Nuties dainų tiltą | KaunoDiena.lt

NUTIES DAINŲ TILTĄ

  • 0

Šiandien 18 val. Klaipėdos koncertų salėje nuostabiausių dainų tiltą tarp Lietuvos ir Vokietijos nuties solistė, varpelio skaidrumo balso savininkė Ona Kolobovaitė ir pianistas Justas Šervenikas. Jų programa „Dainų tiltas: Lietuva–Vokietija“ pamalonins atlikėjų talento gerbėjus ir vokalinės muzikos išsiilgusius klausytojus.

Klaipėdoje jau seniai skambėjo lyrinis O.Kolobovaitės sopranas. 2009 m. laimėjimas „Triumfo arkos“ konkurse solistei atvėrė plačias perspektyvas. Tik tapusi laureate, po poros dienų, ji jau dalyvavo naujametiniame koncerte Klaipėdos koncertų salėje. Netrukus Ona buvo pakviesta dainuoti Lietuvos operos ir balete teatro, Lietuvos nacionalinės filharmonijos, Klaipėdos muzikinio teatro ir kitose prestižinėse mūsų šalies scenose, taip pat pasirodė įvairiuose televizijos projektuose, kur ji ne tik puikiai dainavo, bet ir šoko. Pastaruoju metu solistė Lietuvoje koncertuoja rečiau. Turbūt tai susiję ir su tuo, kad ji dabar gyvena Latvijoje.

Reikšmingą vietą J.Šerveniko profesinėje veikloje užima kamerinis muzikavimas. Štai ir Klaipėdos koncertų salėje anksčiau jis muzikavo su vokalistais Merūnu Vitulskiu bei Michaeliu Weyandtu. Prieš porą metų pianistas kartu su O.Kolobovaite surengė didelį koncertinį turą, kurio paskutinis pasirodymas vyko Sankt Peterburge. Šie koncertai sulaukė ne tik gerų publikos atsiliepimų, bet ir palankių kritikų vertinimų.

Pirmojoje koncerto „Dainų tiltas: Lietuva–Vokietija“ dalyje O.Kolobovaitė ir J.Šervenikas atliks XIX a. Lietuvos didiko Mykolo Kleopo Oginskio dainas ir XX a. lietuvių kompozitorių kūrinius. Pasak J.Šerveniko, „programos sukūrimui impulsą davė šiemet švenčiamas M.K.Oginskio 250 metų jubiliejus. Nepaprastai įdomu prisiliesti prie prieš kelis šimtus metų parašytos muzikos, kuri nėra žinoma klausytojams“. M.K.Oginskis, kilęs iš Lietuvos kunigaikščių giminės, buvo aktyvus politinis veikėjas, diplomatas, populiarių polonezų, mazurkų ir kitų kūrinių autorius. Nors kompozicijos specialiai nesimokė, bet kūrė ir publikavo savo kūrybą visą gyvenimą.

Tiltu tarp M.K.Oginskio ir XX a. antrosios pusės muziikos taps Mikalojaus Konstantino Čiurlionio daina „Mikit, lankos“ ir Kazimeiro Viktoro Banaičio „Vandens lelija“. Tarp vokalinių kūrinių įsiterps Stasio Vainiūno „Rauda“ fortepijonui. Lietuviškąją koncerto dalį vainikuos Felikso Bajoro „Sakmių siuita“.

„Nuostabus jausmas groti savo šalies kompozitorių kūrinius ne dėl to, kad taip reikia, o dėl to, kad norisi. Tai labai įdomi ir kokybiška muzika, kurią mokytis ir atlikti yra vienas džiaugsmas“, – teigė J.Šervenikas.

Antroji koncerto dalis bus skirta vokiečių autorių Roberto Schumanno, Johanneso Brahmso, Hugo Wolfo, Franzo Schuberto muzikai. Svarbiausias jos akcentas – R.Schumanno dainų ciklas „Moters meile ir gyvenimas“. Jame muzikos garsais ir poetiniu tekstu perteikiamas vidinis moters pasaulis ir jos sielos būsenos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS