Tyrimas dėl V. Titovo plečiamas | KaunoDiena.lt

TYRIMAS DĖL V. TITOVO PLEČIAMAS

Viačeslavo Titovo atžvilgiu pradėję ikiteisminį tyrimą dėl mirusiojo paniekinimo pareigūnai jo namuose ir kitose vietose atliko kratą. Tuo pat metu tyrimą dėl Lietuvos rusų sąjungos atstovo V.Titovo elgesio ruošiasi pradėti iš visų frakcijų atstovų sudaryta komisija.

Iškrėtė namus ir biurą

Tyrimą atliekantis Klaipėdos apygardos prokuroras Simonas Genys paaiškino, jog toks procesinis veiksmas buvo sankcionuotas teismo. Kratų reikėjo, kad tyrimas būtų atliktas visapusiškai.

Nenorėdamas atskleisti tyrimo duomenų prokuroras paaiškino, kad šis veiksmas buvo viena priemonių atskleisti tyrimui svarbias aplinkybes, surinkti kaltinančius arba, priešingai, jį teisinančius duomenis.

Prokuroras prasitarė, kad šioje byloje svarbūs yra ir įtariamojo naršymo interneto platybėse niuansai, svarbios ir kompiuterinės laikmenos bei įvairūs dokumentai.

"Vienintelis tikslas – atskleisti šią galbūt padarytą nusikalstamą veiką. Tai ir darome. Siekiame ne imituoti tyrimą, o jį atlikti nuodugniai ir kuo greičiau, bet itin greitos pabaigos prognozuoti negaliu. Norime atsiriboti nuo bet kokio politikavimo, todėl ir apie kratą neskelbėme. Mano žiniomis, V.Titovas visiškai korektiškai elgėsi kratų metu, pretenzijų neturėjo ir kratos dokumente patvirtino tai savo parašu, – paaiškino prokuroras S.Genys. – Adolfo Ramanausko-Vanago byla yra viešai prieinama, ir kiekvienas žmogus gali pasiskaityti, kokiais būdais buvo išgaunami parodymai. Visi, kas domisi ne tik turgaus kainoms, šiuos dalykus žino. Šis nuosprendis nebėra jokia naujiena. Nepamirškime, kad Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 1991-ųjų kovo 19 dieną A.Ramanauską- Vanagą reabilitavo. Toks teismo sprendimas prilyginamas įstatymui. Nepamirškime, kad mūsų valstybėje vadovaujamasi įstatymais, o ne okupacinio režimo sprendimais."

Visi, kas domisi ne tik turgaus kainoms, šiuos dalykus žino.

Atostogos nesutrukdys

Kalbėdamas apie bylos tyrimo perspektyvą prokuroras aiškino, jog neretai vienas tyrimo veiksmas pagimdo kitą, todėl iš anksto kalbėti, kokių ir kada veiksmų tyrėjai dar imsis įtariamojo atžvilgiu, neįmanoma.

Nuo pirmadienio bylą tiriantis prokuroras pradeda atostogauti ir grįš į darbą maždaug po mėnesio, bet tai tyrimo nestabdys, kiti tyrėjai vykdys jo pavedimus.

"Tik iš pirmo žvilgsnio viskas atrodo paprasta. Spaudimo iš jokių politinių srovių ar pavienių asmenų nesulaukėme. Mes nepolitikuosime, atliekame tai, kas mums pridera atlikti – patvirtinti arba paneigti asmens kaltę. Mūsų nedomina subjektyvūs dalykai ar kažkieno nuostatos", – patikino S.Genys.

Posėdžiai bus uždari

Pirmojo posėdžio metu ant kilimėlio bus kviečiamas ir pats V.Titovas.

Dėl jo pasisakymų Klaipėdos savivaldybė inicijavo apkaltą – išanalizavus visus faktus bus pateiktos iš miesto tarybos narių sudarytos komisijos išvados.

Ketvirtadienį parengiamasis posėdis vyko už uždarų durų. Jam pasibaigus komisijos pirmininkas Artūras Šulcas sakė, kad posėdyje nepasirodė tik socialdemokratė Lilija Petraitienė, šiuo metu jos nėra Klaipėdoje.

"Visus sprendimus iš esmės priėmėme bendru sutarimu. Susidėliojome grafiką, aptarėme dokumentus, kuriuos nagrinėsime, datas. Posėdžiai bus uždari dėl kelių priežasčių. Visų pirma, nagrinėjamos temos – labai jautrios, netyčia išsprūdęs žodis gali sukelti nereikalingų įtampų. Be to, pradėtų rinktis tiek V.Titovo, tiek kitos pusės šalininkai, reikėtų policijos pajėgų. Taip normalaus darbo nebus. Čia reikia šalto ir blaivaus proto", – teigė A.Šulcas.

Į pirmąjį posėdį, vyksiantį rugpjūčio 10-ąją, bus kviečiamas pats V.Titovas.

Pastarasis, skleisdamas informaciją apie Lietuvos partizanų vadą, remiasi buvusios sovietų represinės struktūros KGB parengtos bylos medžiaga.

Turės daug klausimų

"Norime paklausti dalykų, susijusių su jo viešai išsakytais teiginiais. Savo pareiškimuose jis nemini, kad A.Ramanauskas-Vanagas yra reabilituotas teismų ir įstatymų, o visas pogrindinis pasipriešinimo judėjimas yra pripažintas labai svarbiu Lietuvos valstybės istorijai. Norime paklausti, kodėl teigdamas viena, jis nemato kitos realybės, priimtinos daugumai Lietuvos piliečių?" – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Komisija aiškinsis, ar V.Titovas sulaužė tarybos nario priesaiką.

Lietuvos Konstitucijos 25 straipsnyje teigiama, kad laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais – tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu, šmeižtu ir dezinformacija.

Išklausiusi V.Titovą komisija parengs išvadas. Jas apsvarsčiusi miesto taryba spręs dėl kreipimosi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą.

Jeigu taryba pritars ir šis teismas pateiks išvadą, kad V.Titovas sulaužė priesaiką, savivaldybės tarybai dviejų trečdalių visų tarybos narių balsų dauguma priėmus sprendimą jis neteks savo įgaliojimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (92)

×××

Nu jokddariai :) visi is lietuviu viska vogia, visi blogi, vien lietuviai gerecai! Geda, bet kur Europoi, kriminsline hronika tai butinai lietuviai butinai prisidyrba. Norvegijoi 90 s neks neuzdaridavo jahtu, visus iraknius palikdavo atvirai. Dabar tai viska slepipa. Turbut Putinas kaltas, ismokyno! O ambiciju tai nie dok Dieve!

prusas

gal perskaityk gylesni istorija , mokslinciau , prusai t ne rusai ,juokas ima is tokiu --viskas aisku ,kada tau niekas neaisku skaityk nuo 10009 metu iki vokieciu uzpuolima kai iszude visa teritorija ir kas buvo toliau ,okas tikri vagys gal pasakysi garsiai be melo

viskas aišku

Prusija - tai šalis prie Rusijos. Vokiečiai begėdžiai pasisavino, tas pats kaip rusai iš ukrainiečių pavogė Rusijos vardą. Vieni vagys aplinkui..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS