Premjeroje – nutikimai Smaližių šalyje | KaunoDiena.lt

PREMJEROJE – NUTIKIMAI SMALIŽIŲ ŠALYJE

Klaipėdos dramos teatras gausina kol kas menką repertuarą vaikams ir kviečia į premjerą. Šiųmečio svarbiausio teatralų apdovanojimo – Auksinio scenos kryžiaus laureatas aktorius Kęstutis Macijauskas parašė pjesę ir režisavo spektaklį „Nutikimai Smaližių šalyje“. Jis bus rodomas balandžio 19 ir 22 d. 12 val. Žvejų rūmuose.

Pamokanti pasaka

Spektaklį kuria ir dailininkė Asta Šleinienė, choreografė Inga Kuznecovaitė, kompozitorius Gintaras Kizevičius, aktoriai Jonas Naujokas, Simona Šakinytė, Arnoldas Eisimantas, Linas Lukošius, Marius Pažereckas, Simas Buziliauskas, Vaidas Jočys, Rimantas Nedzveckas, Lina Krušnaitė, Alina Mikitavičiūtė, Toma Gailiutė, Vida Kojelytė, vaidina ir pats K.Macijauskas.

Tai linksma, nuotaikinga, kartu ir pamokanti pasaka apie Smaližijos šalies karalių Medlaižį, jo dukrą – princesę Meilutę ir visą būrį linksmų Smaližijos gyventojų. Visiems be saiko smagiai smaližiaujant, šalį užpuola baisi saldligės epidemija. Smaližijos gyventojai nebenori nieko dirbti, vien guli lovose ir pampsta. Kuo baigiasi pasaka, ar atrandamas vaistas nuo baisios ligos – atsakymas spektaklio finale.

Idėja iš vaikystės

Pjesės autorius ir režisierius K.Macijauskas pasakojo, kad spektaklio idėja atėjo iš jo vaikystės – vasarojimų kaime pas senelius. Valandų valandas jis galėdavo žiūrėti, kaip senelis kopinėja medų, rūpinasi bitėmis. Iš to vaikystės rojaus ir atkeliavo medus, karalius Medlaižys, princesė Meilutė, Smaližijos gyventojai.

„Apie savo idėjas sunku kalbėti... Suserga tos šalies gyventojai saldlige. Kodėl? Todėl, kad jie nenori dirbti, nori tik linksmintis ir valgyti saldumynus. Kai žmogus atsisako tikrų vertybių, einama pražūties link. Vaikai nuo mažens tai turi žinoti“, – įsitikinęs K.Macijauskas.

Režisierius nemano, kad šiandienė vaikų karta yra blogesnė. „Niekada nesakiau, kad mano laikais buvo žolė žalesnė ar sniegas baltesnis. Taip ir su šiandienos vaikais.  Jie dabar gal net išmintingesni, sumanesni, nes ir gyvenimas pažengęs, apstu visokių modernių technologijų. Bet naujovės ir išlepina vaiką. Kas darosi su tais telefonais?! Auga, kaip aš vadinu, nykščių karta. Vieno spektaklio metu stebėjau merginas. Jos ir vaidinimą žiūrėjo, ir telefono klaviatūrą maigė“ – stebėjosi teatralas.

Improvizuoja ir dainuoja

Smaližijos šalyje gyvena ir Vandenis. Šį personažą sukūręs aktorius V.Jočys įsitikinęs, kad kuo daugiau yra veiksmo, judesio, dainų, šokių, tuo vaikams įdomiau. Bendras vizualinis personažų ansamblis, šviesų, muzikos žaismas labiau prikausto dėmesį. To reikėtų tikėtis ir iš naujojo spektaklio.  

„Jis bus lyg žaidimas. Repetuodami mes jau mėginome tarpusavyje žaisti, improvizuoti. Taip ir turi būti, juk aktoriams trenka nusikelti į vaikišką amžių. Tai labai svarbu ir nėra lengva“, – kone choru kalbėjo V.Jočys su kolege Simona Šakinyte, vaidinančia princesę Meilutę.

O kaip su dainomis? „Aš lankiau chorą, todėl kaip solistė dainuoti nemoku. Tačiau reikėjo ryžtis. Įgijau įdomios patirties. Dabar dainuočiau ir dainuočiau, labai smagu“, – atskleidė S.Šakinytė.

„Spektaklyje vaikams nebūtinas akademinis, taisyklingas dainavimas. Čia svarbu perteikti charakterį“, – mano V.Jočys, kurio vokalinį debiutą netrukus publika ir išgirs.

Iki šiol spektakliuose nedainavęs aktorius juokavo, esą kolegos priblokšti jo gebėjimų ir kitais metais žada siųsti į „Eurovizijos“ konkursą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS