Žaibai – neprognozuojami: trenkė į žemę Klaipėdos centre | KaunoDiena.lt

ŽAIBAI – NEPROGNOZUOJAMI: TRENKĖ Į ŽEMĘ KLAIPĖDOS CENTRE

Posakis apie perkūną iš giedro dangaus uostamiestyje tapo realybe. Nors dauguma klaipėdiečių vakar nematė jokios audros, tądien dangus svaidėsi žaibais. Tauralaukyje elektros išlydis smogė į namą, žaibas trenkė ir į žemę pačiame miesto centre – I.Kanto gatvėje.

Rėžė tiesiai į namą

Antradienio popietę ugniagesiams teko skubėti į Tauralaukio mikrorajoną dėl pranešimo apie žaibo padegtą namą.

Ugniagesiams skambinęs gyventojas tikino, kad Akmenų gatvėje į namą trenkė žaibas. Vienu metu esą net ore pasirodė kibirkštys, į viršų pliūptelėjo liepsna.

Pranešimas fiksuotas 15 val. 40 min. Tačiau atvykę ugniagesiai gaisro neišvydo. Gelbėtojai vis tiek nuodugniai patikrino situaciją, nors namas ir nedegė, vienoje vietoje aptiktas veikiausiai žaibo išlydžio pažeistas elektros kabelis.

Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Pajėgų valdymo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas tikino, kad ugniagesių būstinėje Tauralaukio gatvėje jokios audros nebuvo jaučiama.

Žaibai – neprognozuojami.

„Labai keista. Tik girdėjau tolumoje griaustinį, bet lyg ir audros nebuvo, tik šiek tiek nulijo. Žaibai – neprognozuojami. Sunku pasakyti, ar buvo žaibas, gal elektros laidai susilietė“, – stebėjosi V.Masiliauskas.

Vis tik jis pažymėjo, kad ugniagesiai tokiais atvejais patikrina namą ir jo aplinką.

„Visuomet viskas nuodugniai patikrinama, pabendraujama su gyventojais. Kitą kartą net ir nuraminti žmones reikia. Juk visiems stresas tokiose situacijoje“, – kalbėjo V.Masiliauskas.

Vaidas Masiliauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Žaibolaidis neapsaugojo

Pajūriui neretai prognozuojamos liūtys, kurių metu gali kilti žaibų išlydžiai.

„Audros pajūryje yra dažnas dalykas. Vertėtų laikytis įprastų taisyklių – nestatyti automobilių po medžiais, užsidaryti langus, paraginti vaikus iš kiemo eiti į namus. Audrų metu nereikėtų maudytis vandens telkiniuose. Dėl kamuolinių žaibų pavojaus vertėtų uždaryti visas būsto ertmes, orlaides. Visais atvejais geriau yra pasisaugoti. Net ugniagesiai prieš žaibą yra bejėgiai“, – konstatavo V.Masiliauskas.

Uostamiestyje yra buvęs atvejis, kai ką tik name įrengus žaibolaidį, kaip tik į tą vietą trenkė žaibas, o namo stogas supleškėjo.

„Sudėtinga komentuoti, kas ne taip buvo įrengta. Žaibolaidis skirtas elektros išlydžio nukreipimui į žemę“, – patikino specialistas.

Žaibo galia didelė – įtampa siekia iki 100 tūkst. kilovoltų, o srovė – iki 200 tūkst. amperų.

Prieš keletą metų mistinė situacija nutiko Veiviržėnuose. Į elektros stulpą smogus žaibui, sugedo elektros skaitiklis.

Nors tuo metu įtampa sodyboje buvo atjungta, skaitiklis po išlydžio sukosi velnišku greičiu. Tą kartą gyventojai skubiai kvietė elektrikus, kuriems teko taisyti žaibo sugadintą įrangą.

Seka žaibų išlydžius

Kur ir kada uostamiestyje žaibavo, tiksliai žinojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus budinti sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

„Žaibo išlydis Klaipėdoje fiksuotas antradienį, 15 val. 30 min., Debesų gatvėje, kuri yra prie pat Akmenų gatvės. Dar vienas išlydis fiksuotas I.Kanto gatvėje, prie odontologijos klinikos. Žaibas trenkė ir Aukštakiemio kaime, kuris yra miesto prieigose. Žaibavo aplink Klaipėdą – ties Priekule ir Kintais“, – paaiškino sinoptikė.

Specialistė tikino, kad žaibų išlydžių sistema fiksuoja tokius reiškinius.

„Visuomenė mato vienos valandos fiksuotus žaibo išlydžius. Tačiau mes savo sistemoje matome daugiau duomenų“, – tikino S.Dalinkevičiūtė.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

LL

Ispanijoje Toledo žaibas trenkė į siena su Dž. Floydo atvaizdu, liko tik krūva spalvotų plytų.

Arno

eik tu poliusas

piztes

Labai sunkiai pernesami tokie orai. Nakti virs 20, o diena virs 30. Kaip butumem gyvene Vietname. Tikras tropinis karstis. Jei taip ir toliau tesis, zemes poliusai susikeis ir viskam pize bus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS