Prokuratūra R. Ačui prašo skirti beveik 29 tūkst. eurų baudą | KaunoDiena.lt

PROKURATŪRA R. AČUI PRAŠO SKIRTI BEVEIK 29 TŪKST. EURŲ BAUDĄ

Buvusį Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorių ir Seimo narį Remigijų Ačą prokuratūra prašo pripažinti kaltu dėl piktnaudžiavimo, sukurstymo iššvaistyti svetimą turtą bei apgaulingo apskaitos tvarkymo ir skirti jam 28,7 tūkst. eurų baudą.

„Mano manymu, įrodymai pagrindžia kaltinimus. Teismas įvertins tuos duomenis“ – BNS sakė Šiaulių apygardos prokuratūros prokuroras Andrejus Mirnyj.

Prokuroras taip pat prašo atimti R. Ačui penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje.

Nuosprendis bus skelbiamas kovo 7 dieną, BNS pranešė teismo atstovas Vytautas Jončas.

Kartu su R. Aču nuosprendį išgirs ir kaltinimo sukursčius iššvaistyti svetimą turtą sulaukęs Raseinių rajone registruotos įmonės direktorius, R. Ačo svainis Orestas Jankauskas – jam prokuratūra siūlo skirti daugiau nei 13,7 tūkst. eurų.

Dviejų įmonių Kauno rajone vadovus – Arvydą Stanevičių ir Andrių Vyšniauską – prokuratūra prašo pripažinti kaltais dėl galbūt apgaulingai tvarkytą jų valdomų bendrovių buhalterinės apskaitos. Abiem siūloma skirti baudas po 15 tūkst. eurų.

Pasak teismo atstovo V. Jončo, nė vienas kaltinamųjų kaltės nepripažįsta, jų advokatai sako, kad byloje nesurinkta įrodymų kaltei pagrįsti.

Ši byla teismui buvo perduota 2022-ųjų sausį, ikiteisminį tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai.

Tuomet teisėsauga skelbė, kad tyrimo duomenimis, R. Ačas, turėdamas įgaliojimus veikti Raseinių rajono savivaldybės vardu bei atstovauti šiam juridiniam asmeniui jo valdomose įmonėse, įtariama, siekė turtinės naudos sau.

Įtariama, kad dar 2018 metais R. Ačas be jokio teisėto pagrindo nurodė Raseinių savivaldybės valdomo Raseinių autobusų parko direktoriui už bendrovės lėšas nupirkti metalo gaminių, kurie neva bus panaudoti savivaldybės darbuotojų kabinetų atnaujinimui.

Pasak prokuratūros, per tyrimą surinkta duomenų, jog iš savivaldybės valdomos įmonės lėšų nupirkti metalo gaminiai buvo panaudoti liepto gamybai R. Ačo priklausančiame sklype Raseinių rajone. Skaičiuojama, kad tokiu būdu buvo iššvaistyta daugiau nei 1 tūkst. eurų, priklausiusių savivaldybės valdomai bendrovei.

Tyrimo duomenimis, tos pačios Raseinių rajono savivaldybės valdomo autobusų parko direktorių bendrovės lėšas panaudoti ne įmonės veikloje sukurstė ir Raseinių rajone registruotos įmonės vadovas O. Jankauskas.

Remiantis surinktais duomenimis, 2018 metų pavasarį O. Jankauskas davė minėtos bendrovės direktoriui nurodymus, jog šis apmokėtų sąskaitas už O. Jankausko įsigytas 10 padangų.

Įtariama, kad tokių būdu O. Jankauskas sukurstė savivaldybės valdomos įmonės direktorių iššvaistyti jam patikėtą svetimą turtą – daugiau nei 2 tūkst. eurų.

Buvęs Raseinių rajono savivaldybės valdomos bendrovės direktorius V. Š. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Tokį sprendimą teismas priėmė, kai minėtasis asmuo pripažino padaręs nusikalstamą veiką, nusikaltimą padarė pirmą kartą ir dėl to nuoširdžiai gailėjosi.

Galėjo apgaulingai tvarkyti apskaitą

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą taip pat surinkta duomenų, jog visi kaltinamieji galėjo apgaulingai tvarkyti savo valdomų įmonių apskaitą. Kaltinamieji į savo bendrovių buhalteriją galbūt įtraukdavo fiktyvias sąskaitas, kurios buvo išrašomos už tariamai suteiktas paslaugas ir prekes. Tyrimo metu gauta duomenų, jog tokie sandoriai buvo vykdomi ir tarp kaltinamųjų valdomų bendrovių.

Įtariama, kad į vienos iš A. Stankevičiaus valdomų įmonių apskaitą buvo įtraukti fiktyvūs dokumentai, patvirtinantys netikrus sandorius bendrai už beveik 79 tūkst. eurų, į kitą – daugiau nei 32 tūkst. eurų.

Tyrimo duomenimis, už realiai nesuteiktas paslaugas A. Vyšniauskas į savo įmonės sąskaitą gavo beveik 27 tūkst. eurų, o kaltinamasis O. Jankauskas – daugiau nei 12 tūkst. eurų.

Iš pradžių R. Ačas buvo sulaikytas dėl kyšininkavimo – R. Ačą ir tuometinį Raseinių autobusų parko direktorių V. Š.STT pareigūnai sulaikė 2018 metų lapkritį.

Buvęs savivaldybės administracijos direktorius buvo įtariamas kyšininkavimu, tačiau per tyrimą įtarimai buvo pakeisti ir jis teismui perduotas dėl piktnaudžiavimo ir kitų nusikaltimų.

R. Ačas 2003 metais buvo prezidento Rolando Pakso, vėliau pašalinto per apkaltą, patarėju nacionalinio saugumo klausimais, 2004-2011 metais kaip partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys buvo išrinktas į Seimą. 2011-2012 metais jis ėjo Raseinių rajono mero pareigas.

R. Ačas, pasitraukęs iš „tvarkiečių“ gretų, mero rinkimuose nesėkmingai kandidatavo kaip rinkimų komiteto „Tavo Raseiniai“ atstovas.

Raseinių administracijos direktoriumi R. Ačas paskirtas 2016 metų gruodį, kai baigė savo, kaip Seimo nario, kadenciją.

2018 metų kovą R. Ačas tapo naujai įkurtos Gedimino Kirkilo vadovaujamos Lietuvos socialdemokratų darbo partijos nariu, po STT sulaikymo sustabdė narystę šioje partijoje.

Raseinių rajono savivaldybės taryba R. Ačą 2018 metų balandį trečiu bandymu po pareikšto nepasitikėjimo atleido iš administracijos vadovo pareigų.

Pernai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas R. Ačui paliko galioti verdiktą už pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu. Šis teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Buvęs politikas nepripažino kaltės.

Naujienų portalas „Delfi“ pernai kovo pradžioje skelbė, kad R. Ačas nuteistas už pasikėsinimą tenkinti lytinę aistrą su nepilnamečiu, teismas jam skyrė 5 tūkst. eurų baudą.

Pasak portalo, dviejų instancijų teismai konstatavo, kad šis nusikaltimas yra įrodytas neginčijamais duomenimis.

Šioje baudžiamojoje byloje nukentėjusiuoju pripažintas 17-metis.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ačas nekaltas - aplinka kalta.

Ačas nekaltas - aplinka kalta.

O tai kaip,jau nepedofilas??

Nusikaltimas veja nusikaltima,ir nusikaltelis kaip laisvej,taip laisvej??kada prades sodinti korumpus teisejus??

Strekoza

Tvarka bus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS