Uostamiesčio darželiuose – alkani vaikai? | KaunoDiena.lt

UOSTAMIESČIO DARŽELIUOSE – ALKANI VAIKAI?

Vaikų maitinimas darželiuose sukėlė nepasitenkinimo ir diskusijų audrą. Tėvai tvirtina, kad, pasikeitus tvarkai, vaikai įstaigose nebevalgo, visą dieną būna alkani, o grįžę namo "neišlipa" iš šaldytuvo. Tuo metu didžioji dalis darželinukams paruošto maisto išmetama.

Arbata – be cukraus

Vieną uostamiesčio lopšelį-darželį lankančios šešiametės mama pasakojo, kad įstaigoje jau kuris laikas kardinaliai pasikeitė vaikams tiekiamas maistas.

Pokyčius klaipėdietė siejo su tuo, kad nuo sausio vaikų maitinimą ikimokyklinio ugdymo įstaigoje pradėjo kuruoti Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistai.

"Kol maistu rūpinosi darželio sesutė, viskas buvo gerai. Atėjus naujiems specialistams, meniu visiškai pasikeitė. Nebeliko vaikams įprastų ir mėgstamų patiekalų, tokių, kaip virtinukai, varškėčiai, vadinamosios pieno paramos – jogurtų, sūrelių", – vardijo mama.

Moters teigimu, ikimokyklinio ugdymo įstaigose neliko ir sumuštinių, kuriuos pusryčiams valgo dauguma šeimų, o arbata patiekiama be cukraus.

"Kam užkliuvo darželinukų maistas? Kada visi šie patiekalai tapo nesveiki?" – klausė mama.

Klaipėdietė patikino, kad anksčiau vaikai galėjo rinktis, ar nori padažo, ir į jų pageidavimus buvo atsižvelgiama.

Dabar patiekalai apskritai liko be padažo. Moteriai keista, kad pusryčiams keturis kartus per savaitę patiekiamos grūdinės košės. Šis patiekalas kartais būna ir ant vakarienės stalo.

"Varguoliai išmeta į šiukšlių dėžę nemokamai gautas greito paruošimo avižų košes, o klaipėdiečių vaikams tokios košės patiekiamos net du kartus per dieną", – palygino moteris.

Namo grįžta išbadėję

Anot klaipėdietės, vaizdas, kaip vaikai elgiasi susėdę prie pusryčių stalo, priverčia sunerimti.

Iš 20 gal tik trys šešiamečiai valgo tą vandenyje virtą kruopynę.

"Iš 20 gal tik trys šešiamečiai valgo tą vandenyje virtą kruopynę. Kiti tik stumdo šaukštu košę lėkštėje. Galima džiaugtis, kad bent keli vaikai valgo tą košę, bet ką daryti didžiajai daugumai? Laukti alkaniems kito eksperimentinio patiekalo? O vakarienei vėl patiekiamos kruopos ir vėl alkis, kol tėvai pasiims vaiką iš darželio", – teigė mama.

Moteris atkreipė dėmesį, kad nė vienam nekiltų mintis išmesti eurų kupiūros į šiukšlių dėžę, tačiau už maistą, kuris keliauja į šiukšlių dėžes, nes vaikai nevalgo, mokama nesusimąstant, o visa kritika atremiama žodžiais: "sveika mityba".

"Suaugusiajam sunku laikytis dietos, tai ką jau kalbėti apie vaiką, kuris ketverius metus maitinosi vienaip, ir staiga viskas pasikeičia. Netikiu, kad tėvai vaikus namuose maitina taip, kaip darželiuose. Verda jiems patiekalus be druskos, cukraus, neduoda jokio sūrelio ar jogurto", – abejojo moteris.

Klaipėdietė įtarė, kad sveika mityba prisidengiama norint sutaupyti: "Turbūt neįmanoma vaikų maitinti dar vargingiau. Vienos košės. Svarbiausia teigti, kad tai labai sveika. Atrodo, kad grįžome atgal į sovietmetį."

Šešiametės mama atkreipė dėmesį, kad dalis tėvų ir anksčiau skųsdavosi maitinimu darželiuose – netiko sausi pusryčiai ar pieniška dešrelė.

"Įdomu, kaip tie tėvai jaučiasi dabar, kai namo vedasi peralkusį vaiką?" – dėstė klaipėdietė.

Vaikai atakuoja šaldytuvą

Pasikeitusiu maistu ikimokyklinėse ugdymo įstaigose piktinosi ir kiti tėvai. Apie tai aršiai diskutuoti pradėta sausį.

Dauguma taip pat skundėsi, kad vaikai namo grįžta alkani ir vis ko nors ieško šaldytuve.

Kai kurios mamos guodėsi, kad rytais namie gamina pusryčius mažyliams, nes šie nebevalgo darželyje patiekto maisto. Klaipėdietės baiminasi, kad vaikas nevalgęs bus visą dieną.

Diskusijų metu tėvai kelia klausimą: ar bus naudos iš maitinimo pakeitimo darželiuose, jei namuose mityba išliks tokia pat?

Tėvai taip pat atkreipė dėmesį, kad košės yra verdamos tik vandenyje.

Užkliuvo ir tai, kad darželyje vaikams duodama gerti tik vandens su citrina.

Valgiaraščius turi suderinti

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro darbuotojus stebina tėvų piktinimasis pasikeitusiu maistu lopšeliuose-darželiuose ir teiginiais, kad dėl to kalta įstaiga.

Pasak specialistų, daugumoje įstaigų dar vadovaujamasi senais valgiaraščiais.

Nors miesto tarybos sprendimu biure ikimokyklinio ugdymo įstaigų visuomenės sveikatos priežiūros specialistų etatai įsteigti nuo sausio 1 d., naujieji perspektyviniai valgiaraščiai tik dabar baigiami ruošti.

Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Rasa Baliutavičiūtė pabrėžė, kad naujais meniu dauguma darželių pradės vadovautis nuo balandžio.

Naujieji perspektyviniai 20 dienų valgiaraščiai privalo būti suderinti su Klaipėdos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.

R.Baliutavičiūtė teigė, kad sudaryti keturi valgiaraščių variantai. Jie skiriasi kai kuriais patiekalais.

Darželiai, kurie pasirinko pirmąjį variantą, naujuosius valgiaraščius gavo vasario 21 d. Likusieji išdalyti kovo pirmąją savaitę.

"Ikimokyklinės įstaigos maitintis pagal naujus valgiaraščius turėjo galimybę tik nuo kovo. Tokių buvo tik kelios. Likusios įstaigos naujais valgiaraščiais pradės vadovautis nuo balandžio 3 d. Tad tikrai keista, kai tėvai teigia, kad maistas jau pasikeitė. Gal jie tiesiog atkreipė dėmesį, ką valgo vaikai, nes pastaruoju metu daug kalbėta šia tema", – svarstė vedėja.

Atsisakė net padažų

Pasak R.Baliutavičiūtės, rengiant perspektyvinius valgiaraščius atsižvelgta į visus teisės aktus, Pasaulio sveikatos organizacijos pateikiamas sveikos mitybos rekomendacijas.

Pagal naująją tvarką ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikai gaus daugiau daržovių, sumažintas cukraus kiekis, atsisakyta saldintų gėrimų.

Balta duona keičiama į ruginę ar pusruginę, kuri, teigiama, yra gerokai vertingesnė sveikatai. Taip pat skatinama vaikus gerti vandenį.

R.Baliutavičiūtė aiškino, kad pagal naujuosius valgiaraščius vaikams du kartus per savaitę tiekiama kiauliena, po kartą – jautiena arba kalakutiena, vištiena ir žuvys.

Prie pietų patiekalų atsisakyta padažų. Sumažintas bulvių vartojimas, padidintas kruopų kiekis.

Sausi pusryčiai iš valgiaraščio išbraukti, nes juose yra milžiniškas kiekis cukraus.

"Norime paneigti tarp tėvų sklindančius gandus, kad košės verdamos tik vandenyje. Taip tikrai nėra. Naudojamas ir pienas. Darželiuose anksčiau populiarūs sausi pusryčiai iš valgiaraščio išbraukti, nes juose yra milžiniškas kiekis cukraus", – pabrėžė vedėja.

Anot R.Baliutavičiūtės, vaikai turi gauti kokybišką, sveiką ir visavertį maistą.

"Tinkamas maistas būtinas vaiko augimui, vystymuisi, gerai sveikatai, fiziniam aktyvumui palaikyti", – pabrėžė vedėja.

R.Baliutavičiūtė tikino, kad naujųjų valgiaraščių patiekalai yra ir skanūs, ir sveiki.

"Jei tėvai patys vaikus maitina tik pusfabrikačiais, sausais pusryčiais, pratina prie labai saldaus maisto, tai gal mažyliui sveikas maistas ir bus nepriimtinas. Tačiau negalime taip maitinti visų. Turime vadovautis teisės aktais, rekomendacijomis, skatinti sveiką mitybą", – pabrėžė vedėja.

R.Baliutavičiūtė pasakojo, kad neseniai buvo gautas vienas anoniminis skundas telefonu dėl maitinimo darželyje.

Tačiau mama atsisakė nurodyti įstaigos, kurią lanko jos vaikas, pavadinimą.

"Dėl to negalėjome pasigilinti į konkretaus darželio valgiaraštį", – tvirtino vedėja.

Vaikų norai – ne argumentas

Klaipėdos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė-maisto produktų inspektorė Rita Viskantienė atkreipė dėmesį, kad reikalavimas sumažinti druskos, cukraus, hidrintų riebalų kiekį darželinukų maiste Lietuvoje įsigaliojo prieš daugiau nei metus.

Tarnyba atlieka patikrinimus, ar paisoma šios tvarkos. Tiriami ir patys produktai.

Tiesa, pažeidimų nustatoma retai. Pernai vienoje įstaigoje rasta reikalavimų neatitinkančių dešrelių.

"Darželiai negauna produktų su draudžiamais maisto priedais, per dideliu druskos ar cukraus kiekiu. Nebėra ir sumuštinių. Vaikams duodama nesaldi arbata. Saldžius gėrimus pietų metų pakeitė vanduo. Retai tiekiamos ir pieniškos dešrelės, kurių taip bijojo tėvai, tačiau ir jos buvo aukščiausios rūšies. Dabar dešrelių išvis nebeliks", – pabrėžė inspektorė.

Anot R.Viskantienės, anksčiau darželiai mėgo ir sūrius sausainius, lazdeles, saldžias bandeles. Tokių užkandžių teko atsisakyti.

Pašnekovė patikino, kad darželinukams ir toliau tiekiami nemokamai pieno produktai: jogurtai, sūreliai, bet jie yra ekologiški.

"Mano žiniomis, nė vienas darželis neatsisakė šios programos. Tik rečiau tiekiami tokie produktai – du kartus per savaitę", – teigė inspektorė.

R.Viskantienė atkreipė dėmesį, kad anksčiau darželiai labiau derinosi prie pačių vaikų, jų norų. Inspektorė spėjo, kad gal dėl to ir kyla audringos diskusijos.

"Tačiau galima pasidžiaugti tuo, kad naujuose valgiaraščiuose nėra patiekalo, kuris būtų kiekvieną dieną, tuo anksčiau skųsdavosi tėvai", – komentavo inspektorė.

R.Viskantienė atkreipė dėmesį, kad naujuose valgiaraščiuose jau įvertintos ir mažesnės rekomenduojamos maistinių medžiagų ir energijos normos, kurios patvirtintos sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Pastarosios turi įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d.

"Kadangi rengiami nauji valgiaraščiai, įvertintas ir šis reikalavimas. Normos mažesnės, tai ir patiekaluose turi būti dar mažiau cukraus, riebalų", – pabrėžė inspektorė.

GALERIJA

  • Uostamiesčio darželiuose – alkani vaikai?
Rašyti komentarą
Komentarai (66)

Anonimas

Durniu laivas! Valge senoliai lasinius,kugelius,cepelinus,kepe blynus ir t.t. Ir augo sveiki,gyvybingi,energingi,gyvena ne kiek ne trumpiau uz "sveikuolius" O kam organizmui reikalinga druska? Paskaitykite docentes Taujunaites straipsnius. Organizmui reikia visko,tuo labiau auganciam.Is dudelio rasto iseinam is krasto. Kam reikalingi krastutinumai?Kas nenori ,kad vaikai valgytu normalu maista,tegul nesa savo is namu. Anglijoje ar kitur tevai nesa savo maista.

Ramunė

Nuo kada blynai iš vandens ir miltų yra sveikas maistas? O dar į jį įvyniojamas pajuodavęs ir ištižęs bananas ar pajuodavę obuoliai? Ar daug žinotę vaikų valgančių tarkuotas morkas su saulėgražomis. LOPŠELINUKAI SPRINGSTA NUO JŲ. Nuo kada pesticidiniai pomidorai ir agurkai rekomenduojami vaikams? Košės iš dribsnių sveika? Kiek žinau sveika tik iš pilno grūdo dribsnių apie kokius tik pasvajoti galima....Duoda pačius pigiausius ir rėkia, kad sveikai maitina. Ant maitinimo sutaupėte mažų vaikų sąskaita. Tikiuosi ponai sotūs ir laimingi jaučiasi sėdėdami šiltose kėdėse ir nematydami alkanų vaikų akių..Gal kelkite savo riebius užpakalius ir nuvažiuokite pažiūrėti savo "Įdealių įdėjų"įgyvendinimo. Prisėskite šalia mano dukros ir pavalgykite iš jos lėkštutės, visas keturias savaites - pusryčius, pietus, vakarienę. O tada atsakykit ar malonu būti bandymo triušiu.

Ramunė

darželyje "Žuvėdra" direktorė darė susirinkimą. Tai tik įėjusi į salę iškarto tėvus aprėkė, kad mes nesirūpiname vaikų maitinimu. Į visus užklausimus atsakydavo, kad eikite patys pas Grumbliauskienę - direktorė, tipo, niekuo dėta. Tėvams buvo išdėstyta statistika kurią sudarė pačios auklėtojos. Rezultatai kraupus - iš 80 vaikų valgydavo tik 5-10. Mums buvo paaiškinta, kad direktorė jokių ryšių su valgiaraščiu sudariusia tarnyba neturi ir net nesiruošia tos statistikos niekam pateikti. Sorų paplotėliai ir bulvių paplotėliai yra visiškai nevalgomi, bet bus gaminama nes TOKS VALGIARAŠTIS.....ŽODŽIU PADAROM, VAIKAM PARODOM IR Į ŠIUKŠLINĘ, nes net pačios direktorės žodžiais tai maistas kurio neimanoma valgyti.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS