Giruliuose – detektyvas dėl medžių | KaunoDiena.lt

GIRULIUOSE – DETEKTYVAS DĖL MEDŽIŲ

Akyli žmonės padėjo aplinkosaugininkams išaiškinti valstybinio miško vagystę. Paaiškėjo, kad prabangių vilų kvartalo vystytojų žemėje akiplėšiškai buvo naikinami sveiki medžiai.

Nupirko poilsinę

Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnams į Girulius per pusmetį teko važiuoti ne vieną kartą.

Buvusią geležinkeliečių poilsiavietę įsigijo nekilnojamojo turto vystytojai, tačiau beveik 2,5 hektaro žemė yra valstybinė, ji buvo išnuomota vystytojams.

Turistų gatvės 12-uoju numeriu pažymėto sklypo naujieji savininkai rengė detalųjį planą, šį pavasarį jis buvo koreguotas.

„Detaliajame plane numatyti želdinių sprendiniai nekeičiami“, – taip pažymėta dokumente.

Valstybinės žemės sklypo nuomos sutartimi beveik 2,5 ha plotas išnuomotas įmonei „Daermax investments“.

Kol kas vystytojai detaliajame plane mini tik esamų pastatų rekonstrukciją. Dėl to prireikė pakoreguoti leidžiamą užstatyti plotą, jį norima padidinanti.

Rekreacinė teritorija tinkama statyti poilsio namus, motelius ar kitus apgyvendinimo pastatus.

Aplinkosaugininkų nuotr.

Leidimą turėjo nudžiūvusiems

Paaiškėjo, bendrovė išties gavo leidimą pjauti nudžiūvusius medžius.

Tačiau gyventojai pastebėjo, kad sklypo savininkų samdyti rangovai pjauna visai ne nudžiūvusius, o sveikuosius.

Nudžiūvę stovi, o dingsta sveiki medžiai.

Šis faktas fiksuotas šių metų gegužę. Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai tuomet tikrino rekonstruojamų poilsio namelių teritoriją.

Buvo nustatyta, kad be savivaldybės išduoto leidimo pašalinti šeši saugotini želdiniai – penkios pušys ir vienas beržas.

Tyrimo metu nustatytas atsakingas asmuo, kuriam buvo taikyta administracinė atsakomybė ir pateikta atlyginti aplinkai padarytą žalą – 2 904 eurus.

Departamento pareigūnai kartu su miesto savivaldybe atliko visų 193 tos teritorijos želdinių inventorizaciją, siekdami, kad neteisėtas želdinių naikinimas nepasikartotų.

Fiksavo antrą kartą

Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkė Laura Dagilienė patikslino, kad želdinių inventorizacijos imtasi dėl to, kad būtų galima stebėti, ar želdiniai nėra nupjauti, net jeigu buvo pašalinti ir jų kelmai.

„Jie turi leidimą nudžiūvusių medžių pjovimui, sklypo savininkai sudarė sutartį su rangovais. Net ir nustačius šiuos faktus, matome, kad tie nudžiūvę medžiai nuo pat gegužės vis dar nenupjauti. O rangovai aiškina, kas susipainiojo, nupjovė ne tuos medžius“, – pasakojo L. Dagilienė.

Istorija tuo dar nesibaigė – rugsėjį aplinkosaugininkai vėl sulaukė skambučio.

Pranešta, kad tame pačiame sklype, kas rytą, 9 val., atvažiuoja automobilis ir nupjauną po vieną medį.

Inspekcijos pareigūnai nedelsdami nuvyko į vietą ir užfiksavo, kad teritorijoje atliekami dvikamienio juodalksnio šalinimo darbai.

Pareigūnai net spėjo nufotografuoti pjovėjus, su pjūklais pjaunančius kamieną.

„Nudžiūvę stovi, o dingsta sveiki medžiai. Tai jau – piktnaudžiavimas“, – pastebėjo L. Dagilienė.

Laura Dagilienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žada atnaujinti teritoriją

Aplinkosaugininkai nustatė, kad be savivaldybės leidimo, teritorijoje jau pašalinti dar penki saugotini želdiniai – dvikamienis juodalksnis, beržas (su kelmu) ir trys pušys (su kelmais).

Nustatytas juridinis asmuo, savavališkai šalinęs želdinius.

„Kol kas didelių statybų čia nėra. Jie tik rekonstruoja esamus namus. O medžiai tyliai dingsta“, – pastebėjo L. Dagilienė.

Aplinkai padaryta žala – 5 364 eurai. Už nustatytą pažeidimą atsakingam asmeniui bus taikoma ir administracinė atsakomybė. Pažeidėjas iki šiol neatlygino žalos aplinkai, kuri jau yra per 8 tūkst. eurų.

Įmonė internete skelbia apie planuojamą projektą, pavadintą „Girulių vilos“.

Bendrovės „Daermax investments“ biuro administratorė situacijos nekomentavo, o įmonės vadovai esą atostogauja. Moteris patvirtino, kad bendrovė vysto projektą Turistų gatvės 12 sklype.

„Per ateinančius dvejus metus čia bus išvystytas naujas prabangus gyvenamųjų namų bei poilsio apartamentų kvartalas. Kvartalą sudarys esami naujai rekonstruoti pastatai ir nauji modernūs daugiabučiai bei individualūs gyvenamieji namai. Visa teritorija bus atnaujinta – bus įrengiamos papildomos parkavimo aikštelės, teniso kortai, bendro naudojimo poilsio ir laisvalaikio zonos, grill zonos, vaikų žaidimų aikštelės“, – tokius planus internete pristatė bendrovė.

GALERIJA

  • Giruliuose – detektyvas dėl medžių
  • Giruliuose – detektyvas dėl medžių
  • Giruliuose – detektyvas dėl medžių
  • L. Dagilienė.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Menkaverčiai medžiai pasidarė saugotinais.

Nuo kada gluosniai, juodalksniai pasidarė "saugomais". Jie auga nesodinami ir visada buvo menkaverčiai, greitai augantys medžiai. Klaipedos krašte auginami malkoms. Man atrodo išsidirbinėjama iki beprotybės

Kasdienės istorijos

Palamgos turtuoliai medžiams šalunti naudoja nuodus: sušvirkščia į medžio kamienus. Ir jie tyliai ne skandalų nudžiūva. Tokia istorija domėjosi ir "Klaipėda", kai buvo paviešinti Vanagupės statomos vilos pusantro šimto medžių išnaikinimo nuodais sitorija. Turtuoliai už žalą susimokėjo, byla buvo nutraukta...

Jonas Lietuvis

Tokiose vietose besąlygiškai turėtų būti atsodintas analogiškas medis ,ir, pažeidėjo lėšomis prižiūrėtas kad prigytų, kas reikštų baudą už kiekvieną medį 5000 ir daugiau. Tvoros užtvėrimas ,kaip Konstitucinės teisės pažeidimas į žmonių laisvę. Dabartinė bauda chamiškam grobikui tereiškia 2 kvadratinių metrų kainą, kuriuos jis pavogs iš kvailo pirkėjo neįrengdamas normalios ventiliacijos kanalų pastate.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS