„Baltija“ slėpsis už viešbučio | KaunoDiena.lt

„BALTIJA“ SLĖPSIS UŽ VIEŠBUČIO

Prie Biržos tilto sparčiai kylantis naujojo viešbučio pirmasis aukštas iš dalies jau uždengė beveik trisdešimt metų miesto centre stūksančią Klaipėdos gėdą – sudegusio kino teatro „Baltija“ griuvėsius. Klaipėdiečiai juokauja, kad pastačius visą viešbutį problemos nebeliks, nes buvusio kino teatro griuvėsių bent jau nuo Dangės pusės nesimatys.

Įpareigojo atlikti ekspertizę

Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas Gediminas Pocius miestiečių ironijai dėl „paslėpto“ kino teatro pritaria. Vis dėlto situacija dėl griuvenų tapo nebejuokinga.

„Neabejotinai naujasis pastatas griuvėsius pridengs iš dešinės Dangės krantinės pusės, bet iš esmės skaudulys tai lieka. Naujienų kol kas nėra. Pats ponas Dievas turbūt nežino, kas savininkams galvoje. Mes savo ruožtu sekame ir tikriname šio pastato būklę“, – pabrėžė G. Pocius.

Šiuo metu, anot G. Pociaus, savininkai yra įpareigoti užsakyti esamo pastato išlikusių konstrukcijų techninės būklės ekspertizę.

Yra užfiksuotos tam tikros statinio deformacijos, kurios gali kelti grėsmę greta esantiems žmonėms ir aplinkai.

Ekspertizę buvusio kino teatro savininkai įpareigoti atlikti iki rudens.

Gediminas Pocius / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Turi tris pasirinkimus

Jei atsitiktų taip, kad Klaipėdos savivaldybės specialistų ir savininkų nusamdytų ekspertų išvados dėl pastato likučių būklės sutaptų, tuomet savininkai privalėtų tą pastatą suremontuoti, nugriauti arba rekonstruoti.

„Rekonstrukcijai jie pagrindą turi, nes turi pasirengę projektinę dokumentaciją, pagal kurią yra išduotas statybą leidžiantis dokumentas statinio rekonstravimui. Pasirinkimų savininkai turi – arba pradėti pastato rekonstravimo darbus pagal projektą, arba remontuoti taip, kaip nustatys ekspertas, arba nugriauti“, – pabrėžė G. Pocius.

Savivaldybė jau kurį laiką ieškojo teisinių būdų, kaip priversti buvusio kino teatro „Baltija“ savininkus pradėti tvarkytis.

Neabejotinai naujasis pastatas griuvėsius pridengs iš dešinės Dangės krantinės pusės, bet iš esmės skaudulys tai lieka.

„Dar valdant anos kadencijos tarybai, savivaldybė kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), prašydama pradėti žemės sklypo nuomos sutarties nutraukimą. NŽT informavo, kad pradės tą procedūrą, bet panašu, kad tai užtruks metų metus“, – apgailestavo Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjas.

Biurokratinė aklavietė

„Klaipėdą“ dar prieš porą mėnesių NŽT informavo, kad jau seniai savivaldybei pranešta, jog tarnyba negali nutraukti žemės nuomos sutarties su buvusio kino teatro „Baltija“ savininkais, nes ant tos žemės yra pastatas.

NŽT atstovų teigimu, jei žemės nuomininkas ant žemės turi pastatą ir leidimą jį rekonstruoti, joks teisės aktas neleidžia sutarties nutraukti.

„Gal NŽT atstovai taip kam nors ir pasakė, bet oficialiai apie šitą faktą savivaldybė neinformuota, bent jau kiek man yra žinoma“, – pabrėžė G. Pocius.

Tad per beveik tris dešimtmečius po gaisro taip ir neprasidėję buvusio kino teatro atnaujinimo darbai baigėsi tik nauju audeklu ant griuvėsių.

Maža to, šito statinio nėra Apleistų pastatų sąraše, o bandymai nutraukti valstybinės žemės nuomos sutartį atsidūrė aklavietėje.

Vienintelė paguoda, kaip juokauja miestiečiai, kad ilgainiui „Baltiją“ šiek tiek paslėps naujai iškilęs prestižinis viešbutis.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

super, beliko pasiekti kad nugriautu ir ruZZijoj

Памятники сов. солдатам "акупантам" - зараз ..снесли!!

skaitytojai

Kodėl Santa Barbaros? Bandot, būdama kvaila boba, atrodyti geriau? Atstato tai, kas ir stovėjo iki karo su nežymiomis korektūromis, ir jau Santa Barbara? Iš kur pas biomasę toks begalinis dėmesio trūkumas?

Skaitytoja

Už ,,Santa Barbaros,, nebesimatys ,,Baltijos,, vaiduoklio!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS