Uostamiesčio Pilies teatre – spektaklio „Dovydas ir Eduardas“ premjera | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO PILIES TEATRE – SPEKTAKLIO „DOVYDAS IR EDUARDAS“ PREMJERA

  • 1

Klaipėdos pilies teatras kviečia į 38-ojo kūrybinės veiklos sezono pirmąją premjerą. Lapkričio 13 d. ir 14 d. 19 val. Žvejų rūmų Teatro salėje – Lionelio Goldsteino komedija „Dovydas ir Eduardas“. Pjesę režisavo teatro meno vadovas Alvydas Vizgirda. Pagrindiniuose vaidmenyse – aktoriai Vaidas Jočys ir Aurimas Pintulis. Kostiumus sukūrė Aina Zinčiukaitė, muzikos autorius – Edvinas Vasiljevas.

Britų autoriaus L. Goldsteino pjesėje – du veikėjai: brandžios jaunystės sulaukę Dovydas Galpernas ir Eduardas Džonsonas. Nepažįstami vyrai susitinka prie ką tik supilto moters kapo Niujorko ar kito didelio miesto kapinėse. Pasirodo, jie atėjo čia norėdami išreikšti pagarbą tai pačiai vienintelei mylimai moteriai. Vienas buvo jos vyras, kitas – jaunystės draugas, per visą savo gyvenimą išsaugojęs jausmus tai, kurios nebėra. Bet Ji yra su Jais. Meilės trikampis be vienos pusės, dvi tiesios linijos, nukreiptos į amžinybę...

„Ar visada pažįstame šalia mūsų esantį, kartu su mumis gyvenantį žmogų? Ar viską žinome apie vyrą, moterį – bendradarbį ar kaimyną, mūsų gyvenimo draugę ar draugą, mūsų vienintelę ar vienintelį? Ko gero, ne visada. Nors teigiame, kad pažįstame, žinome kūną, suprantame sielą, numanome kiekvieną jo ar jos žingsnį, tačiau kartais drauge praleistas gyvenimo laikas pasirodo esąs pilnas netikėtumų, kaip dykumos miražas. Gyvenimas tarsi pasijuokia iš mūsų tikrumo, įsitikinimų, „žinojimo“, nes ne ką daugiau galime papasakoti ir patys apie save“, – pjesės inspiruotomis mintimis dalijosi spektaklio režisierius A. Vizgirda.

Pjesės autorius L. Goldsteinas gimė Londone (1935 m.), kur gyvena iki šiol. Mokyklą jis pradėjo lankyti tik būdamas dešimties, po Antrojo pasaulinio karo. Niekada nestudijavo, nes nuo 15-os pradėjo dirbti, išbandė kailiadirbio, mašinisto, kirpėjo ir kitas profesijas. 1956 m. jis išvyko į Australiją kaip kirpėjas Didžiosios Britanijos prekybos laivyno laineryje. Laisvalaikiu pradėjo rašyti noveles ir apsakymus. 1979 m. pasirašė pirmąją sutartį su BBC televizija. Nuo tada prasidėjo itin produktyvus jo bendradarbiavimas su įvairiais britų TV kanalais. 1983 m. HBO išleido filmą „Misteris Halpernas ir misteris Džonsonas“ pagal L. Goldsteino pjesę „Dovydas ir Eduardas“ su Laurence’u Olivier ir Jackie’u Gleasonu pagrindiniuose vaidmenyse. Šis pastatymas pelnė metų geriausios TV pjesės apdovanojimą.

Pjesė „Dovydas ir Eduardas“ yra populiari ir statoma visame pasaulyje – Argentinoje, Australijoje, Austrijoje, Brazilijoje, Izraelyje, JAV, Prancūzijoje, Urugvajuje, Vokietijoje ir kitur. 2020 m. Čekijos televizijoje taip pat sukurtas filmas pagal šią pjesę („Pan Halpern a pan Johnson“). Bilietus į Klaipėdos pilies teatro premjerą „Dovydas ir Eduardas“ platina www.bilietai.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Ryškiai matyti, kad, kai artistai vaidina plikais pilvais - išsyk daugiau meno, dvasingumo ir filosofijos, ko žiūrovai taip atkakliai ieško spektakliuose :) Neradai - tavo problemos. Reiškia esi dvasios ubagas ir visiškas kultūrinis retrogradas. Be plikų pilvų, isteriško klyksmo ir materialinio "scenos minimalizmo", t.y. dekoracijų, tarsi nuomotų iš sąvartyno mūsų teatrai - nė iš vietos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS