Buvusiame uostamiesčio knygyne – B. Šarkos dedikacija R. Urbonui | KaunoDiena.lt

BUVUSIAME UOSTAMIESČIO KNYGYNE – B. ŠARKOS DEDIKACIJA R. URBONUI

  • 0

Klaipėdiečiui fotomenininkui Raimundui Urbonui (1963–1999) šiemet būtų sukakę 60 metų. Pagerbiant šią sukaktį ir prisimenant vieną iš svarbiausių mieste kūrusių fotomenininkų, įvairių sričių kūrėjus vienijanti asociacija „Kūrėjų sąjunga“ inicijavo R. Urbono fotografijai skirtą renginių ciklą „Pra/rasti pasauliai. Raimundo Urbono fotografija“. Rugsėjo 2 d. 18 val. buvusiame knygyne (S. Daukanto g. 16, įėjimas – iš Ligoninės g. pusės) vyks antrasis ciklo renginys – R. Urbonui dedikuotos menininko Beno Šarkos fotografijų parodos „Mes vis pūtėme dūmus, ir aušo rytai“ atidarymas ir performansas.

Pirmajame ciklo renginyje, vykusiame Priekulės geležinkelio stotyje, buvo eksponuojamos paties R. Urbono fotografijos ir eksponatai iš jo asmeninio archyvo, o antrasis renginys – dedikacija draugui. Rugsėjo 2 d. pats 60-metį minėsiantis B. Šarka jau daugybę mėnesių socialinio tinklo „Facebook“ asmeninėje paskyroje skelbia fotografijas, skirtas R. Urbonui. Šis performatyvus jo veiksmas – nuo metų pradžios vykstančio projekto „Pra/rasti pasauliai“ dalis. Šiuo metu plačiajai visuomenei uždaras pastatas, kuriame bus eksponuojama paroda, savotiškai susisieja su projekto nuoroda į prarastus pasaulius – netoli jo veikė uostamiesčio gyventojų iki šiol prisimenama plokštelių parduotuvė, svarbi bendraminčių susitikimo vieta.

Iš parodos „Mes vis pūtėme dūmus, ir aušo rytai“. / B. Šarkos nuotr.

Visi B. Šarkos parodos „Mes vis pūtėme dūmus, ir aušo rytai“ darbai sukurti specialiai šiai ekspozicijai, skirtai R. Urbono atminimui. „B. Šarkos fotografijose – tylūs šviesos ir šešėlių dialogai. Pasaulis, kurio nei buvo, nei bus, bet jis čia atrodo pernelyg realus, kad juo nepatikėtum. Autorius simuliuoja pats save, imituoja iš pirmo žvilgsnio absurdiškas situacijas. Tačiau jos atrodo grynesnės už patį gyvenimą. Jos – apie dalykus, kuriuos tik nedaugelis pastebi. Iš klampios būties lipdomos nekintančios prasmės, apibrėžiamas santykis su praeitimi, neprarandant ryšio ir su dabartimi, – kalbėjo projekto sumanytoja ir kuratorė menotyrininkė Danguolė Ruškienė. – Fotografija – kalbėjimas šviesa. Ir tai itin paranku B. Šarkai, kuris, net puikiai valdydamas žodį, pirmenybę visuomet teikia vaizdui. Jam tiesiog nereikia šnekėti. Tai tie reti atvejai, kai tyla pasako daugiau nei žodis, kai rūkas, drėgna migla suteikia realybei prasmę. Kai ap(si)valymas nuo turinio atneša palengvėjimą ir išgrynina mintį. Visas jautris, sukauptas B. Šarkos fotografijose, – ne pasakojimas, o žinia. Ne flirtavimas su gyvenimu, o tiesioginis jo stebėjimas. Tai – tiesos fotografija.“

Iš parodos „Mes vis pūtėme dūmus, ir aušo rytai“. / B. Šarkos nuotr.

Paroda vyks iki rugsėjo 23 d. Ją apžiūrėti bus galima pirmadieniais – šeštadieniais nuo 16 iki 19 val. Norint patekti į ekspoziciją kitu laiku, reikia skambinti tel. 8 650 373 70.

Paskutinis R. Urbonui dedikuoto projekto renginys – retrospektyvaus pobūdžio R. Urbono fotografijų paroda lapkritį vyks Vilniaus fotografijos galerijoje.

GALERIJA

  • Buvusiame uostamiesčio knygyne – B. Šarkos dedikacija R. Urbonui
  • Buvusiame uostamiesčio knygyne – B. Šarkos dedikacija R. Urbonui
  • Buvusiame uostamiesčio knygyne – B. Šarkos dedikacija R. Urbonui
B. Šarkos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS