Kaip maisto atliekas rūšiuos Klaipėdos individualių valdų savininkai | KaunoDiena.lt

KAIP MAISTO ATLIEKAS RŪŠIUOS KLAIPĖDOS INDIVIDUALIŲ VALDŲ SAVININKAI

  • 6

Europoje yra įvairių maisto atliekų rūšiavimo sistemų. Netgi toje pačioje valstybėje būna skirtingų šių atliekų surinkimo būdų. Ir tai logiška, nes vienaip atliekos surenkamos iš dešimtis kilometrų nuo pagrindinių kelių nutolusių vienkiemių, kitaip – didmiesčiuose.

Kitąmet visoje Lietuvoje prasidėsiantis maisto atliekų rūšiavimas irgi, panašu, nebus visur vienodas. Dauguma Klaipėdos regiono savivaldybių kuria skirtingus maisto atliekų surinkimo planus. O Klaipėdos ir Neringos miestai jau skelbia, kaip surinks atliekas iš šių savivaldybių gyventojų.

Neringoje viešose erdvėse bus pastatyti nauji konteineriai rudais dangčiais, kuriais galės naudotis tiek daugiabučių, tiek individualių namų gyventojai.

Klaipėdoje daugiabučių gyventojai maisto atliekas mes į rudu dangčiu pažymėtus konteinerius, kurie šiuo metu įrengiami naujose pusiau požeminių konteinerių aikštelėse. Kur tokių nėra, bus pastatyti antžeminiai konteineriai maisto atliekų surinkimui.

KRATC nuotr.

O klaipėdiečiams, gyvenantiems individualiuose namuose, maisto atliekų rūšiavimo įranga jau paruošta - šią savaitę į Klaipėdą atgabenta paskutinė konteinerių siunta.

Kiekvienas klaipėdietis gaus 10 litrų talpos kibirėlį, kuris skirtas maisto atliekų rūšiavimui vidaus patalpose. Dažniausiai jis atsiduria virtuvėje, kur vyksta maisto gaminimas ir tvarkymas. Į kibirėlį įsiklosime plastikinį maišelį, kurį, pripildžius žuvies, mėsos, vaisių ar daržovių likučių, reikės užrišti ir išmesti į kieme esantį tik maisto atliekoms skirtą konteinerį.

Pastarasis, rudos spalvos 60 litrų talpos konteineris gerokai mažesnis už skirtus plastiko-kartono ar stiklo rūšiavimui. Be to, maisto atliekoms skirtas konteineris dangtyje turi integruotą biofiltrą. Kokoso pluošto pagrindu pagamintas filtras prisodrintas aktyvių fermentų ir mikroorganizmų, kurie neutralizuoja kvapus. Sandarus konteinerio dangtis su gumine tarpine ne tik neišleidžia konteinerio kvapų į aplinką, bet ir apsaugo, kad į jo vidų nepatektų vabzdžiai.

KRATC nuotr.

„KRATC nupirko ir yra paruošusi klaipėdiečiams 4,5 tūkstančio konteinerių komplektų. Ant 10 litrų virtuvinių kibirėlių užklijuoti lipdukai – instrukcijos, ką į juos galima mesti. Maisto rūšiavimo kibirėlius ir kiemo konteinerius išdalinti gyventojams planuojame žiemą, kai tik mieste pradėsime visuotinai rinkti maisto atliekas“, - pasakojo Ramunė Šličienė, KRATC direktoriaus pavaduotoja.

Surinktos maisto atliekos keliaus į apdorojimo įrenginius, kurie šiuo metu statomi Dumpiuose kartu su kita maisto atliekų tvarkymo infrastruktūra. Šis projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir bendrovės lėšomis, vykdant projektą „Maisto atliekų apdorojimo infrastruktūros sukūrimas Klaipėdos RATC“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

V.M.

Labai norėčiau žinot kiek kainuodavo šiukšlių išvežimas tarybmečiu ir kaip šita sistema veikė? Gal kas galite iš vyresniųjų ir nemeluojančių papasakot?

to Nebejuokinkit

tai ponia vietoje to kad piktintūsi atliekų tvarkytojų (ir valdžios) noru nuolat viską iš eilės apmokestinti o paskui apmokestinus nuolat didinti įkainius, piktinasi kad gyvenančių nuosavose valdose dar ,,neskuta" nuogai, skaičiuojant už vandenį iš šulinio?:D) Ir net nesibodit viešai gerai pameluot apie kitus mokesčius?Manau kad jums visų pirma reikėtų susirūpinti savo nenormaliu pavydo jausmu ir vietoje to kad liet tulžį ant turinčių daugiau už jus turto ( negyvenančiais brangiai kainuojančiose prastose daugiabučių,,kazermėse":D) , pagalvoti kaip jums pačiai geriau prasigyvent

jis

o jūs nepagalvojate kaip tie rudi konteineriai smirdės. Nespės gi jų turinio išvežti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS