Ar atlydys pajūryje pridarys bėdų? | KaunoDiena.lt

AR ATLYDYS PAJŪRYJE PRIDARYS BĖDŲ?

Šiluma negailestingai tirpdo sniego sankaupas pajūryje. Hidrologai tikina, kad upių vandens lygis dėl tirpsmo šiek tiek šoktelės, tačiau ramina, jog tokio kaip lapkritį nuostolių pridariusio potvynio neturėtų būti.

Kelia nerimą lietus

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus vedėjas Juozas Šimkus pripažino, kad pajūriui dangus sniego nepagailėjo.

„Panašu, kad dar ir lietaus gali būti. Tirpimas bus gana intensyvus. Nors sniego daug, bet jo nėra labai daug. Kažko ekstremalaus neprognozuojame, tačiau viskas priklausys nuo to, kaip greitai vanduo ras, kur nutekėti“, – paaiškino hidrologas.

Lapkritį Kretingos ir Klaipėdos rajonams smogęs potvynis gyventojams pridarė nemenkų nuostolių. Net uostamiesčio viešoji infrastruktūra nukentėjo nuo išsiliejusios Dangės. Gretimus rajonus skandino Minija ir Akmena.

Kol kas hidrologinė situacija šiose upėse normali, vandens lygis čia nėra kritinis.

„Tiek vandens, kiek buvo lapkritį, neturėtų būti. Visą savaitę pajūriui žadama pliusinė temperatūra, o kitos savaitės pradžioje žadama net 7–8 laipsnių šiluma“, – tikino J. Šimkus.

Mes situaciją stebime ir esame pasiruošę reaguoti į iškvietimus.

Upių lygis – normalus

Specialistas paaiškino, kad, sniegui nutirpus per tris dienas, miestų teritorijose telkšotų daug vandens.

„Tačiau jei sniegas tirps palengva, katastrofos nebus. Nors žemė yra įmirkusi. Vandeniui nebėra kur gertis, bet jis gali nutekėti į upes. Upių lygiai nėra pakilę“, – pastebėjo hidrologas.

Hidrologas patikino, kad savaitgalį pajūryje gali palyti, o tai reiškia, kad vandens tikrai netrūks.

Gera žinia ta, kad Baltijos jūros lygis yra nukritęs, todėl upių vandenims ištekėti barjero nėra.

„Gamta turėtų susitvarkyti. Nebent pasikeistų prognozės ir pasipiltų smarkus lietus“, – teigė J. Šimkus.

Sniegą vežė uoliai

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė patikino, kad iš centrinės miesto dalies rangovai gabeno sniegą dar anksčiau, kad jo sankaupos nepridarytų bėdų.

„Vežta iš Liepų gatvės ir Teatro aikštės. Prognozės rodo, kad naktį dar bus vėsu. Tikimės, kad sniegas tirps palengva“, – vylėsi I. Kubilienė.

Sniegas į krūvas buvo sustumtas iš didesnių teritorijų, tad visiškai tikėtina, kad jam nutirpus pasimatys lapai ir kitos šiukšlės. O jos gali užkimšti lietaus kanalizacijos nutekėjimo groteles.

Įmonės „Klaipėdos vanduo“ specialistė Eglė Jurevičiūtė patikino, kad įmonės darbuotojai atidžiai stebi situaciją mieste.

„Jei kur nors mieste susidarytų didelės vandens sankaupos, mūsų komandos yra pasiruošusios. Mes situaciją stebime ir esame pasiruošę reaguoti į iškvietimus“, – paaiškino E. Jurevičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Iš šapelio rąstgalį daro. Šaukia "skęstam", o to skenduolio nė kvapo. Panikos kėlėjai. Tai bent prevencija, tai bent profilaktika. Perdėtas, nepamatuotas susirūpinimas

>>ai

ne daugiau ir nemaziau ,kaip iki siol buve atlydziai. kiausino lukstas , o ne problema.

KAZYS

Tikrai sovietmečio laikotarpis ne nostalgija, bet Klaipėda buvo švaresnė žiemos, rudens metu, žalesnė ir puošnesnė vasarą. Niūru. Purvas, šiukšlės kiemuose, nuolat užkimšti nuotekų šuliniai. Atlydys čia pat, o nuotekų šuliniai apledėję Bėdų bus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS