Daugiabučio namo bendrijoje – karo tvaikas | KaunoDiena.lt

DAUGIABUČIO NAMO BENDRIJOJE – KARO TVAIKAS

Daugiabučio namo bendrijos "Jūrnamė" gyventojai kyla į kovą prieš namo pirmininką. Žmones piktina tai, kad jau ilgą laiką esą nėra informuojami apie atliktus ar planuojamus darbus bei finansines operacijas ir įtaria neskaidrumą. Tačiau bendrijos pirmininko teigimu, gyventojų namas blizga it Velykų margutis.


 

Daugiabučio namo bendrijos "Jūrnamė" gyventojai kyla į kovą prieš namo pirmininką. Žmones piktina tai, kad jau ilgą laiką esą nėra informuojami apie atliktus ar planuojamus darbus bei finansines operacijas ir įtaria neskaidrumą. Tačiau bendrijos pirmininko teigimu, gyventojų namas blizga it Velykų margutis.

Pažėrė kaltinimų

Tarp pietinėje miesto dalyje esančio daugiabučio gyventojų ir bendrijos pirmininko įsiplieskė smarkus konfliktas.

Šilutės pl. 20 name gyvenantys klaipėdiečiai tikina nebegalintys ilgiau kęsti pirmininko savavaliavimo, o šis tvirtina, kad grupelė įpykusių aktyvistų tiesiog siekia pirmininko posto.

"Aš noriu eiti lauk iš tos bendrijos", – prisipažino bendrijos "Jūrnamė" pirmininkas Algirdas Liupšys.

Gyventojai į pensiją išėjusiam buvusiam pasienio pareigūnui žeria įvairiausius kaltinimus: netinkamu dokumentų tvarkymu, įtaria neskaidriai įdarbinant asmenis, ir net bendrijos turto pasisavinimu.

Nuveikė daug darbų

Saujelė butų savininkų tikino, esą prieš kelerius metus nusprendę įkurti namo bendriją nė nesapnavo, jog tuomet pats save pirmininku iškėlęs A.Liupšys taps didžiausiu gyventojų galvos skausmu, o kai kuriems netgi teks minti teismo slenkstį.

Klaipėdiečiai tikėjosi, jog suėję draugėn vieningai sieks naudos namui ir, kaip sakoma, gyvens ilgai ir laimingai.

Tiesa, šiuo metu pastate iš tiesų neįmanoma nepastebėti atliktų darbų: naujomis pakeistos durys su kodinėmis spynomis, nauji laiptinių langai, atnaujinti laipteliai, ranktūriai, pakeista elektros instaliacija, sutvarkytos namo sienos.

"Visas namas blizga", – neabejojo gyventojų rūstybę užsitraukęs pirmininkas.

Sukėlė įtarimų

Žmonės jam nepriekaištauja dėl atliktų darbų, tik tikino norį pamatyti finansines ataskaitas už tai, kas buvo atlikta.

Besipiktinančiųjų teigimu, pirmininkas kategoriškai neigia pateiksiantis tuos dokumentus.

Todėl gyventojams kilo įtarimų, ar tikrai A.Liupšys pinigus naudojo tam, kam sakosi, ir nė vienas centas nenuplaukė į pirmininko kišenę.

Išgirdęs gyventojų mestą kaltinimą, buvęs pasienietis nenustebo ir patikino, kad toks esą iš piršto laužtas šmeižtas jo pavardę ženklina jau ne pirmą kartą.

Pašnekovo teigimu, jis kaltinamas nepagrįstai, o jo oponentai – saujelė viskuo šiame pasaulyje nepatenkintųjų.

Įtarimų lavinos suerzintas vyras patikino, kad bendrijos buhalterija tvarkoma be priekaištų ir kiekvienas panorėjęs namo gyventojas su jį dominančiais dokumentais gali susipažinti bet kada.

"Dar nebuvo tokio pirmininko, kaip aš. Pas mane viskas yra sunumeruota ir sudėliota", – atšovė A.Liupšys.

Tiesa, neseniai vykusio namo bendrijos susirinkimo metu gyventojus dominančių ataskaitų pirmininkas nepateikė, nors ir buvo prašytas.

"Jis tik sėdėjo visas raudonas ir nė žodžio netarė. Buvo labai aštru", – pasakojo viena gyventoja.

Pirmininkas tikino į susirinkimą su namo gyventojais atsinešęs visus reikalautus dokumentus, tačiau taip esą ir nesulaukė progos pasisakyti.

"Aš, kaip pirmininkas, turėčiau vadovauti susirinkimui, tačiau ne – atsistoja tokia Birutė, ir viskas, neleidžia šnekėti", – prisiminė pirmininkas.

Skolą išreikalavo teisme

Gyventojai neslėpė neigiamo požiūrio į pirmininką, teismui apskundusiam vieną name gyvenančių senolių, mat ši kurį laiką nemokėjo kasmėnesinės rinkliavos.

"Kaip galima garbaus amžiaus žmogų pasiųsti į teismą dėl kelių šimtų litų, o mūsų visų prašymus ignoruoti?" – sunkiai tvardydami įtūžį klausė savo asmeninių duomenų atskleisti nepanorę klaipėdiečiai.

Tiesa, šiuo atveju pirmininko veiksmus gina jam suteikti įgaliojimai, mat jis privalo įspėti nemokius namo gyventojus, o šiems nereaguojant – kreiptis į teisėsaugą.

"Pasielgiau teisingai, esu įpareigotas tuo rūpintis ir atlieku savo pareigas. Akivaizdu, kad to ir tereikėjo, jau kitą dieną skola buvo sumokėta", – darbo vaisius įvardijo A.Liupšys.

Pašnekovas įtarė, kad senolė rinkliavos nemokėjo sąmoningai, mat manė, jog pirmininkas nesiims jokių sankcijų. Moteris buvo įsiskolinusi apie 360 litų.

Kur dingo metalas?

Pirmininką iškvosti panūdusių gyventojų lūpose nuolat skamba klausimai "kur?"

Klaipėdiečiai vienas per kitą klausė ne tik, kur slepiamos name vykdytų darbų ataskaitos, paslaugų pirkimo sutartys, bet domėjosi ir konkrečiais daiktais.

Ne vienam kilo klausimas, kur dingo laiptinių remonto metu atlikęs metalas: radiatoriai, vamzdžiai, ranktūriai.

Gyventojų susidomėjimas – logiškai paaiškinamas, mat tai yra jų visų bendras turtas. Žmonės tikėjosi, kad pardavus metalo atliekas bus gauta pinigų, kuriuos panaudos kitiems darbams.

Pirmininkas, panašu, nustebo išgirdęs šiuos klausimus. Esą bet kuriam turėjo būti aišku, kad išmontuotos metalo konstrukcijos tikrai nebūtų tikusios parduoti, todėl darbus vykdžiusi bendrovė šį statybinį laužą išvežė kaip nereikalingą.

"Čia nesąmonės vyksta, nenoriu nė komentuoti. Geriau pasikarsiu. Darai žmonėms gera, o čia – puola ant manęs. Juk tas metalas buvo su asbestu, jo niekur nepanaudosi, jis kenksmingas. Tai rangovai ir išvežė kaip nereikalingas šiukšles", – dėstė pašnekovas.

Sumaištis dėl buhalterių

Gyventojus piktina ne tik gyvenimas nežinioje, bet ir įtarimų esą kelianti bendrijos buhalterių kaita. Šiuo metu "Jūrnamės" buhalteriją tvarko viena tuo užsiimančių bendrovių.

Vis dėlto gyventojai dar jaučia nuoskaudą dėl prieš kurį laiką sunerimti privertusios buhalterių rotacijos bei vienai jų išmokėtos išeitinės kompensacijos.

Klaipėdiečių teigimu, anksčiau bendrijos buhalterės pareigas ėjo gyventoja, pagarsėjusi pykčiais su kitos bendrijos gyventojais. Kurį laiką bendrais reikalais besirūpinusi moteris nusprendė atsisakyti šių pareigų ir dėl gyventojams nežinomų priežasčių nutraukė darbo sutartį.

Netrukus šios vietą užėmė kita, kurios bendrijos valdyba esą nematė visus metus.

"Bet pirmininkas sugebėjo suteikti jai galimybę gauti dviejų mėnesių atlyginimą siekiančią kompensaciją", – pečiais traukė namo gyventojai.

Žmonės stebėjosi, kodėl vieną buhalterę staiga pakeitė kita, ir apie tai nė nespėjo suuosti namo valdyba. Gyventojai svarstė, jog esą būtų pasiūlę geresnių kandidatų į antrosios vietą.

Namo pirmininkas pripažino, kad iš tiesų tokios rokiruotės būta, tačiau patikino, jog viskas vyko pagal leistiną scenarijų.

"Pirmininkas pats priima ir atleidžia iš darbo, jokio konkurso nereikia. Nesuprantu, kas jiems netinka", – nedaugžodžiavo A.Liupšys.

Gviešiasi posto kiti?

Laviną kaltinimų išklausęs buvęs pareigūnas patikino, jog saujelė besipiktinančių namo gyventojų – ištroškę pirmininko kėdės.

"Aš jiems sakiau: imkite tas pareigas, bet tada jau niekas nenori. O dabar už 100 litų dirbu. Važiuoju geriau į užsienį", – apgailestavo namo atstovas.

Pašnekovas nesikuklino save pavadinti geriausiu pirmininku. Tai įrodo kasmet atliekama revizija ir tai, jog namas yra gavęs savivaldybės paramos už beveik 45 tūkst. litų.

Vyro teigimu, absoliutų gyventojų palaikymą jis jautė maždaug penkerius metus, vėliau lyg viskas "persisuko", ir nepatenkintieji pradėjo bruzdėti. Bet tai, pirmininko manymu, jo pareigų našta, kurią kantriai neša visų namų atstovai.

"Kiekvienas pirmininkas, kaip žinote, visada yra kaltas. Visų paklauskite, kas iš pirmininkų yra geri. Nė vieno gero nėra", – apibendrino žmogus.

Susirūpino ir savivaldybė

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis patikino, jog "Jūrnamės" situacija žinoma, mat pirmininko darbu nepatenkintų namo gyventojų skundas jau pasiekė ir savivaldybę.

Bendriją patikrinti nuspręsta ne tik dėl grupės gyventojų bendro skundo, bet ir įvertinus tai, kad pirmininkas nėra perrinktas, tinkamai nesutvarkyti bendrijos įstatai.

"Pareikalauta pateikti daugybę dokumentų. Tikrinime dalyvaus ir Viešosios tvarkos skyrius", – dėstė A.Gaižutis.

Radus trūkumų, pirmininko lauktų nuobaudos ar įpareigojimai pasitaisyti.

Siūlo perrinkti

A.Gaižutis pastebėjo, jog ir patys gyventojai gali imtis iniciatyvos ir išspręsti šią problemą, tiesiausias kelias – išsirinkti naują pirmininką.

"Gali kreiptis dalis gyventojų, valdyba arba revizorius gali inicijuoti susirinkimą, kurio darbotvarkėje būtų numatytas klausimas dėl pirmininko perrinkimo. Tereikia noro", – patikino A.Gaižutis.

Savivaldybės atstovas pastebėjo, jog ne savivaldybė, o patys gyventojai turi organizuoti perrinkimą.

"Pats bendrijos principas toks yra, jog tvarkytųsi savo bendrą turtą ir paskirtų atsakingą asmenį", – teigė poskyrio vedėjas.

Yra keista, jog bendrijoje veikianti valdyba tokių pokyčių dar neinicijavo, mat ji turi veikti išvien su pirmininku.

Pašnekovo teigimu, galima vertinti, jog taip veikdama valdyba labai formaliai žiūri į savo pareigas ir visas namo administravimo pareigas užkrauna pirmininkui.

"Daug kas laukia, kad bus "iš viršaus nuleisti" sprendimai. Kai kas nors negerai, tai bendrija ir turi šaukti bei aiškintis, kaip reikia daryti, kad būtų gerai", – paaiškino A.Gaižutis.

Pirmininkai – nekompetentingi

Savivaldybės darbuotojas pastebėjo, jog neretai pykčiai tarp gyventojų ir pirmininkų įsiplieskia dėl pačių pirmininkų nepakankamų įgūdžių.

"Kaip sakoma, kol nepajudinome, tol viskas buvo gerai. O paskui žiūrime, kad namas vos nepradėjo griūti", – pastebėjo Butų ir energetikos poskyrio vedėjas.

Todėl neretai paaiškėja, kad efektyviau namus administruoja specialiai tam įkurtos bendrovės – namų valdos.

Vis dėlto tai nėra absoliuti tendencija, esą pasitaiko ir itin kruopščiai savo darbą atliekančių daugiabučių namų bendrijų pirmininkų.

GALERIJA

  • Algis Gaižutis
  • Nežinia: gyventojus piktina, kad pirmininkas neleidžia susipažinti su bendrijos finansinėmis ataskaitomis.
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

kaimyne

Musu pirmininkas yra tikrai nuostabus žmogus ir tikrai visa save atidaves šiam darbui. Blogiausia jog name yra dvi nu gyvenimo pavargusios senoles,ale aršios kaip širšes, "protingiausios", ale jau perkaitusiom smegenim.Kanda visiems iš eiles,savo tvarka daro,net iš paciu kaimynu išsidirbineja.Judvieju nebutu,cia tokia ramybe butu. Nežinau iš kur tiek stiprybes pas gerbiama pirmininka. Tos senoles vaikus benkartais išvadino,vienu kaimynu gelyna eglišakiais kvadratu apdeliojo,dave suprasti kad kapu duobe issikaset,Ydomu kuom sios dvi ponios pridejo prie namo švaros,tvarkos,grožio... Nieko nedaro tik loja,laiškus siuntineja ir neaišku del ko pareiškimus rašineja,neturi ka veikti. Neminesiu pavardes,bet tardytoja pati pasake aiškiai,kol šios dvi ponios gyvens cia,ramybes neturesite niekas. Algiuk laikykis ,cia dauguma už Tave

kaimyne

Musu pirmininkas yra tikrai nuostabus žmogus ir tikrai visa save atidaves šiam darbui. Blogiausia jog name yra dvi nu gyvenimo pavargusios senoles,ale aršios kaip širšes, "protingiausios", ale jau perkaitusiom smegenim.Kanda visiems iš eiles,savo tvarka daro,net iš paciu kaimynu išsidirbineja.Judvieju nebutu,cia tokia ramybe butu. Nežinau iš kur tiek stiprybes pas gerbiama pirmininka. Tos senoles vaikus benkartais išvadino,vienu kaimynu gelyna eglišakiais kvadratu apdeliojo,dave suprasti kad kapu duobe issikaset,Ydomu kuom sios dvi ponios pridejo prie namo švaros,tvarkos,grožio... Nieko nedaro tik loja,laiškus siuntineja ir neaišku del ko pareiškimus rašineja,neturi ka veikti. Neminesiu pavardes,bet tardytoja pati pasake aiškiai,kol šios dvi ponios gyvens cia,ramybes neturesite niekas. Algiuk laikykis ,cia dauguma už Tave

kaimynas

bendriju pirmininkai kalti ir del to, kad vieni butai moka skirtingai nei kiti: kad kazkas naudoja per daug (per mazai) silumos, vandens, elektros, per daug vaziuoja liftu, per garsiai siurbliuoja kilimus, augina netinkama suni, ar netinkamai augina vaikus, kvepinasi netinkamais odekolonais, netinkamai rengiasi, kad vienos masinos, stovincios kieme, yra surudijusios ir netinkamos, o kitos per brangios kaip tokiam namui, kad kazkam kazkas per el.rozetes ledizia dujas, augina rusiuose ziurkes, kurias specialiai leidzia pirmuosiuose aukstuose gyvenancioms senjorems i virtuves per orlaides, per anksti keliasi ir eina i lauka, per velai grizta i namus, atsiveda netinkamas moteris (vyrus), per daznai ri per daug nesa siuklses, nesa per mazai siuksliu ir ne tos spalvos maiseliuose, neina i DNSB susirinkimus, arba priesingai - i DNSB susirinkimus ateina, nors jie ten turetu neateiti. ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS