Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių | KaunoDiena.lt

VIRŠ VENTĖS – ŠIMTAI TŪKSTANČIŲ KREGŽDŽIŲ

Ornitologams rugsėjis – pats darbymetis, per dieną tenka sužieduoti apie tūkstantį paukščių. Tačiau tokio vaizdo ornitologai dar nebuvo matę – marių nendrynus vienu metu nugulė šimtai tūkstančių šelmeninių ir urvinių kregždžių.

Dešimtimis tūkstančių ornitologai šių paukščių dar buvo regėję. Tačiau pirmadienio vakarą Kuršių marių pakrantėje susirinko neįtikėtinas šių paukščių būrys.

„Gal net ir šimtas tūkstančių. Žiūrint į tokį būrį, net sunku suvokti, kaip jos orientuojasi ore ir nesusidaužia. Kregždės ruošėsi nakčiai, jos naktį praleidžia taip, kad plėšrūnai nepagautų. Jos tupia į nendrynus – vanduo saugo nuo lapių ar kitų gyvių. Kai jos sutupia, atrodo, kad nendrės net verda. Tiek jų ten daug“, – pasakojo Ventės rago ornitologas Vytautas Eigirdas.

Kai jos sutupia, atrodo, kad nendrės net verda.

Kregždės į būrius susirenka pagal balsą.

„Skrisdamos jos čiulba, o kitos prisijungia, išgirdusios balsus. Mes net tuo pasinaudojame, kai žieduojame paukščius. Gaudyklėse įstringa kelios kregždės, o jų balsus girdėdamos suskrenda kitos. Taip ir tūkstantį kregždžių gali sužieduoti per dieną“, – sakė V. Eigirdas.

Paukščiai kol kas neskuba išskristi, nes dar vyrauja šilti orai. Bet jų migracija jau įsibėgėja.

„Šios kregždės gali pasiekti net Pietų Afriką. Kregždės – vienos ištvermingiausių sparnuočių. Jos visą laiką praleidžia ore, praktiškai nenusileidžia. Esame pagavę Ventėje kregždę su Pietų Afrikos žiedu“, – pasakojo V. Eigirdas.

Be kregždžių, ornitologai sugauna zylių, devynbalsių, šiuo metu į tinklus pakliūva net ir lakštingalų, kurios lyg ir turėjo jau būti išskridusios.

„Orai kaip vasarą. Paukščiai neskuba išskristi“, – pastebėjo V. Eigirdas.

GALERIJA

  • Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių
  • Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių
  • Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių
  • Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių
  • Virš Ventės – šimtai tūkstančių kregždžių
V. Eigirdo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zylė

Jau senai aišku kur kas ir kaip skrenda.Kada baigsis tie žiedavimai:)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS