Nudriskusi trispalvė klaipėdiečiams bado akis | KaunoDiena.lt

NUDRISKUSI TRISPALVĖ KLAIPĖDIEČIAMS BADO AKIS

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakulteto fasadas traukia akį ne tik puikia architektūra – kai kurie praeiviai fotografuoja nudriskusią Lietuvos trispalvę ant šio pastato sienos.

Prie jos pritvirtintuose laikikliuose – dvi vėliavos. Viena – Ukrainos, kita – Lietuvos. Ukrainietiška – daili, lietuviška – sudriskusi, jos dalis nuplyšo ir apsivijo aplink kotą, dar viena raudonos spalvos draiskana plevėsuoja atskirai nuo visos vėliavos.

Šiais vaizdais jau dalijasi ir socialinių tinklų naudotojai, vieningai sutariantys, kad tai didžiulė nepagarba savo valstybei.

Šiuo metu LMTA Klaipėdos fakulteto dekanė Loreta Janavičienė atostogauja. Jos padėjėja Jolanta Brazdeikytė vakar teigė jau prieš kelias dienas ieškojusi dokumentuose, kada buvo nupirkta dabar iškelta trispalvė. Pasirodo, tai buvę kovo mėnesį.

Tuo metu ukrainietiška dvispalvė kabo nuo karo pradžios, tada taip pademonstruotas šios mokymo įstaigos solidarumas su užpulta tauta. Nuo praėjusių metų žiemos ši vėliava nenukentėjo nei nuo vėjų, nei nuo lietaus.

J. Brazdeikytė svarstė, esą mūsiškė turbūt buvo nekokybiška, ko gero, teks pirkti naują. Kitos, atsarginės, pasak dekanės padėjėjos, nupirkta nėra.

Paklausta, gal geriau būtų nuimti tokią gėdą darančią valstybės vėliavą, ji teigė turėsianti pasitarti. Kartu darbuotoja suabejojo, ar gerai bus palikti laikiklyje tik Ukrainos vėliavą, ir svarstė, ar valstybinė mokslo įstaiga gali būti visai be vėliavos, ar už tai negali būti skirta bauda.

Pati imtis atsakomybės J. Brazdeikytė teigė bijanti.

Specialistė teigė prašysianti ūkvedę paskambinti į Vilnių ir su LMTA pasitarti su atsakingais asmenimis, kaip derėtų pasielgti.

Valstybinės vėliavos įstatymas nedviprasmiškai nurodo, kad Lietuvos Respublikos piliečiai, taip pat Lietuvoje esantys kiti asmenys privalo gerbti Lietuvos valstybinę vėliavą. O už jos išniekinimą baudžiama bauda, laisvės apribojimu, areštu arba net laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tai patvirtino ir Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis.

Tiesa, iki šiol skundų dėl nuplyšusių ar purvinų vėliavų šio skyriaus darbuotojai nėra gavę. Dažniausiai skundžiami valstybinių įstaigų atstovai, švenčių dienomis visai neiškėlę trispalvės.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Paklauskite vėjo

Čia nuo stipraus vėjo suplyšo vėliava. Neapsižiūrėjo jos laiku pakeisti.

V ir Gis

Kokia valstybė tokie ir simboliška.

Marijus

Ko putojatēs? Svarbu, kad hohliandijos flagas iškilmingai plevėsioja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS