Siūlo nutraukti pensijų kaupimą tik ištikus didelei negaliai | KaunoDiena.lt

SIŪLO NUTRAUKTI PENSIJŲ KAUPIMĄ TIK IŠTIKUS DIDELEI NEGALIAI

Vyriausybei ir socialiniams partneriams tebeieškant sprendimo, kokios galėtų būti svarbios priežastys nutraukti antros pakopos pensijų kaupimo sutartis anksčiau laiko, Lietuvos investicinių ir pensijų fondų asociacija ragina nustatyti išskirtinius atvejus, susijusius tik su kaupiančiojo sveikata.

Asociacijos vadovas Tadas Gudaitis sako, kad toks išskirtinis atvejis būtų aukščiausias negalios lygis – 75–100 proc. nedarbingumas. Jis siūlo kol kas neleisti patiems žmonėms nurodyti priežasties, dėl kurios kaupimas pensijai pasunkintų jų gyvenimą ir dėl to jie galėtų nutraukti sutartis.

Pasak jo, ateityje tokį kelią būtų galima svarstyti, bet prieš tai reikia numatyti procedūras, kaip tokį kaupiančiojo apsisprendimą būtų galima įgyvendinti.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad pensijų fondų valdytojai priešinasi ministerijos siūlymui leisti sutartis nutraukti ir dėl gyventojams labai svarbių aplinkybių, kurios pasunkintų jų gyvenimą ar padarytų kaupimą betikslį.

Anksčiau ministrė yra sakiusi, kad svarbios priežastys trauktis iš lėšų kaupimo pensijai galėtų būti kaupiančiojo šeimos nario, nepilnamečio vaiko liga ar sunki negalia.

T. Gudaitis tvirtina, kad, fondų valdytojų nuomone, priežasčių sąrašo labai išplėsti nereikėtų. Pasak jo, kritinių ligų, dėl kurių būtų nutraukiamos sutartys, sąrašą visų pirma reikia pamatyti, o tada jį komentuoti.

Anot T. Gudaičio, reikia įvertinti, ar, leidus žmogui pačiam spręsti dėl svarbių pasitraukimo priežasčių, tokia tvarka nepasunkintų ne tik gydytojų, komisijų, kurios sprendžia dėl negalios suteikimo, bet ir teisėjų darbo.

Anot T. Gudaičio, taip pat reikia įvertinti, ar, leidus žmogui pačiam spręsti dėl svarbių pasitraukimo priežasčių, tokia tvarka nepasunkintų ne tik gydytojų, komisijų, kurios sprendžia dėl negalios suteikimo, bet ir teisėjų darbo.

M. Navickienė sako, kad su fondais nesutariama ir dėl valstybės dalies likimo: „Ar tai turėtų būti nuosavybės teisė, ar turėtų būti perskirstyta visiems žmonėms.“

T. Gudaitis mano, kad šiuo klausimu sprendimus turi priimti tik politikai ir mokesčių administratoriai.

„Kaip matyti iš kitų kaupimo priemonių, lengvatas, šiuokart – valstybės paskatą, valstybė dažnai nori susigrąžinti, kai tikslas nepasiektas“, – sako jis.

Viceministras Martynas Šiurkus anksčiau minėjo, kad svarstoma siūlyti šias lėšas palikti „Sodroje“, o žmogui grąžinti už jas sukauptą investicinę grąžą.

M. Navickienė žada, kad galutinis pataisų variantas turėtų būti parengtas netrukus, tuomet pataisos būtų pristatytos parlamentinėms frakcijoms ir tik vėliau svarstomos Vyriausybėje ir Seime.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Vil

Na, va, čia jau žiauru iš valstybės pusės. Gerai, kurie investavo į nekilnojamąjį ar kilnojamąjį turtą ir iš to turės naudos, kada norės, o ne pasitikėjo šita tipo valstybe. Čia jau žiauruva, nors manęs tai ir neliečia:)

Klpd.

jei pas mus būtų normali demokratinė respublika, veiktų tikros žmogaus teisių gynimo organizacijos ir Prokuratūra, tai tokia totali prievarta suvarant daugumą Lietuvos piliečių į abejotinus privačius pensijų kaupimo fondus, būtų paskelbtas nusikaltimu. Kriminaliniu. Nes niekas neturi teisės be mano žinios nuskaičiuot iš manos sąskaitos banke JOKIŲ PINIGŲ ar kitaip mane apilpėšt. ČIA MANO UŽDIRBTI PINIGAI IR TIK AŠ TURIU SPRĘST KUR JUOS DĖT AR KAM DUOT. P/S. Mano finansinės pareigos tik Valstybei (!) yra neginčytinos. Ir tai jei jose nedalyvauja privatus kapitalas..

seniokas

Tampa aišku, kad valdininkai suinteresuoti privačių fondų veikla. Paprastas Žmogus - jiems absoliuti tuštuma.Paskui karksi, kad į rinkimus niekas neina...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS