Dėl aplinkkelio tiesimo Kuršių nerijoje gresia baudos | KaunoDiena.lt

DĖL APLINKKELIO TIESIMO KURŠIŲ NERIJOJE GRESIA BAUDOS

  • 1

Kuršių nerijos nacionalinio parko teršimu, išpilant statybines atliekas saugomose teritorijose, kaltinamai bendrovei „Akordas 1“ bei jos vadovams prokuroras siūlo skirti 260 tūkst. eurų baudų ir priteisti milijoninį ieškinį.

Kaltinamųjų gynėjai prašo ieškinį atmesti, o kaltinamuosius išteisinti, nes šie nerijos neteršė, o suformavo aplinkkelį, dėl kurio buvo žodžiu susitarta su Neringos valdžia.

Klaipėdos apygardos teisme, tardamas baigiamąją kalbą, prokuroras Donatas Blinstrubis pasiūlė skirti 60 tūkst. eurų baudą bendrovės „Akordas 1“ direktoriui Gintautui Matulevičiui, o jo pavaduotojui Mindaugui Karpičiui – 50 tūkst. eurų baudą.

Bendrovę „Akordas 1“ siūloma pripažinti kalta ir skirti 150 tūkst. eurų baudą.

Prokuroras teismo taip pat prašė solidariai iš kaltinamųjų priteisti civilinį ieškinį, kurį pareiškė Aplinkos apsaugos departamentas, – 5,6 mln. eurų. Jį sudaro aplinkosaugininkų apskaičiuota Kuršių nerijai padaryta žala.

Prokuroro teigimu, nors gynyba laikosi pozicijos, kad frezuotas asfaltas yra statybinė medžiaga, tai nereiškia, kad tarša nebuvo padaryta.

Advokatas Adomas Liutvinskas tvirtino, kad frezuotas asfaltas – nepavojinga atlieka, minimų medžiagų suminės ribinės koncentracijos neviršijo ES nustatytų kriterijų. Be to, žemės tyrimai esą nebuvo atlikti, tad tiesioginis ar netiesioginis poveikis aplinkai nėra aiškus.

Advokato teigimu, kaltinimai verslininkams bendrininkavus yra absurdiški, nes du įmonės atstovai, įrengdami apylanką Neringoje, kuri žodžiu buvo suderinta su savivaldybės administracija, negalėjo įtarti, kad bus apkaltinti nusikaltimo darymu.

Tyrimo metu surinkta duomenų, kad 2020 m. gegužės–rugsėjo mėnesiais, įgyvendinant Neringoje esančios Taikos gatvės dalies rekonstrukciją, beveik 2 tūkst. t rekonstrukcijos metu susidariusių statybinių atliekų – frezuoto asfalto – neteisėtai išpilta ir išstumdyta valstybės saugomose teritorijose. Taip suformuoti trys keliukai.

Neringos savivaldybės administracijos atstovai anksčiau teismui tvirtino, kad savivaldybė derino schemas dėl aplinkkelio suformavimo, prašydama sutvarkyti miško kelią, tačiau pilti smulkinto asfalto neleido.

Anot prokuroro, išpilant minėtą kiekį frezuoto asfalto, į aplinką pateko kenksmingų medžiagų – arseno, švino, chromo, vario, cinko, nikelio, švino ir kitų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Rolandas

Na, pažiūrėsim kas Laimės, verslas ar Valstybė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS