Ventės rago ornitologai sužiedavo 46 tūkst. paukščių | KaunoDiena.lt

VENTĖS RAGO ORNITOLOGAI SUŽIEDAVO 46 TŪKST. PAUKŠČIŲ

Ventės rago ornitologai jau spėjo sužieduoti 46 tūkst. paukščių. Per dieną sužieduojama nuo tūkstančio iki kelių tūkstančių sparnuočių. Ornitologai pripažįsta, kad paukščių migracija jau įsibėgėjusi, tačiau kol šilta, sparnuočiai masiškai dar neskrenda į šiltuosius kraštus.

„Dabar masiškai skrenda zylės. Nuo metų pradžios sužiedavome 121 rūšies 45,9 tūkst. paukščių. Bet rekordų kol kas nebus. Trūksta rankų, trūksta vieno darbuotojo. Daugiausia per metus esame sužiedavę virš 100 tūkst. paukščių. O dienos rekordas yra buvęs virš 7 tūkst. paukščių“, – pasakojo Ventės ornitologas Vytautas Eigirdas.

Ventėje šią savaitę toks zylių antplūdis, kad ornitologai net negali sugauti kitokių rūšių.

„Jei tik iškeli kitokį tinklą, į jį tuojau prilenda zylių. Nieko negalime padaryti. Zyles gi vis tiek reikia sužieduoti“, – pasakojo V. Eigirdas.

Kol kas ornitologai nemato šiaurinių kraštų paukščių migracijos.

„Orai šilti, tad paukščiai neskuba skristi. Kai šiek tiek labiau atvėsta, pradedame stebėti šiaurinių kraštų paukščių judėjimą. Tuomet skrenda šiauriniai kikiliai, tūbuotieji suopiai. Tačiau kol kas šaltą orą menančių paukščių nėra“, – pastebėjo V. Eigirdas.

Kokios paukščių rūšys pakeis zyles, nėra aišku.

„Zylėms ateina laikas ir viskas, jos skrenda. Kokios rūšys pasirodys vėliau, tik spėliojama. Paukščiai apie orus nenusimano. Netolimi migrantai pasitraukia į šiltesnius kraštus, reaguodami į konkrečias oro sąlygas“, – paaiškino ornitologas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

alis...

va, kur paukštelių stresuotojai ir naikintojai... metas uždaryti tuos tinklus, o paukštelius skaičiuoti kompiuterizuotomis sistemomis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS