Už uošvio skelbimą – nemalonumai žentui | KaunoDiena.lt

UŽ UOŠVIO SKELBIMĄ – NEMALONUMAI ŽENTUI

Pastangos parduoti uošvio žemės sklypą žentui baigėsi bauda. Gyventojai stebisi, kad už privačioje žemėje įbestą lentą su užrašu „Parduodu“ fiziniai asmenys iš karto sulaukia baudos, o juridiniams asmenims skiriamas įspėjimas.

Savo žemėje – lenta su užrašu

Klaipėdos rajono Vanagų kaime esančio sklypo savininkas yra pensininkas, tad pagalbos dėl parduodamos žemės žmogus kreipėsi į žentą.

Vyras atvažiavo, išklausė uošvių prašymą ir nužingsniavo ieškoti kuolo su lenta.

Žentas pritvirtino lentelę su užrašu „Parduodu“, o apačioje nurodė savo telefono numerį, kad uošvių nevargintų skambinėtojai.

„Žemės sklypas tikrai ne prie pagrindinio kelio, o Agluonėnų seniūnijos Vanagų kaime. Savo privačioje žemėje įkalėme kuolą su užrašu. Bet mikliai gavome baudą. Savivaldės klausėme, gal skundas buvo? Atsakė, kad ne, esą reido metu užfiksuota neteisėta reklama“, – pasakojo Donatas.

Su Donatu susisiekę Klaipėdos rajono savivaldybės specialistai paaiškino, kad gyventojas nesuderino su savivaldybe reklaminio stendo, tad jam ir skirta bauda.

„Baudą skyrė ne uošviui, kurio žemėje stendas buvo, o telefono numerio turėtojui. Kadangi lentelėje buvo mano telefono numeris, baudą gavau aš“, – pečiais gūžčiojo žentas.

Bauda, ir viskas

Už nelegalia laikomą reklamą numatoma bauda gana didelė – nuo 140 iki 300 eurų.

„Gerai, kad esu nebaustas, gavau pusę minimalios baudos. Tvarkose – visiškai nėra logikos. Jei įrašytum svetimą telefono numerį, išeitų, kad baudą skirtų niekuo dėtam žmogui? Už viršytą leidžiamą greitį juk baudžia automobilio savininką. Tai ir čia taip taip turėtų būti“, – teigė Donatas.

Tačiau labiausiai vyrą nustebino įstatymo nurodymas, kad fiziniams asmenims iš karto skiriama piniginė nuobauda.

„Juridiniai asmenys iš pradžių dar tik įspėjimo sulauktų. O paprastam žmogui – bauda, ir viskas. Įstatyme nenumatyta jokių išimčių fiziniams asmenims. Manyčiau, kad tai yra nelygybė“, – stebėjosi žmogus.

Surašo tūkstančius protokolų

Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Gitana Bajorinienė paaiškino, kad bauda skiriama pagal Administracinių nusižengimų kodeksą.

„Tokia jau yra tvarka. Negaliu aš kodekso pakeisti. Bet taip yra, juridiniams asmenims numatytas įspėjimas. Bet nubaustieji visada rodo pirštu į kitus ir klausia, kodėl kiti nebaudžiami“, – atsiduso G. Bajorinienė.

Viešosios tvarkos skyriaus vedėja patikino, kad savivaldybės tinklalapyje yra nuoroda, kur galima sužinoti apie reikalavimus išorinei reklamai.

„O baudų už įvairius pažeidimus surenkame tikrai nemažai. Pernai apie keturis tūkstančius surašyta protokolų, užpernai – arti trijų tūkstančių. Tvarka rajone labai pasistūmėjusi į priekį, vaizdas yra pasikeitęs. Negali taip būti, kad bet kas susigalvojęs prisidėliotų reklaminių stendų“, – paaiškino G. Bajorinienė.

Reikia projekto

Klaipėdos rajono savivaldybės Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Daiva Dilytė paaiškino, kad gyventojams, nusprendusiems reklamuoti paslaugas ar parduodamus daiktus, reikėtų pasirengti išorinės reklamos projektą.

„Savivaldybės tinklalapyje yra patalpinta paraiškos forma, ją reikia užpildyti. Taip pat reikia parengti išorinės reklamos projektą, pridėti topografinę nuotrauką. Taip pat reikia susimokėti mokestį. Jei privačioje žemėje stendas bus įkastas į žemę, bus du eurai už kvadratinį metrą metams. Dažniausiai dokumentus žmonės susiunčia elektroniniu paštu, mes leidimą išduodame per 10 dienų“, – privalomos tvarkos subtilybes atskleidė D. Dilytė.

Vedėja pripažino, kad kai kuriais atvejais žmones vargina reikalavimų gausa.

„Jei gerai pasidomėsi, yra reikalų rengiant išorinės reklamos projektą. Mes suprantame gyventojus, tvarka tikrai galėtų būti supaprastinta“, – pripažino D. Dilytė.

Paaiškėjo, kad Klaipėdos rajono savivaldybė mėgino inicijuoti tokių ne itin logiškų tvarkų pakeitimus, tačiau Vilniuje sėdinčių valdininkų nebuvo suprasta.

Siūlė pataisas

Klaipėdos rajono savivaldybė į Ekonomikos ir inovacijų ministeriją raštu dėl tvarkų tobulinimo kreipėsi dar pernai.

Klaipėdos rajono savivaldybė mėgino inicijuoti tvarkų pakeitimus, tačiau Vilniaus valdininkų tai nebuvo suprasta.

Rašte buvo rašoma, kad savivaldybė įpareigota vadovautis Vietos savivaldos ir Reklamos įstatymo normomis.

Išduodama leidimus įrengti išorinę reklamą, savivaldybės administracija susiduria su praktinėmis įstatymo ir dar ūkio ministro patvirtintų Išorinės reklamos įrengimo taisyklių taikymo problemomis.

Todėl ir buvo teikti pasiūlymai pataisoms.

Logika: Klaipėdos rajono savivaldybė mėgino inicijuoti dabar egzistuojančios ne savivaldybės nustatytos tvarkos pakeitimus, – 20 cm į žemę įsmeigtas kuoliukas niekaip negali pakenkti požeminėms komunikacijoms. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Reklama – bet kokia forma ir bet kokiomis priemonėmis skleidžiama informacija, susijusi su asmens ūkine komercine, finansine ar profesine veikla, skatinanti įsigyti prekių ar naudotis paslaugomis, įskaitant nekilnojamojo turto įsigijimą, turtinių teisių ir įsipareigojimų perėmimą.

„Pareiškėjas, norėdamas gauti leidimą įrengti išorinę reklamą, turi pateikti išorinės reklamos įrengimo projektą, kurio sudėtyje turi būti pateikta reklaminio įrenginio suprojektuota vieta topografiniame plane, pažymėti įrenginio matmenys nuo požeminių tinklų iki gretimybių bei sklypų ribų, kai reklaminis įrenginys įrengiamas žemės sklype. Administracija susiduria su šio punkto taikymo problema tuo atveju, kai nuosavame žemės sklype įsmeigiama lentelė su užrašu „Parduodama“ ir nurodytu telefono numeriu“, – kreipimesi į sostinėje esančią valdininkiją aiškino Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai.

Kuoliukas trukdo komunikacijoms?

Savivaldybei sunku pagrįsti reikalavimą, kodėl būtina rengti topografinę nuotrauką.

„Į žemę, ne giliau kaip 20–30 centimetrų, įsmeigiamas kuoliukas, kuris jokios įtakos esamiems požeminiams tinklams nedaro“, – pastebėjo D. Dilytė.

Buvo siūloma leisti projekto sudėtyje pateikti ne topografinę nuotrauką, o sklypo planą su jame pažymėtais atstumais iki sklypo gretimybių ir kelių arba nustatytos formos ir dydžio tipinį užrašą apie parduodamą žemę leisti įsirengti be leidimo.

Klaipėdos rajono savivaldybė prašė, kad rengiant įstatymo pakeitimo projektą, būtų atsižvelgta į jos pateiktus pasiūlymus.

D. Dilytė atkreipė dėmesį, kad gyventojui nereikia topografinės nuotraukos, kai reklaminis įrenginys įrengiamas ant pamato ar kt.

„Šiandien nėra pakeistas Reklamos įstatymas, bet kai bus keičiamas, savivaldybė teiks pakartotinai pastebėjimus ir pasiūlymus“, – akcentavo Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja.

Rašyti komentarą
Komentarai (112)

Spaliukas

Nusiuskit tai i i Briuseli ,o geriau tiesiai Bidonui,kas vyksta ju Provincijoj......

Arvydas

Kai išvogia milijonus, tai normalu, savo žemėje pastate lentelę su užrašu, bauda-čia tik Lietuvoje taip galima, greit einant į tualetą reikės gauti seimo leidimą. Gyvename baudžiavoje!! Kiek dar tylės tauta.

Vika

Didesnio apsurdo pas mus nėra,užkliuvo skelbimas ir mokėk bauda.Kur mes ritames?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS