Teismas: pinigai arba kalėjimas | KaunoDiena.lt

TEISMAS: PINIGAI ARBA KALĖJIMAS

Iš Vokietijos piliečio šeimos Klaipėdoje pavogę automobilį mašinų vagys bus priversti per metus atlyginti nukentėjusiajam žalą, priešingu atveju jie bus sugrąžinti už grotų.


 

Iš Vokietijos piliečio šeimos Klaipėdoje pavogę automobilį mašinų vagys bus priversti per metus atlyginti nukentėjusiajam žalą, priešingu atveju jie bus sugrąžinti už grotų.

Dingo mašina ir visi daiktai

2012-ieji buvo karštas metas uostamiesčio policijai. Pačiame Klaipėdos centre mašinų vagys nugvelbdavo automobilius, palikę nukentėjusiuosius be brangaus turto.

Bene įžūliausia vagystė buvo įvykdyta tų metų rugpjūtį, kai iš uostamiesčio centre esančios automobilių stovėjimo aikštelės dingo Vokietijos piliečio Tomo Emericho „Volkswagen Multivan“ su senovine priekaba.

Turistų šeima – vyras, žmona ir du vaikai, išsiruošę į kelionę ne vienai dienai, buvo pasiėmę daug daiktų: rūbų, patalynės, navigacijos ir ryšio priemonių, palapinių, 4 dviračius, miegmaišių, turistinių kėdžių, stalą, virtuvę su visa reikalinga įranga.

Priekaba vakarais virsdavo nameliu ant ratų su patogiais gultais ir mini virtuvėle. Visa tai dingo, kol vokiečių šeima kelias valandas vaikštinėjo po Klaipėdos senamiestį.

Vėliau vokiečiai pagrobtą turtą įvertino beveik 86 tūkst. litų.

Labiausiai gailėjo priekabos

Nukentėjusysis labiausiai gailėjo dar Rytų Vokietijos gyvavimo laikais pagamintos turistinės priekabos „Knappfix“.

Ją galima buvo lengvai transformuoti į tentu uždengiamą namelį ant ratų su nedidele virtuvėle bei spintelėmis. Vokietis tikėjosi, kad ypatinga priekaba bus greitai pastebėta.

Tačiau nei mašinos, nei priekabos rasti taip ir nepavyko. Vokiečių šeimos turtas nebuvo apdraustas.

Kadangi panašių nusikaltimų buvo įvykdyta ir daugiau, ieškota tikrų profesionalų, kurie turėjo automobilių vagystėms reikalingos technikos.

Rado vokiečių daiktų

Tada Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus pareigūnams į talką atėjo Organizuoto nusikalstamumo tyrimų tarnybos vyrai.

2013 metų vasario pabaigoje pareigūnai sulaikė tris įtariamuosius: Nedą Ščavinską, Kęstą Ruzgį ir Aleksandrą Burdiną.

Sulaikymo operacijoje dalyvavo Lietuvos policijos Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai.

Per kratas pas sulaikytuosius aptiktas didžiulis kiekis mobiliojo ryšio telefonų ir jų kortelių, įvairiausių įrankių automobilių spynelėms atrakinti ir varikliams įjungti, raktelių ruošinių, automobilių apsaugos priemonių slopinimo-atjungimo įrangos.

Viename įtariamiesiems priklausančių garažų buvo surasta dalis iš vokiečių pagrobtų daiktų. Tačiau automobilio ir ypatingosios priekabos aptikti nepavyko.

Džiaugėsi išteisinimu

Ikiteisminio tyrimo metu paaiškėjo, kad vagys veikė paprastai: dviese stebėjo aplinką, o vienas ėmėsi grobio – atjungė signalizaciją, tam pritaikytais raktais atidarė automobilio dureles ir įjungė variklį.

Pagrobtą mašiną jis nuvairavo į nuošalią vietą, kur iš jo paėmė viską, kas buvo vertingiausia.

Nepaisant surinktų įrodymų, pirmosios instancijos teismas šiuos asmenis dėl vokiečio automobilio vagystės buvo išteisinęs.

Kaltinimą palaikęs prokuroras šį sprendimą apskundė.

Neseniai Klaipėdos apygardos teismas dar kartą narpliojo vokiečių mašinos vagystės bylą ir nusprendė, kad paskelbtasis sprendimas – neteisingas, ir jį pakeitė.

Įpareigojo sumokėti

Visi trys vyrai pripažinti kaltais dėl vokiečio mašinos vagystės. Subendrintos pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės vykdymą nuspręsta atidėti metams. Visi trys privalės sumokėti po 7 530 eurų baudą.

Svarbiausia ir, ko gero, labiausiai suprantama nukentėjusiai vokiečių šeimai bausmės dalis – įpareigojimas per metus atlyginti jų patirtą turtinę žalą.

Jeigu šios sąlygos neįvykdys, visi trys turėtų grįžti už grotų ir realiai atlikti paskirtą jiems laisvės atėmimo bausmę.

Baudą nuteistieji įpareigoti sumokėti per du mėnesius nuo bausmės paskelbimo dienos į Teritorinės mokesčių inspekcijos sąskaitą.

Jeigu per šį laiką jie to nepadarys ir nepateiks Klaipėdos apygardos teismo raštinei tai patvirtinančio banko kvito, bauda bus išieškoma priverstinai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lavre....

Visada nugali pareigunai..NET jie ir suklastojo byla..Teismas visada dangsto jos,nes jie vienoje barykadu puseje..O sitoje byloje tiek priklastota,net teisejas juokesi,bet nieko nenubaude..Ir del to jo nosprendis TOKS ir yra...

pirmam

tai eik durneli į policiją dirbti ir ištirsi, jei manai kad tai yra labai paprasta. Juk toks gudrus.... O realybėje esi liurbis prie kompo

Vaclovas

Gaila, kad vietinė žiniasklaida apie tai nerašo, rinkėjai pažiūrėkit kaip mane ir Jus išdurė Grubliauskas! http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/v-grubliauskui-sutarimo-su-rusais-negana.d?id=67461280
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS