Rinkliavą rinko neteisėtai? | KaunoDiena.lt

RINKLIAVĄ RINKO NETEISĖTAI?

Metų kuriozu galėtų būti pavadinta situacija, susiklosčiusi pačiame uostamiesčio centre – paaiškėjo, kad senamiestyje iš klaipėdiečių rinkliavą už automobilių stovėjimą ėmusi įmonė "Senasis turgus" tai darė neteisėtai. Įmonė įpareigota išardyti kelio užkardą ir į turgaus aikštę leisti laisvai įvažiuoti bet kuriam miestiečiui.

Metų kuriozu galėtų būti pavadinta situacija, susiklosčiusi pačiame uostamiesčio centre – paaiškėjo, kad senamiestyje iš klaipėdiečių rinkliavą už automobilių stovėjimą ėmusi įmonė "Senasis turgus" tai darė neteisėtai. Įmonė įpareigota išardyti kelio užkardą ir į turgaus aikštę leisti laisvai įvažiuoti bet kuriam miestiečiui.

Nurodė griauti atitvarą

Virs ar nevirs patekimą į turgavietę ribojantis įrenginys, išaiškės šį penktadienį. Nacionalinės žemės tarnybos Klaipėdos skyrius turgavietės administraciją įpareigojo pašalinti visas kliūtis ir nežada nuolaidžiauti. Jei įpareigojimo nebus paisoma, žadama kreiptis į policiją.

"Nebent jie pateiktų dokumentus, kurių pagrindu turėtų teisę užtverti miestui priklausančią gatvę. Tačiau aš tokio atvejo neatsimenu, kad kas nors turėtų tokius įgaliojimus, kurie leistų štai taip šeimininkauti valstybinėje žemėje", – situaciją komentavo Nacionalinės žemės tarnybos
Klaipėdos miesto ir Neringos skyriaus vedėja Saulenė Narkuvienė.

Jei ne šios tarnybos susidomėjimas aiškinantis vieno gyventojo, kuris negalėjo laisvai patekti į savo nuosavybę, skundą, uostamiestyje ir toliau patyliukais būtų renkamas mokestis už automobilių stovėjimą turgavietės teritorijoje ir niekas nebūtų susimąstęs, kodėl miesto centre kažkam leista perkirsti miesto gatvę užkardu.

"Turgavietės administracija pateikė tik savivaldybės registruotų pastatų dokumentus, jiems priklauso ir žemė po šiais pastatais. Nuomos teise valdoma ir teritorija, kur pastatyti turgavietės prekystaliai, o štai ten, kur šiuo metu yra automobilių stovėjimo aikštelė, žemės sklypas nėra įregistruotas", – aiškino S.Narkuvienė.

Ginčas kilo dėl Sinagogų gatvės, kuri, kirsdama Galinio Pylimo gatvę, oficialiai driekiasi iki pat įmonės "Senasis turgus" paviljono laiptų. Turgavietės užkardas kerta gatvelę kone pusiau, o jos pabaigoje ir yra automobilių stovėjimo aikštelė.

Dvi valandos – litas

Pasak Nacionalinės žemės tarnybos, šioje gatvėje jokia akcinė bendrovė, net jei ji priklauso savivaldybei, neturi teisės apriboti laisvo žmonių judėjimo ir prašyti pinigų, kertant užkardą.

"Buvo tikinama, esą šis užkardas nenaudojamas, neva jis yra visuomet pakeltas. Tačiau tai netiesa. Stovėjo mūsų specialistai ir stebėjo situaciją. Na ir kas, kad pakeltas, juk yra gyvas užkardas – stovi moteriškė ir renka mokesčius. Mes esame Lietuvos piliečiai, niekas negali rinkti pinigų gatvės viduryje. Jei yra savivaldybės nustatytos taisyklės ir turi būti renkama rinkliava, tegul stato vadinamąjį parkomatą ir renka po tris litus už valandą", – pastebėjo S.Narkuvienė.

Įmonė "Senasis turgus" šiais metais prasiplėtė savo valdas, automobilių aikštelę nuo Pilies gatvės pusės atriboję gėlynais. Klombos išdygo Turgaus aikštės teritorijoje, skersai horizontaliojo eismo juostų ženklinimo.

Atsiribojus klombomis, turgavietėje susiformavo nemaža aikštelė ir joje nuspręsta iš klaipėdiečių rinkti mokestį už automobilių stovėjimą. Už dvi valandas imamas vieno lito mokestis. Tai yra kur kas pigiau nei šioje miesto teritorijoje numatyta 3 litų rinkliava už valandą.

"Pagal detalųjį planą, čia lyg ir yra suformuota automobilių stovėjimo aikštelė, tačiau žemės sklypas nėra įregistruotas", – planavimo dokumentus komentavo S.Narkuvienė.

Prašo įteisinti postą

Įmonės "Senasis turgus" vadovas Arvydas Gaudiešius aiškino, kad ne jis statė užkardą ir šalia jo esantį sargo namelį, tad šio įrenginio teisėtumo klausimas esą turėtų būti pateikiamas buvusiems įstaigos vadovams.

"Ne pirmus metus jis čia stovi. O mes prašome savivaldybės įteisinti daugelį metų esantį postą. O kadangi turgui priskirta funkcija rinkti rinkliavą už stovėjimą, mes toje vietoje ir renkame rinkliavą. Mes ją renkame už automobilių stovėjimą Turgaus aikštėje ir kitose turgavietei priskirtose teritorijose", – sakė įmonės vadovas.

A.Gaudiešius tvirtino, kad kol kas posto su užkardu negriaus, nors ir yra įpareigotas tai padaryti iki spalio 10-osios.

"Niekas funkcijos rinkti rinkliavą mums nepanaikino. Teks ieškoti kitų būdų. Įmonės valdyba turės nuspręsti. O kol kas čia pučiamas muilo burbulas. Ir kur visi buvo dešimt metų? Kodėl niekas nesprendė šios problemos? Aš detektyvo čia neįžvelgiu", – piktinosi A.Gaudiešius.

Turgaus vadovas patikino, kad užkardas nuleidžiamas tik tuo metu, kai reikia riboti transporto priemonių skaičių turgaus teritorijoje. Esą klaipėdiečių laisvė nėra varžoma.

Tačiau "Klaipėdos" žurnalistai, panorę automobiliu Sinagogų gatve važiuoti iki pat turgaus administracijos, buvo sustabdyti prie posto budėjusios moters. Tai byloja, kad joks pašalietis neturi šansų be mokesčio įvažiuoti į šią miesto dalį.

A.Gaudiešius mėgino gražbyliauti ir įtikinėjo, kad laisvo judėjimo niekas netrukdo.

"Važiuokite. Prašau. Bet kas būna, kai transporto susirenka tiek daug, kad užsikemša visa teritorija? Mes tik tai reguliuojame", – kalbėjo įmonės vadovas.

Nori dalies gatvės

Paaiškinęs, kad turgus sunkiai galėtų funkcionuoti, jei iš šios teritorijos būtų išbraukta Sinagogų gatvė, A.Gaudiešius pripažino, kad miesto gatvėje įmonės administracija neturi teisės šeimininkauti.

"Funkciją rinkti rinkliavą už automobilių stovėjimą delegavo įmonės valdyba. Būdamas administracijos vadovas privalau rinkti rinkliavas. Aš tik dabar sužinojau, teisėtai ar neteisėtai buvo tai daroma. Kreipiausi į savivaldybę ir laukiu išaiškinimo, kaip elgtis", – tikino A.Gaudiešius.

Įmonės vadovas mano, kad planas problemą spręsti perkeliant postą arčiau turgavietės paviljono pačios bėdos neišspręs.

"Gatvė čia lyg jau ir baigtųsi, bet jei paliksime laisvą įvažą į turgavietę, joje nebus tvarkos. Pro šiuos vartus galima patekti ne tik į automobilių stovėjimo aikštelę, bet ir į galinį kiemą, esantį už kitų turgavietės pastatų. Dviejų postų niekas nestato, juk  bute dviejų durų niekas neįrengia", – svarstė turgaus vadovas.

Įmonės vadovas tikino, kad ateityje gatvės aplink turgavietei išnuomotas teritorijas bus panaikintos, – čia numatyta įrengti tik takus pėstiesiems.

Sužinojo, kur baigiasi gatvė

Klaipėdos savivaldybėje ne vieno skyriaus valdininkai aikčiojo išgirdę klausimą, kur baigiasi Sinagogų gatvė ir kas joje turi šeimininkauti.

Turto skyriaus vedėja Genovaitė Paulikienė aiškino, kad tik įmonės vadovas turi atsakyti už tai, kas vyksta jo teritorijoje, nors "Senasis turgus" ir yra savivaldybės įmonė.

Savivaldybės Geodezijos ir GIS skyriaus vedėjas Vytautas Nausėda, paanalizavęs miesto žemėlapius, net žagtelėjo išvydęs, kad Sinagogų gatvė driekiasi iki pat turgavietės vidurio.

"Oho. Ir tiek metų niekas nepamatė? Taip, Sinagogų gatvė susijungia su Turgaus aikšte. Aikštė taip pat yra gatvė, juk joje yra adresai. Aikštės pavadinimas kilęs iš gatvės plėtinio. Juk net krantinė gali būti gatvė, kaip ir skersgatvis ar aklagatvis. Na, taip, iš tiesų užtvertos dvi gatvės", – kalbėjo G.Nausėda.

Savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus aiškino, jog nėra net girdėjęs, kad turgaus administracija būtų užtvėrusi kokią nors miesto gatvę.

"Aš tik žinau, kad dalis aikštelės jiems yra atiduota. O užkardai turi būti įrengiami laikantis įstatymų. Kiek žinau, parengta nauja tvarka dėl tokių užkardų rengimo. Nežinau, kiek metų šis užkardas yra. Aš galiu atsakyti tik už savo sritį, ką daro turgus, aš nežinau. Negaliu atsakyti, ar turgus gali rinkti mokestį už automobilių stovėjimą. Mano galva, jie negali rinkti rinkliavos, nes ši funkcija priskirta kontroliuoti įstaigai "Klaipėdos keleivinis transportas", – į klausimus atsakinėjo R.Mockus.

Rojus norintiems užsitverti

Viešosios tvarkos skyriaus Administracinių pažeidimų tyrimo poskyrio vedėjas Marius Pankevičius tikino, kad administracijos direktoriaus pasirašytame įsakyme numatyta tvarka, kuri leis paprasčiau įsirenginėti užkardus.

"Privačiose, nuomojamose arba kitu teisėtu pagrindu suteiktose kitiems asmenims teritorijose eismo ribojimo priemonių įrengimą ir priežiūrą inicijuoja patys teritorijų savininkai. Jie parengia ir suderina eismo organizavimo projektą su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuru ir tik informuoja savivaldybę apie tai", – apie naują tvarką kalbėjo M.Pankevičius.

Komentaras

Judita Simonavičiūtė

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorė

Man neteko girdėti apie šią situaciją, nors puikiai žinau, kur Klaipėdoje yra Sinagogų gatvė. Tačiau spėju, kad Nacionalinė žemės tarnyba įsigilino į problemą. Jei įmonės vadovas yra įpareigotas, jis turi tai vykdyti. Jei nesutinka su sprendimu, jis gali bylinėtis. Manyčiau, kad valstybinė institucija įvertino, kad kažkur yra pažeidimų ir juos reikia šalinti. Tai, kad įmonės vadovas sako, jog negalės vykdyti funkcijų, yra suprantama. Senasis turgus yra tarp savivaldybės, valstybės ir privačių interesų, ir kai kurie dalykai yra sunkiai įgyvendinami. Bet tam ir yra valdyba, administracija, ji ir turi spręsti tokias bėdas ir privalo rasti būdus, kaip vykdyti funkcijas laikantis įstatymų. Aš kol kas nežinau, ar šiai įstaigai savivaldybė pavedė rinkti rinkliavą už automobilių stovėjimą, ar jie patys nusistatė rinkliavą. Tačiau viską išsiaiškinsiu.

GALERIJA

  • Pelnas: per mėnesį įmonė „Senasis turgus“ iš gyventojų už automobilių stovėjimą surenka 4 tūkst. litų.
  • Eismas: šią vasarą gėlių klombomis buvo užtverta įvaža į Turgaus aikštę iš Pilies gatvės pusės.
  • Judita Simonavičiūtė.
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Zenonas Priekuliškis

Mokestis, dirbusiems iki Nepriklausomybės atkūrimo Klaipėdoje, turėtų būti už aikštelę, visur nemokamas. Nebent naujai įrengtose aikštelėse. Nes už anas jau viskas mūsų apmokėta. Atsiprašau, kad neskaičiau, kas parašyta.

Arvydui

dar reikia pridėti kad Simanavičiutė ar Velykienė tikrai pasakys, kad ,,savivaldybės valdomos įmonės dirbo labai gerai ir pelningai".Nors pelno siekimas yra nesuderinamas su gyventojų aptarnavimu..

Saulius00

Jeigu būtų paviešinta kas užvirė šitą košę, ir kuo užsiima šitie piliečiai... visiems viskas pasidarytų aišku iš karto be papildomų komentarų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS