Lapkritį galerijoje „Si:said“ – nauja paroda ir edukaciniai užsiėmimai | KaunoDiena.lt

LAPKRITĮ GALERIJOJE „SI:SAID“ – NAUJA PARODA IR EDUKACINIAI UŽSIĖMIMAI

  • 0

Šį penktadienį 18 val. galerijoje „Si:said“ Klaipėdoje (Daržų g. 18) bus atidaryta jungtinė meno paroda „Ultramarinas“. Joje savo naujausius kūrinius pristatys Raimondas Daukša, Juozapas Kalnius, Rolandas Marčius ir Gintautas Trimakas.

Skirtingomis trajektorijomis

Ultramarinas ‒ sodrios mėlynos spalvos pigmentas, kuris gaunamas iš natūralaus arba sintetinio lazurito. Pavadinimo kilmė siejama su lotynų žodžiu „ultramarinus“, reiškiančiu „už jūros“, nes XIV–XV a. italų pirkliai pigmentą į Europą atveždavo iš kasyklų Afganistane.

Parodoje „Ultramarinas“ spalva naudojama įvairiems kontekstams apibūdinti. Spalvos naudojimas gali būti traktuojamas kaip metodas, mechanizmas ar net gyvenimo stilius. Spalviniai ir motyvų ieškojimai skleidžiasi skirtingomis trajektorijomis, įtraukdami įvairią istorinę patirtį, atmintį bei tapatybę ir taip formuodami jūrinio kraštovaizdžio topografiją. Besikeičiantys pasaulio technologiniai matmenys, t. y. globalizacija, technologijų ir medijų kaita, bei socialiniai pokyčiai eina išvien arba lieka kūrybinio proceso nuošalyje. Menininkų stebėsena veikia arba atvirkščiai – ignoruoja išorines žmogaus kuriamas aplinkybes, tačiau geografinių vietovės dominančių, matyt, nepavyksta išvengti. „Ultramarinas“ ‒ tai keturi pasakojimai, kurie remiasi šviesa ir laiku. Paroda veiks iki gruodžio 3-iosios.

Leis geriau pažinti

Parodos tematiką ir joje dalyvaujančius menininkus, jų kūrybines strategijas geriau pažinti leis nemokami edukaciniai užsiėmimai.

Lapkričio 6 d. 12 val. – praktinis-teorinis pokalbis apie mėlyną spalvą su fotomenininku G. Trimaku. Žinomas kaip abstrakčiosios fotografijos šalininkas ir pradininkas, G. Trimakas savo kūrybinei praktikai pasitelkia esminius fotografijos meno sandus – šviesą, laiką ir medžiagą.

Lapkričio 13 d. 12 val. menininkas R. Daukša, kurio kūryboje (tapyba, instaliacija, objektai) vyrauja socialinio gyvenimo kritika, gyvenimo kurorte užkulisiai, vartotojiškumas, kolektyvinė atmintis, humoras bei hibridiniai ryšiai tarp gamtos ir žmogaus, kūrybiniame užsiėmime dalyvius supažindins su erdve ir forma.

Lapkričio 19 d. 18 val. grafikė Žaneta Jasaitytė-Bessonova, tyrinėjanti motinystės, moters menininkės statuso, kūno, savo santykio su buitimi temas, supažindins su grafikos technika, susirinkusieji į užsiėmimą galės šią techniką išbandyti.

Lapkričio 27 d. 12 val. rašytoja Sondra Simana ves kūrybinio rašymo užsiėmimą. S. Simana yra išleidusi knygas „Einantis kalnas“, „Iškamšų kontora“, taip pat žinoma kaip spektaklių-istorinių ekskursijų „Keliaujančios bažnyčios“, „Riboženkliai. Kaunas“, „Šachas

Prūsijai. Luizė Mėmelyje“, „Kėdė iš Komedijų namo“ ir kt. scenaristė.

Kūrybiniai susitikimai

Galerija „Si:said“ ne vienerius metus bendradarbiauja su menininkų susibūrimais. Šįkart kartu su menininkų bendruomene TEMA (Tarptautinė Eksperimentinė Meno Akcija) ir Kūrėjų sąjunga rengiami du kūrybiniai susitikimai. Pirmajame lapkričio 9 d. 16 val. iliustratorė Viktorija Dambrauskaitė (Viktė Ežiukas) ves komiksų užsiėmimą „Neįvykusių kelionių dienoraščiai“. Menininkė iliustruoja vaikiškas knygutes, piešia komiksus, rengia komiksų ir iliustravimo kūrybines dirbtuves vaikams, dalyvauja įvairiuose animacijos, komiksų ir iliustracijų projektuose, parodose.

Antrasis susitikimas – su fotomenininku Remigijumi Treigiu. Jo kūryba atpažįstama monochrominėse subraižytose fotografijose, kuriose autorius fiksuoja miestus ir jų gatves, architektūros bei interjerų detales. Lapkričio 20 d. 11 val. prasidėsiančiame užsiėmime „Miestas fotografijoje“ R.Treigys kartu su dalyviais vaikštinės po rudenėjantį miestą, drauge ieškodami tinkamų vietų fotokadrams. Dalyvių prašoma turėti fotoaparatus arba naudotis išmaniųjų telefonų kameromis.

Visi užsiėmimai – nemokami. Būtina išankstinė registracija e. paštu info@sisaid.lt arba tel. 8 600 39 972. Projektus remia Klaipėdos miesto savivaldybė.

_ _ _

J. Kalnius. Pradžia 1.

J. Kalnius. Pradžia 2.

J. Kalnius. Pradžia 3.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS