Mokytoją mušęs mokinys siautėja ir toliau | KaunoDiena.lt

MOKYTOJĄ MUŠĘS MOKINYS SIAUTĖJA IR TOLIAU

  • 80

Mokytoją mušęs mokinys siautėja toliau – savaitgalį, kaip įtariama, apsivogė parduotuvėje, praneša LNK.

Per pamoką mokytoją Šiauliuose sumušęs mokinys mokykloje nebepasirodys – jam paskirtas nuotolinis ugdymas. Išvadas po incidento pateikė ir policija. Pareigūnai nepradės ikiteisminio tyrimo nei dėl mokytojo sumušimo, nei dėl neva paties mokinio patirtų sužalojimų.

„Dėl to, kad atsakomybė už fizinio skausmo sukėlimą yra galima tik nuo 16 metų, o šis jaunuolis yra tik keturiolikmetis. Pagal nepilnamečio tėvų pareiškimą sprendimas priimtas dėl to, kad nėra nusikalstamos veikos“, – sakė Šiaulių policijos atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Tačiau mokytoją mušęs keturiolikmetis siautėja toliau. Savaitgalį jis, kaip įtariama, apsivogė parduotuvėje, o už vagystę asmuo gali atsakyti jau nuo 14 metų.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Įtariama, kad vienoje Kelmės rajono kaimo parduotuvėje jis pagrobė cigarečių pakelį nuo prekystalio ir pasišalino“, – sakė G. Smagriūnienė.

Blogai besielgiančių vaikų mokykloje apstu. Tačiau į viešumą iškyla tik patys baisiausi įvykiai ar smurto protrūkiai.

„Visoje šalyje vaikai daro daug grubių, skaudžių nusižengimų, kurie yra labai jautrūs. Mes jų negalime komentuoti, nes yra nepilnamečių duomenų apsauga“, – teigė Šiaulių tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Lina Augytė.

Kad mokyklose skaudūs atvejai nesikartotų, o agresyvūs mokiniai būtų greičiau sudrausminti, Šiaulių savivaldybė žada kreiptis į ministeriją. Esą dabar tarpusavyje nedera dokumentai, apibrėžiantys pagalbą mokiniui.

„Įžvelgiame tam tikrų priešpriešų paėmus vieną ar kitą teisės aktą. Šitas reguliavimas nėra aiškus ir prasideda tam tikros interpretacijos. Per mažai medžiagos surinkta, kad galėtume pritaikyti vienokią ar kitokią priemonę“, – kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė.

Esą ir taip mokyklos praranda per daug laiko sprendimams įgyvendinti, o įsisiautėjęs mokinys ir toliau trukdo ugdymo procesui.

„Reaguojame, bet pirmiausiai yra žingsniai, ką tu turi padaryti, per kiek laiko turi tai padaryti, kad galėtum pereiti prie kito žingsnio. Mes ir sakome, kad šie žingsniai ir tas laikas yra per ilgas“, – sakė E. Minkuvienė.

Ministerija kol kas neįžvelgia klaidų, lauks konkrečių pastabų.

„Visada galima viską koreguoti. Lauksime kreipimosi iš savivaldybės“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėjas Ignas Gaižiūnas.

Ministro patarėjas siūlo vertinti situaciją remiantis protingumo principu, į individualų atvejį galima reaguoti ir lanksčiau.

„Kiekvieno atvejo įstatymais neaprašysime. Būtų ydinga praktika kurti įstatymus pagal kažkokį individualų atvejį. Tokiais atvejais reikia vadovautis sveiku protu“, – kalbėjo I. Gaižiūnas.

Anot savivaldybės atstovų, sistemą reikia keisti iš esmės ir reikia tam skirti laiko. Pirmiausiai yra siūloma keisti mokymosi sutartis, įtraukti daugiau įsipareigojimų mokiniams ir tėvams.

„Reikia daugiau įgaliojimų ir daugiau atsakomybių būtent tėvams, kad mes galėtume kuo greičiau suteikti vaikui pagalbą net ir tuo atveju, jei tėvai nebendradarbiauja“, – sakė E. Minkuvienė.

Dabar švietimo pagalbos sistema veikia blogai.

Pokyčiai mokyklose jau prasideda, Seime kelią stumiasi įstatymas, leidžiantis mokytojams ar policijai esant reikalui tikrinti mokinių daiktus be tėvų sutiko. Tai užkirstų kelią narkotikams, o būtent jų pavartoję mokiniai mokyklose elgiasi neadekvačiai, tampa agresyvūs.

Rašyti komentarą
Komentarai (80)

Jei sumuštų politiko vaikelį, taip ramiai nepraeitų. Mokytojas nukentėjo, o vaikelį ir toliau mokins.

Z

Impotentų valstybėje impotentiški įstatymai

O galetu

suteikti broliska Lietuvos pagalba frontui Ukrainoje! Asmeniniu dalyvavimu,skant!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS