Klaipėdoje – Muziejų naktis | KaunoDiena.lt

KLAIPĖDOJE – MUZIEJŲ NAKTIS

  • 3

Gegužės 13-ąją, šeštadienį, Klaipėdos kultūrinės įstaigos ir muziejai kviečia švęsti Europos muziejų naktį. Daugybė muziejų iš įvairių šalių laukia visų besidominčių žmonijos istorija ir kultūros vertybėmis. Šia proga Klaipėdos muziejai ir kultūrinės įstaigos savo lankytojus sutiks ypatingai pasirengę ir paruošę malonių netikėtumų.

Laive – „Kodas muzika“

Lietuvos jūrų muziejus Tarptautinei Europos muziejų nakčiai dedikuoja renginį „Kodas – muzika“. Jis vyks laive-muziejuje M52 „Sudūvis“ nuo 20 iki 23 val.

„Sūduvis“ – tarnybą baigęs laivas-išminuotojas, kuriam dabar skirta nauja misija – aptikti, pritraukti ir aktyvuoti kultūros detonatorius.

Minų medžiotojas tapo kultūros medžiotoju. Todėl ant jo denio nuo 20 val. skambės muzika, krantinė šalia laivo bus atverta šokiui, o tarp koncertų lankytojai galės apžiūrėti laivą, lydimi garso instaliacijos šaukinių pagal M. K. Čiurlionio „Jūrą“. Išgirsite ne simfoninę poemą, o genijaus literatūros kūrinio fragmentus.

Pavasariškai Muziejų nakčiai „Sūduvis“ pritraukė jaunystės energija ir gaivumu pulsuojančią Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Džiazo katedros ritmo grupę ir Šokio katedros studentus. Vakare bus net du jų koncertai: 20 ir 21.15 val.

Veiks fotomenininkų dirbtuvės

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į Parodų rūmus (Didžioji Vandens g. 2), į Meno kiemo edukacijas, nuo 17 iki 22 val.

Gegužės 13 d. nuo 18 iki 20 val. Daržų g. 10 ir Bažnyčių g. 4 Fotomenininkų dirbtuvėse veiks Augustino Našlėno fotografijų paroda „Rekviem posovietiniam sapnui“ ir fotolaboratorija.

Veiks Urtės Yasenkos dirbtuvės. Puiki proga pamatyti menininkės kūrybą gyvai, pabendrauti, sužinoti jos kūrybos istoriją.

Lankytojai galės rinktis ir Žanetos Jasaitytės Bessonovos monotipijos lino raižinių dirbtuves meno kiemo istorijos tema ar Edgaro Janušausko 3D spausdinimo dirbtuves.

Čia bus galima sužinoti apie Lui Brailio sukurtą aklųjų bei silpnaregių skaitymo ir rašymo sistemą, parašyti žinutę neregiui ar silpnaregiui.

Laikas – tarp laikrodžių

Gegužės 13 d. nuo 18 iki 21.30 val. Laikrodžių muziejus (Liepų g. 12) kviečia vakaroti muziejuje ir grožėtis pražydusiomis sakuromis.

„Vakarosime vaikščiodami po muziejų įsijungę savo telefono žibintuvėlius ir pritemdytoje bei paslaptingoje ekspozicijoje grožėsimės senoviniais laikrodžiais. Visą vakarą lankytojams siūlysime aktyviai žaisti įdomius, edukacinius lauko žaidimus laiko tema. O 18 val. – meninio vyksmo pradžia, kurį organizuoja Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Klaipėdos fakulteto Teatro, Muzikos, Šokio katedrų studentai“, – tikino muziejininkai.

Pasimatymas su filosofu

Gegužės 13 d. nuo 11 iki 16 val. Jaunimo bibliotekoje (Tilžės g. 9) vyks renginys „Kol nesutemo, susitik su I. Kantu“.

Lankytojai kviečiami priimti iššūkį: įveikti užuominas ir ištrūkti iš virtualios realybės pabėgimo kambario.

Žaidimas nemokamas. Greičiausiai iš kambario ištrūkęs dalyvis gaus prizą: I. Kanto išminties kepurę, „Power bank“ bateriją arba raktų pakabuką.

Verta užsukti į teatrą

Gegužės 13 d. nuo 19 iki 20 val. Teatro g. 2 Muziejų nakties proga lankytojai kviečiami dalyvauti neįprastoje kelionėje teatre, kurios maršrutas ves ne į fizines pastato erdves, bet į pačią teatro sielą.

Apsilankiusius pasitiks ilgiausiai teatre dirbanti administratorė Irena Bandzaitė. Ji dalinsis per savo ilgametę patirtį išgrynintu teatro vaizdu – čia aktoriai žengia pirmuosius profesinius žingsnius, pasiekia šlovės viršūnę, taip pat čia kartais jie išlydimi ir į paskutinę kelionę.

I. Bandzaitė renginio dalyvius palydės pas aktorių Vaidą Jočį. Charizmatiškas ir įtaigus aktorius keliautojus vesis kartu su savimi magiško virsmo keliu.

Kaip asmenybė tampa personažu? Kaip vyksta aktoriaus transformacija? Sutikę aktorių V. Jočį, dalyviai stebės jo tapimą personažu.

Ilgas renginių sąrašas

P. Domšaičio galerijoje (Liepų g. 33) gegužės 13 d. renginiai prasidės 16 val. ir truks iki 23 val.

16–23 val. „Įženk į paveikslą. Dailė interaktyviai“. Apsilankę galerijoje, lankytojai galės ne tik išvysti meno kūrinius, bet ir patys taps meno kūrinio personažu Prano Domšaičio paveiksle.

16–18 val. vyks kūrybinės dirbtuvės „Augalų labirintai“, kurių metu bus galima komponuoti augalų motyvus, o pasitelkus iškiliosios grafikos techniką, atsispausdinti išskirtinį skirtuką knygai.

16.30 ir 18 val. – ekskursija po nuolatinę P. Domšaičio kūrybos ekspoziciją. Bus galima plačiau susipažinti su tapytojo P. Domšaičio (1880–1965) asmenybe, kūryba, tuometiniu meno pasauliu.

17 val. Tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis: violončelių kvarteto „PlaCello“ (Rumunija) koncertas. Violončelių kvartetas „PlaCello“: Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Mircea Marian.

Programoje: M. A. Charpentier, G. F. Händel, W. A. Mozart, P. Čaikovskij, G. Verdi, G. Rossini.

Trukmė – 75 min. Partneris – Klaipėdos koncertų salė.

18–20 val. kūrybinės dirbtuvės „Nepaprastas portretas“. O 19–20 val. kūrybinės dirbtuvės „Magnolijos žiedai“.

20 val. ekskursija A. Lukio fotografijų parodose „Ne tik šaknys. Pagal tėvo Juozo Lukio Sibire sukauptą archyvą“, „Ars Botanica“ ir „Scenos divos“ (kuratorė – Ramutė Rachlevičiūtė).

21 val. Konrado Wolfo filmas „Goya“ (134 min., 1971 m., Vokietija, subtitrai anglų k.).

Partneris – Goethe’s institutas Lietuvoje. Šiame filme vaidina lietuvių aktorius Donatas Banionis.

Paragauti tradicinės kafijos

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus kartu su Etnokultūros centru (Didžioji Vandens g. 2) irgi parengė savo programą, skirtą Muziejų nakčiai.

18 val. parodos „Kasdienybės erdvės“ atidarymas Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje.

19 val. filmų ciklo „Ką mes bevalgėm. Klaipėdos krašto tradiciniai valgiai“ pristatymas, dalyvauja režisierė ir scenarijų autorė prof. dr. Dalia Kiseliūnaitė.

20 val. filmo „Klaipėdos liuteronų kunigas Reincholdas Moras“ peržiūra, dalyvauja Klaipėdos miesto evangelikų liuteronų parapijos kunigas R. Moras.

21– 22.30 val. šokių vakaras, kviečia Tradicinių šokių klubas, vadovė Rita Šukienė.

Nuo 18.30 iki 22.30 val. renginio dalyviai, lankydamiesi ekspozicijose, galės susikurti įvairių užduočių kupiną knygelę, kurią patys susiriš ir papuoš grafikos staklėmis atspaustu specialiai Muziejų nakties proga sukurtu antspaudu.

Muziejų nakties lankytojų lauks dalis atnaujintų muziejaus erdvių.

Atsinešusieji savo puodelį, galės pasivaišinti tradicine kafija.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Neklaidinkit

tokios Klaipėdos fakulteto Džiazo katedros nėra

...

Tokiu laiku parašyt komentarą, tai matyt pats ar pati užbaliavojus buvai. Jau buvo muziejų naktis įvykus pas tave :DDDDD

Fui, nu, fui

Gegužinės pamaldus bažnyčiose, sodai žydi, žmonės susikaupia per šį mėnesį. O čia...orgijas su balalaikom susigalvojo. Tas nabagų Teatro ir mužikų akademijos siautėjimas Laikrodžių muziejuj prie ko ? Kad primintų, kiek visokių straksinčių, nesveikų protiškai iš valstybės biudžeto už dyką ir be jokio visuomenei naudingo darbo prabūna šešis metus simuliuodami, kad kažką sukuria? Narkomanus susiskaičiuokit. Ir po to tuos visus dėstytojus, kur iš žemiausių visuomenės sluoksnių, bepročiai visokie su mokslų daktarų ir profesorių laipsniais siautėja ...ir visokių priedanga savo orgijos muziejuose prisigalvoja. Ta Domšaičio galerija ... kokią kultūrą ir ką propaguoja? O banzo ir banzaitė pavardė ką reiškia? Pasigilinti, kokią kultūrą propaguojat, ką reklamuojat. Kodėl šitą padugnių kultūrą reklamuojat lietuvių kalba? Ką jie bendro turi su Klaipėdos kraštu? Kodėl padugnės šitaip skatinamos? Tai nuomonė. Matomai, atvežta naujų kvaišalų. Dugnas pabaliavos ir sulauksim išsigimimų gausos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS