Antrokams – privalomos plaukimo pamokos | KaunoDiena.lt

ANTROKAMS – PRIVALOMOS PLAUKIMO PAMOKOS

Nuo kitų metų rugsėjo 1-osios antrų klasių mokiniai privalės lankyti privalomas plaukimo pamokas. Vaikų tėvams jos nekainuos. Pamokų apmokėjimui lėšų ras uostamiesčio savivaldybė.

Nuo kitų metų rugsėjo 1-osios antrų klasių mokiniai privalės lankyti privalomas plaukimo pamokas. Vaikų tėvams jos nekainuos. Pamokų apmokėjimui lėšų ras uostamiesčio savivaldybė.

Reikės dviejų pamokų

Kokiu principu organizuoti mažiesiems klaipėdiečiams plaukimo pamokas, pirmadienį svarstė miesto tarybos kolegijos nariai. Jiems buvo pateikti du variantai.

Pagal pirmąjį antrų klasių mokiniams plaukimo pamokos būtų privalomos. Ši programa būtų tęstinė ir apimtų mažiausiai trejus metus. Būtent šiam variantui po diskusijų ir pritarė politikai.

Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėjas Mantas Bagočius pasakojo, kad antrokai plaukti mokytųsi mokslo metais pamokų metu.

Kiekvienam mokiniui bus sudaroma galimybė mokytis plaukti po 18 užsiėmimų, kurių trukmė viena akademinė valanda. Jie bus organizuojami kartą kas savaitę nuo 8 iki 12 val.

„Tokiu atveju reikėtų dvi savaitines kūno kultūros pamokas sujungti į vieną dviejų valandų pamoką. Viena pamoka būtų skirta mokytis plaukti, kita – nuvežimui į baseiną ir parvežimui iš jo į mokyklą“, – pasakojo vedėjas.

Pasak M.Bagočiaus, šią programą galėtų įgyvendinti Klaipėdos „Gintaro“ sporto centras. Jis pasirūpintų ir vaikų atvežimu į baseiną ir parvežimu iš jo į mokyklą. Tam būtų samdomi autobusai.

Du mokytojai važiuotų kartu su mokiniais, prižiūrėtų kelionės metu ir atsakytų už jų saugumą.

Numatoma, kad privalomos plaukimo pamokos antrokams prasidės nuo kitų metų rugsėjo 1 dienos. Dabartiniais duomenimis, tada bus 1 tūkst. 589 antrokų.

Skaičiuojama, kad valandos pamokos įkainis vienam mokiniui siekia 6,54 eurų. Iš jų daugiausia kainuos transporto nuoma – 3,33 ir aplinkos lėšos – baseino priežiūros išlaidos – 2,32 euro. Trenerio paslaugos atsieis 0,89 euro. Savivaldybei plaukimo pamokos antrokams atsieitų šiek tiek per 187 tūkst. eurų per metus.

M.Bagočiaus teigimu, kadangi mokymo procesas vyktų visus metus, papildomai reikėtų keturių instruktorių. Vedėjas atkreipė dėmesį, kad pagal šią programą dubliuojasi darbo užmokestis už tą patį darbo laiką plaukimo specialistui ir mokytojui, kuris lydės vaikus.

Kreipėsi į privatų sektorių

Pagal antrąjį variantą plaukimo pamokos būtų neprivalomas, neformalus, popamokinis ugdymas. Mokiniai užsiėmimus lankytų po pamokų. Kiekvienam mokiniui taip pat būtų sudaryta galimybė mokytis tiek pat laiko plaukti kaip ir pirmajame variante.

Mokinius į užsiėmimus atvežtų tėvai ar globėjai. Tačiau, M.Bagočius atkreipė dėmesį, kad „Gintaro“ baseinas negalėtų organizuoti pamokų pagal šią programą.

Po pietų čia treniruojasi profesionalūs sportininkai. Treniruotės vyksta iki vėlaus vakaro.

Skaičiuojama, kad pagal šią programą savivaldybei reikėtų rasti šiek tiek per 171 tūkst. eurų. Prie jos būtų galimybė prisidėti ir tėvams.

Anot M.Bagočiaus, kadangi popamokinė veikla negalėtų būti organizuojama „Gintaro“ sporto centre, programą turėtų įgyvendinti privatus sektorius. Pats vedėjas pasisakė už pirmą variantą.

„Jei norime vaikus išmokyti plaukti, pamokos turi būti privalomos“, – pabrėžė vedėjas.

Įstaigai – tikras iššūkis

Kolegijos nariai sutiko, kad mokyti vaikus plaukti reikia, bet diskusijų neišvengta. Domėtasi, ar nesidubliuos lėšos, nes „Gintaro“ sporto centrui savivaldybė per metus skiria apie 400 tūkst. eurų

Atkreiptas dėmesys, kad vaikams pradėjus mokytis plaukti lankytis baseine negalės miestiečiai. Taip pat domėtasi, kodėl negalimas pirmo ir antro varianto miksas.

„Negali būti taip, kad vieni klasės vaikai norės eiti mokytis plaukti, o kiti – ne. Arba visas klasė, ar nė vienas“, – komentavo vedėjas.

„Gintaro“ sporto centro direktorius Valentinas Vytautas Šeputis tvirtino, kad pirmas variantas yra iššūkis ir įstaigai, tačiau jo nesibaimino.

„Turėsime daug darbo. Keturios grupės, keturias valandas iš eilės visą savaitę. Tai tikras iššūkis. Tačiau šis variantas mums priimtinas. Plaukimo pamokas mokiniams esame organizavę ir anksčiau. Dėl instruktorių taip pat neturėtų kilti problemų. Laisvu laiku vaikus galėtų treniruoti mūsų treneriai. Yra 16 pedagogų, tai krūvis jiems ženkliai neišaugtų“, – pabrėžė vadovas.

Kilo daug klausimų

Politikai pripažino, jog dėl šios programos kyla daug klausimų. Vieni svarstė, ką turės daryti per plaukimo pamokas vaikai, kurie negali lankyti kūno kultūros pamokų, kiti abejojo, ar savivaldybė pajėgi įgyvendinti tokią programą. Taip pat rekomendavo į šią programą įtraukti ir privačius klubus.

„Dar yra daug nežinomųjų, kurie gali sugadinti gerą iniciatyvą. Gal vertėtų pirmiausia įgyvendinti pilotinius projektus. Nežinome, ar pamokoms neprieštaraus tėvai“, – tvirtino Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas atkreipė dėmesį, kad pasirinkimo laisvė gražiai skamba, tačiau, norint vaikus išmokyti plaukti, reikia priimti drąsų ir ryžtingą sprendimą.

„Laiko pasirengimui dar turime daug. Administracija turėtų žiūrėti, ar tikrai nėra variantų įtraukti privačius baseinus. Mano svajonė, kad kiekvienas abiturientas mokėtų nuplaukti 50 metrų. Gal būtų galima rasti dar kombinuotą modelį“, – tvirtino meras.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas dėstė, kad efektyvi priemonė yra ta, kuri privaloma.

„Jūroje plaukti vaikai neišmoks. Turime nebijoti iššūkių. Vaikai turi mokėti plaukti. Manau, kad suma tikrai normali, jei įvertinsime, kiek investuojame į gatves. Žmogus turi būti svarbiausias“, – tvirtino direktorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nuoširdus patarimas

"Dar yra daug nežinomųjų, kurie gali sugadinti gerą iniciatyvą. Gal vertėtų pirmiausia įgyvendinti pilotinius projektus. Nežinome, ar pamokoms neprieštaraus tėvai“, – tvirtino Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė" - nuvykite gerbiamoji politike ne taip ir toli - į Telšius, kur analogiškas projektas remiamas privačios įmonės vyksta berods jau 6 metus. Visas projektas puikiai organizuotas, vaikai vežami ne tik iš miesto bet ir viso rajono, organizuojamos varžybos ir t.t. Kiek džiaugsmo ir gražių akimirkų tai suteikia vaikams ir jų tėvams - nesugadinkite šios puikios iniciatyvos - tikrai ne vienas jums pasakys ačiū.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS