Pabėgėlių uostamiestyje sulauksime jau kitąmet | KaunoDiena.lt

PABĖGĖLIŲ UOSTAMIESTYJE SULAUKSIME JAU KITĄMET

Numatoma, kad jau kitų metų pradžioje Lietuva turės priimti kelis šimtus pabėgėlių. Prie jų integracijos prisidės ir Klaipėda. Kiek migrantų teks kiekvienai savivaldybei, kaip bus organizuojama jų gyvenamoji vieta ir įsidarbinimas, dar nenuspręsta.

Numatoma, kad jau kitų metų pradžioje Lietuva turės priimti kelis šimtus pabėgėlių. Prie jų integracijos prisidės ir Klaipėda. Kiek migrantų teks kiekvienai savivaldybei, kaip bus organizuojama jų gyvenamoji vieta ir įsidarbinimas, dar nenuspręsta.

Migrantai rinksis patys?

Daug klausimų – mažai atsakymų. Tokiomis nuotaikomis uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas grįžo iš sostinėje vykusio susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministre Algimanta Pabedinskiene. Kartu su kitų miestų valdžios atstovais jie aptarė institucinės globos pertvarką bei pabėgėlių priėmimo reikalus.

Lietuva per dvejus artėjančius metus ketina iš Italijos, Graikijos ir trečiųjų šalių įsileisti 325 asmenis. Tiesa, kaip bus tvarkomasi su atvykėliais, kol kas kalbama aptakiai.

Planuojama, kad pirmieji migrantai šalį pasieks kitų metų pradžioje. "Tai ženklas, kad reikia neatidėliotinai ruoštis", – akcentavo Klaipėdos meras.

Pasak jo, dažniausiai užduodami klausimai, kiek ir kam teks migrantų, vis dar lieka neaiškūs. Susitikimo metu A.Pabedinskienė užsiminė apie galimybę pačiam asmeniui nuspręsti dėl savo gyvenamosios vietos.

"Solidarizuotis su Europos Sąjungos partnerėmis yra būtina. Tačiau vis dar neaišku, kokiais principais remiantis savivaldybėms bus paskirstyti atvykusieji. Neatmestina galimybė, kad migrantai galėtų išreikšti savo pageidavimą", – užsiminė Klaipėdos vadovas.

Nusišalinti neketina

Galimybę pačiam pabėgėliui pasirinkti miestą meras vertina skeptiškai. Jo teigimu, toks sprendimas, nors ir humaniškas, vargu ar pasitvirtintų.

"O kas nutiks, jei visi panorės gyventi Klaipėdoje arba sostinėje? Tai gali tapti nemenku iššūkiu savivaldybei. Tokiu atveju valstybė turėtų užtikrinti tokio pasirinkimo įgyvendinimo sąlygas", – teigė V.Grubliauskas.

Mero teigimu, būtina aiškiai sudėlioti kriterijus, kuriais remiantis pabėgėliai būtų apgyvendinti šalyje: "Galbūt tai bus daroma pagal laisvų darbo vietų ar darbdavių skaičių, rajono ekonominę situaciją, miesto infrastruktūrą. Bet kokiu atveju negalime nusišalinti nuo šios problemos".

Socialinis būstas – užimtas

Nemažai svarstymų kyla ne tik dėl pabėgėlių gyvenamosios vietos, bet ir konkretaus jų būsto: "Dar vienas klausimas: kokiose patalpose juos apgyvendinti?" – problemą kėlė V.Grubliauskas.

Miesto vadovas nepritartų, jei tai būtų sprendžiama suteikiant socialinį būstą: "Galbūt gelbėtų krepšelis, kurio lėšos leistų jiems patiems nuomotis patalpas. Juk patys turime dideles miestiečių, laukiančių paramos, eiles. Taip pat kyla greito įdarbinimo, socialinių garantijų klausimų. Žodžiu, aiškumo dar trūksta".

Pasak A.Pabedinskienės, finansinę naštą šiuo klausimu prisiima Europos Komisija ir valstybė. O savivaldybės gali prisidėti, visų pirma, suteikdamos informacinę, moralinę pagalbą, kad į svetimą šalį atvykę žmonės kuo greičiau galėtų integruotis į visuomenę.

GALERIJA

  • Vytautas Grubliauskas
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

dk

Zmones, atsipeikekit. Jie nebega nuo karo!!! Paziurekit reportazus, kaip izuliai jie elgiasi Europoje! Jie draskyte draskosi ir nurodineja kur jie NORI gyventi. Jei tu TIKRAI BEGI NUO KARO dziugsiesi atvykes i zemyna kur nera karo ir busi dekingas. Bet ne - jie nori gyventi Vokietijoje. Jie nesiregistruoja toje valstybeje i kuria pirmiaiusia atvyko - o pagal Dublino sutarti jie PRIVALO tai daryti. Dabar jie plusta traukiniais is Vokietijos i Danija. Jie atsisako registruotis,bega is priemimo punktu, eina greitkeliais tuo blokuodami juos. Ar taip elgiasi zmones, kurie BEGA NUO KARO BAISUMU??? Jie nenori likti Danijoje,kadangi Danija sumazino pabegeliams pasalpas. Jie nori Svedija. Tai kaip tai vadinasi?

jusu vardas

Is tu keliu tukstanciu cia liks ko gero tik vienetai, kam is tikro reikia...

RK.

Jie pabėgeliai, jiems eurais mokės. Manau kiekvienas miestas labai stengsis apgyvendinti visus pabėgelius. Tai geras miesto gaivinimo būdas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS