Žada, kad vasarą Kaunas nebesmirdės: „Smarvelėje“ bręsta pokyčiai | KaunoDiena.lt

ŽADA, KAD VASARĄ KAUNAS NEBESMIRDĖS: „SMARVELĖJE“ BRĘSTA POKYČIAI

  • 11

„Kauno vandenys“ iki vasaros užsibrėžė tikslą, kad Marvelėje esantys nuotekų valymo įrenginiai nebeskleistų smarvės, praneša LNK.

Kaunietis Leonardas Marvelės rajone gyvena ne vieną dešimtmetį. Gyveno dar čia tada, kai net minties nebuvo statyti nuotekų valymo įrenginių. Artimiausi namai nuo nuotekų valyklos – vos už kelių šimtų metrų.

„Anksčiau nesijausdavo, dabar truputį pradėjo jaustis apie 4 val. ryto, kai vyksta maišymo darbai“, – pasakojo Marvelės gyventojas Leonardas Paukštys.

Gyventojai sako, kad prie smarvės jau priprato, bet būna, kad nuo kvapų pradeda pykinti. Gyventojai nuo smarvės ginasi kas kaip gali. Vieni sodina medžius, kad sumažintų tvaiką, kiti rečiau į kiemą eina. Dėl smarvės parašytas ne vienas skundas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Marvelė jau senokai gyventojų praminta Smarvele.

„Kauno vandenys“ pripažįsta, kad skundų sulaukia, tačiau priemonių kovoti su smarve kol kas nebuvo jokių.

„Išklausome, bandome sisteminti, kada tai vyksta, – ar daugiau naktį, ar ryte. Pastebėjome, kad kai žemesnis slėgis, nėra vėjo, tada daugiau jaučiasi, mažiau išsisklaido“, – pastebėjimais dalijosi „Kauno vandenų“ nuotekų valyklos viršininkas Vytautas Vitkus.

Bus dengiamas ne visas rezervuaras, o vieta, kur daugiausia sklinda kvapas.

Itin karštomis vasaros dienomis bandyta purkšti cheminių medžiagų, tačiau jos gelbėdavo tik laikinai.

„Jei yra karšta diena ir nėra vėjo, labai jaučiasi, jei yra vėjuota diena, truputį vėsiau, taip nesijaučia. Kažko padaryti negalime, bandėme vienu metu ant biofiltrų šiek tiek purkšti specialių probiotikų, kurie turėtų labiau sunaikinti kvapą. Galbūt šiek tiek pasiteisino, tiksliai negalime atsakyti“, – sakė V. Vitkus.

Nuotekų valykloje – ne vienas atviras rezervuaras. Čia 23-ejus metus veikė nuotekų valykla. Didžiuliai rezervuarai, iš kurių smarvė ir sklinda, tačiau „Kauno vandenys“ sako, kad jau šią vasarą smarvės turėtų nebelikti.

Pasak nuotekų valyklos vadovo, atlikus tyrimus, pavyko surasti, kas skleidžia daugiausia smarvės.

„Nėra vienos vietos, nustatyti penki didesni taškai. Dar kelios vietos pasklidusios po teritoriją“, – smarvės taškus pabrėžė V. Vitkus.

Jau pradėtas vykdyti planas, kad Kaunas nebesmirdėtų.

„Bus pastatytas anglies filtras. Taip pat iš smėliagaudžių korpuso bus įdiegti papildomi ozonavimo įrenginiai, kurie turėtų sumažinti skleidžiamą kvapą“, – dėstė V. Vitkus.

Bendrovės nuotr.

Tikimasi, kad daugiausia naudos bus iš uždengtų rezervuarų.

„Bus dengiamas ne visas rezervuaras, o vieta, kur daugiausia sklinda kvapas. Latakas bus uždengtas“, – pabrėžė sprendimo būdą V. Vitkus.

Kiek kainuos visas projektas, vadovas neatskleidžia, tačiau pirmas etapas turėtų atsieiti apie 100 tūkst. eurų. Planuojama, kad šią vasarą Kaunas jau nebesmirdės.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nesuprantu

Jau 2 savaites,kaip didelė smarvė, kanalizacijos turiniu, Dainavos mikrorajone, Krėvės prospekte. Kas darosi????? Ir nesuprasi,iš kur ta šūd .. smarvė

visiskai

panaikinti kvapa tai ne 100tukst. uzdengti ir ideti filtra smarveles i marvele nepakeis

Anonimas

vadinkit daiktus tikrais vardais ten ne smarvele o tikras "Sudu fabrikas"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS