakevičius.

 

Simboliška, kad T. Ivanausko (1882–1970) 140-osioms metinėms skirta konferencija įvyko vienoje iš jo kadaise kurtų įstaigų – mokslininko vardu pavadintame Kauno zoologijos muziejuje.

Devyniolikos institucijų steigėjas

M. Žalakevičius pabrėžė, kad T. Ivanauskas buvo ne tik biologijos mokslų patriarchas, bet ir įvairių modernios Lietuvos valstybės įstaigų, institucijų steigėjas: Lietuvos universiteto, Lietuvos mokslų akademijos vienas iš iniciatorių, Taisyklingosios medžioklės ir žūklės draugijos steigėjas ir pirmininkas, Lietuvai pagražinti draugijos, Žuvinto ir Čepkelių rezervatų, Kauno botanikos ir zoologijos sodų, Ventės ornitologijos stoties, pirmosios kailinių žvėrelių fermos Lietuvoje įkūrėjas. Iš viso M. Žalakevičius suskaičiavo net devyniolika tokių svarbių Lietuvai įstaigų.

Produktyvi ir T. Ivanausko mokslinė veikla. Akademiko darbus ornitologijos ir kitomis temomis cituoja Oksfordo ir kitų pasaulio universitetų mokslininkai, moksliniai žurnalai. Iš viso T. Ivanauskas parengė 1 406 mokslinius darbus, publikacijas, rašė penkiomis kalbomis.

Tapo lankomiausia vieta

Vienas įdomiausių ir vertingiausių T. Ivanausko palikimų yra Akademijoje (Kauno r.) įkurta Obelynės sodyba. Renginyje dalyvavęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas dėkojo M. Žalakevičiui už didžiulį atliekamą darbą tyrinėjant T. Ivanausko palikimą. Meras pasidžiaugė, kad Kauno rajono savivaldybei kartu su Baltuškevičių šeima pavyko šią sodybą išsaugoti, atgaivinti ir įveiklinti. Savivaldybė išpirko turtą ir įsteigė čia Kauno rajono muziejaus filialą.

Šio muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas pastebėjo, kad dabar Obelynės sodyba yra viena lankomiausių krašto vietų: čia žmonės atvyksta automobiliais, atmina dviračiais, ateina pėsčiomis. Tai – Akademijos bendruomenės švenčių ir susibūrimų vieta. Šią oazę pamėgo jaunimas, menininkai, po atviru dangumi vyksta profesionaliosios muzikos koncertai, etnokultūros renginiai, filmuojamos televizijos laidos. Vaikų folkloro festivalis „Gegutės šventė“ čia vyksta jau daug metų.

Vienas įdomiausių ir vertingiausių T. Ivanausko palikimų yra Akademijoje įkurta Obelynės sodyba.

 

Vienas naujausių kultūros objektų – sodo laukymėje įrengta Nacionalinės premijos laureato Leono Striogos medžio skulptūrų ekspozicija. Z. Kalesinskas ketina atgaivinti T. Ivanausko laikais čia veikusią paukštidę, todėl lankytojai galės dar labiau pajusti sodybos autentiškumą.

Obelynė buvo vienas lankomiausių 2022 m. Europos kultūros sostinės maršrutų. „Viso šito nebūtų be Tado Ivanausko, kuris atrado šią unikalią vietą ir pavertė ją mokslo ir kultūros židiniu“, – pastebėjo Z. Kalesinskas.

Lietuvos mokslų akademijos ir Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus surengtoje konferencijoje įdomių faktų pateikė Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas, akademikas Limas Kupčinskas, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus direktorius Ramūnas Grigonis, Lietuvos paukščių žiedavimo centro vedėjas Ričardas Patapavičius, Lietuvos zoologijos sodo direktorė dr. Gintarė Stankevičė, Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo direktorius dr. Nerijus Jurkonis, kiti pranešėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Cha

Kvaila tu , Vilte. Ar tik ne kokia žydė būsi ? Geriau pasidomėtum, kodėl Žalakevičiaus knyga apie prof. Ivanauską kainuoja tik 150 eurų ? Ar kartais ne per pigi eiliniam skaitytojui ?

Vilte

Sovietmeciu ikurtas muziejus Kauno Laisves al. Jam ikurti nugriauti istoriniai pastatai. Itartina.

Vilte

Ar ne kolaborantas... ar net "stukacius". Yra abejoniu. Reiketu vienareiksmisku atsakymu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS