Pajamoms deklaruoti beliko dvi dienos: ką būtina žinoti? | KaunoDiena.lt

PAJAMOMS DEKLARUOTI BELIKO DVI DIENOS: KĄ BŪTINA ŽINOTI?

  • 0

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad pajamoms deklaruoti beliko dvi dienos. To dar nespėjo daugiau kaip 200 tūkst. gyventojų. Dažniausi pasiteisinimai – pamiršo arba nežinojo, kad pajamas turi deklaruoti. VMI primena, pavėlavus – delspinigiai skaičiuojami nuo pirmos dienos.

Žmonės paskutinėmis dienomis bando užpildyti pajamų deklaracijas, tai reikia padaryti iki gegužės 2 d. imtinai. To dar nespėjo padaryti daugiau kaip 200 tūkst. žmonių, o iki gegužės 2 d. reikia ne tik deklaruoti, bet ir sumokėti mokesčius. 

„Jeigu gyventojas pavedimą atlieka gegužės 2 d. – viskas gerai, mokėjimas atliktas laiku“, – teigė VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis. 

Nepateikus deklaracijų, VMI apie save primins dar kartą. 

VMI duomenimis, apie 90 proc. gyventojų deklaracijas pateikia elektroniniu būdu, bet pavyksta ne visiems. Daugiausia pagalbos reikia užsieniečiams arba pirmus metus vykdantiems individualią veiklą, taip pat klausimų kyla senjorams. O gegužės 1 d. dar ir nedarbo diena. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Yra atvejų, kai sudėtinga užpildyti deklaraciją, pavyzdžiui, kai yra turto pardavimas, kai sąnaudų nemoka pasiskaičiuoti. Pernai buvo apie 100 tūkst., kurie pavėlavo pateikti“, – duomenimis dalijosi Buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė. 

VMI dar kartą primena, jog deklaruoti turi ne tik vykdantys individualią veiklą. Dėmesį atkreipti turi ir tie, kurie gavo dovanų.  

„Jeigu dovanos ne iš artimų giminaičių ir viršija 2,5 tūkst. eurų, tai tie gyventojai taip pat turi pateikti deklaracijas“, – aiškino M. Endrijaitis.

Mokesčius reikia sumokėti ir „Sodrai“, bet kol kas pateikus deklaraciją žmonėms dar tenka spręsti rebusą, kiek mokėti, nes skaičiai būna netikslūs.  

„Iš tikrųjų nepatogu, nes VMI nėra sujungta su „Sodros“ sistema, o „Sodra“ duomenimis per daug nesidalina“, – sakė D. Čibirienė. 

Apie tikslias sumas, jei mokesčius mokėjote kas mėnesį, „Sodra“ gyventojus informuoja telefonu arba laiškais. O ištikus bėdai ir neturint finansinės pagalvės, specialistai primena apie galimybę įmokas atidėti.  

„Jeigu įsiskolinimas neviršija 1,5 tūkst. eurų, tai reikia pateikti prašymą, kuriame nereikia nurodyti priežasties. Jeigu įsiskolinimas viršija 1,5 tūkst., tada reikia prašymą teikti per draudėjo paskyrą. Vienus metus galima nemokėti išvis, vėliau skolą išdėstyti dalimis keturiems metams“, – teigė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič. 

Gegužės 2 d. – paskutinė diena, kuomet gyventojai dar gali spėti dalį mokesčių skirti ir paramai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS