Popietę – renginys laive su iš Vokietijos atvykusiais svečiais | KaunoDiena.lt

POPIETĘ – RENGINYS LAIVE SU IŠ VOKIETIJOS ATVYKUSIAIS SVEČIAIS

Uostamiesčio svečiai dienos popietę praleido ypatingai – laive "Sinatra". Šiame laive, esančiame Kruizinių laivų terminale, buvo minimas Arbeitsgemeinschaft der Memellandkreise (AdM) draugijos archyvo perdavimo Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešajai bibliotekai dešimtmetis.

Renginyje dalyvavo Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis, AdM draugijos nariai ir jų pirmininkas Uwe Jurgsties, Klaipėdos vokiečių bendrijos pirmininkas Klausas Grudzinskas, buvusi pirmininkė Magdalena Piklaps, garbės konsulas daktaras Arūnas Baublys ir kiti svečiai.

2011 m. į Klaipėdą atvykusi AdM draugijos delegacija ieškojo tinkamos vietos archyvui perduoti. R.Taraškevičius pasiūlė užeiti į Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešąją biblioteką.

Viską apžiūrėję ir susižavėję biblioteka visi vienbalsiai nusprendė, kad archyvas pasiliks čia.

Iškilminga archyvo perdavimo ceremonija įvyko 2011 m. spalio 5 d.

AdM draugija buvo įkurta Hamburge 1946 m. Tuo metu ją sudarė 2 944 nariai.

Archyvo idėja gimė 1948 m., jį kaupė Klaipėdos krašto ir Klaipėdos miesto gyventojai (memelenderiai), kurie per Antrąjį pasaulinį karą ir po jo evakavosi į Vokietiją.

Idėjos iniciatorius ir draugijos pirmininkas tuo metu buvo Ottomaras Schreiberis.

AdM draugija vis dar veikia, o archyvas pildomas kasmet.

Garbaus amžiaus AdM draugijos nariai ar jų giminaičiai perduoda medžiagą draugijos pirmininkui U.Jurgsties, o jis ją atgabena į biblioteką.

"Archyvą sudaro apie pusantro tūkstančio knygų, apie 3 tūkst. fotografijų, apie 400 įvairios tematikos segtuvų, apie 700 atvirukų, susijusių su Klaipėda ir Klaipėdos kraštu. Taip pat yra žemėlapių – tiek Prūsijos, tiek Klaipėdos miesto planų. Yra apie 100 paveikslų, tarp jų yra Nidos kolonijos dailininkų, tokių kaip Hanso Kallmeyer'io, Gustavo Boese, Maxo Pechsteino darbai. Yra periodinių leidinių, įstaigų ir asmeninių dokumentų, įvairių eksponatų. Archyvas pildomas nuolatos. Kiekvienais metais gauname dar po vieną kitą dokumentą ar eksponatą iš memelenderių draugijos", – pasakojo I.Simonaitytės viešosios bibliotekos Kraštotyros ir skaitmeninimo skyriaus vedėja Jurga Bardauskienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O tai

Grėbliauskienės su guminiais batais nebuvo?:D)

>

Manau sauni DOVANA Klaipedai-Memeliui ! Pagarba !

Bill Gates

Tiesiog nuostabu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS