„Kačiukus“ drasko be gailesčio | KaunoDiena.lt

„KAČIUKUS“ DRASKO BE GAILESČIO

Daugelis gyventojų savo namus jau puošia įvairiais pavasarį pražydusiais augalais ar jų šakelėmis. Kai kuriuos augalus gyventojai gausiai skina ir net pardavinėja. Tačiau ne visus augalus leidžiama skinti, o kai kuriuos patariama ne skinti, o atsargiai nupjauti, nedarant žalos gamtai.

Žmonės skina augalus stalų dekoravimui, bet ne visus juos skinti galima.

Pavyzdžiui, gyventojai dažnai papuošimui pasirenka būtent pataisus, bet juos rauti – draudžiama.

„Lietuvoje auga šešių rūšių pataisai, vienas jų – patvankinis pataisiukas – įtrauktas net į Lietuvos Respublikos saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą. Atkreipiame dėmesį, kad visus pataisus draudžiama rauti, skinti, kitaip naikinti ar tuo labiau jais prekiauti“, – aiškino Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėja Kristina Klovaitė.

Dar vienas pavasarį pražystantis augalas – gamtoje natūraliai augantys meškiniai česnakai, jų negalima masiškai skinti, o pardavinėti apskritai draudžiama.

„Kai kurie asmenys juos rauna glėbiais ir po to pardavinėja. Šiuos augalus ir jų dalis draudžiama skinti, nupjauti, išrauti, jeigu ketinama parduoti“, – pabrėžė patarėja.

K. Klovaitė teigė, kad kai kuriuos laukinius augalus žmonės renka dideliais kiekiais ir pardavinėja, taip keldami pavojų kai kurioms rūšims išnykti, todėl tiek pardavėjai, tiek gyventojai, norintys papuošti namus pavasarį, turėtų tai daryti saikingai, nepadarydami žalos gamtai.

Uostamiesčio savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė primena, kad pagal Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles, miesto teritorijoje, išskyrus tam skirtose vietose, draudžiama mindžioti gėlynus, skinti bei rauti gėles, taip pat važinėti vejomis ir ant jų statyti automobilius ar jas ardyti.

Pastebėjus tokius pažeidimus, reikėtų kreiptis į miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrių.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

O kada iškerta be gailesčio

...kirto vienu metu priaugusius krūmynus ir kartu be gailesčio iškirto ir kačiukus . Nustėrau pavasarį neberadusi to gražaus krūmo , tik iškirstus žabus --kartu su kačiukais ... O kai žmonės nusiskina -tai jau drasko ...?

>Žemaitis

Jo..Kad ir žiauriai čia tu parašei bet tikrai teisingai..Bobutėm draskyt kad kelis centus gautų negalima, o viską išeilės negailestingai kirst - prašom kiek norit..Ar miestai ar parkai ar draustiniai - nieko tokio

Žemaitis

Greta Namentkevič ( pusiau pretenzija į ponišką, t.y., lenkišką rašybą "Namętkiewicz") su Kristina K. arba nusišneka, arba tendencingai viską sujaukia. Drasko tie, kas Klaipėdoje pjauna brandžias liepas, parduodami medieną distrofiškų jėzuziukų drožėjamas, arba visą vasarą drožia vejas iki juodos žemės, apnuogindami net medžių šaknis ir nudraskydami pažemėje medžių žievę. Žemaitijoje visada žmonės pavasarį pasiskindavo karklų ar beržų šakelių ir pamerkdavo pavasario šventei, žinodami, kad tie medžiai ataugs , taip pat, kaip žiemą ūkiškai ir taupiai žymiai daugiau skindavo (kirviu) krūmais apaugusių pagriovių, visai panašių į Prancūzijos BOKAGES, dalį karklų, beržiukų ar drebulių ekologiškam kurui, palikdami kitką paukščių buveinėms. O pataisai auga visai kitur, ir prilipdyti čia GRASINIMUI baudomis - kaip tai kutena viršininkavimo savimeilę..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS