Australijos lietuviai – naujame Z. Kelmickaitės dokumentiniame filme | KaunoDiena.lt

AUSTRALIJOS LIETUVIAI – NAUJAME Z. KELMICKAITĖS DOKUMENTINIAME FILME

  • 0

„Ryto suktinio“ laidų autorė ir vedėja Zita Kelmickaitė Žolinės šventei pateiks karštų Australijos lietuvių prisiminimų, nufilmuotų vasario mėnesį didžiuosiuose tolimojo žemyno miestuose – Adelaidėje, Kanberoje, Melburne ir Sidnėjuje. Zitos Kelmickaitės ir operatoriaus Raimundo Razvadausko užfiksuoti tautiečių prisiminimai sugulė naujame dokumentiniame filme „Australijos lietuviai – tolimi ir artimi“, kurį LRT televizija kviečia žiūrėti rugpjūčio 14 ir 15 dienomis 18.30 val.

„Ryto suktinio“ vedėja neslepia jaunajam operatoriui buvusi negailestinga – kengūromis gėrėtis nebuvo laiko, Raimundas turėjo užfiksuoti Australijos lietuvių gyvenimą. „Turint galvoje, kad tai nematytas kraštas, iki kurio nukakti prireikė 36 valandų, tikrai nebuvo lengva, bet gelbėjo Raimundo jaunystė ir mano sugebėjimas miegoti kad ir vidury gatvės“, – juokiasi Zita. Visgi Australijos įspūdžių režisieriumi, pasak Zitos – „generolu“, turėjo tapti dar vienas žmogus, kuris į nufilmuotą medžiagą pažvelgtų kitomis akimis ir be didesnių emocijų. Juo tapo suvalkietis režisierius Juozas Javaitis, su kuriuo ji yra kūrusi laidą „Gyvenimo ratu“. „Aš labai mėgstu Juozą, nes jis tikras Suvalkijos žmogus – tikslus, konkretus, puikiai jaučiantis dramaturgiją ir muziką“, – pasakoja „Australijos lietuvių“ scenarijaus autorė.

Dviejų dalių dokumentinis filmas „Australijos lietuviai – tolimi ir artimi“ nėra turistinis kaleidoskopas. Pasak Z. Kelmickaitės, po kelias dienas būnant keturiose Australijos lietuvių kolonijose svarbu buvo pagauti tų žmonių gyvenimo akimirkas, atpasakoti jų gyvenimo kelionę iš tėviškės į egzotiškąją Australiją.

Australijos lietuvių kultūros veikėjas Viktoras Baltutis yra parašęs knygą, kurios pavadinimas labai simboliškas: „Išsinešėme tik ilgesį“. „Šiandien galvoj netelpa, – pasakoja Zita, – kokie tvirti ir nepalūžę tie lietuviai buvo: kažin kuri našlė pasiryžtų šiandien su septyniais vaikais ir teta bėgti nuo rusų tankų į nepažįstamą šalį. O kiek tokių istorijų! Jeigu žmonės pajus tikrąją tėvynės ilgesio gaidelę, jeigu pamatys subrendusius ir modernius menininkus, kurie nesubuitėjo, nepalūžo ir neprasigėrė, tai būsime šia kelione pasiekę tikslą. O žvilgtert į šio kontinento tautiečių istoriją ir kasdienybę nebūtume galėję be Australijos lietuvių fondo ir visų bendruomenių palaikymo.“

Filmo antroji dalis baigiasi žurnalistės Ritos Baltušytės žodžiais: „Netikiu, kad žmonės nejaustų nostalgijos, tu čia esi visas tarsi iš gabalų. Niekas tavęs nepažįsta tokio, koks tu buvai nuo mažumės, nėra tavo visumos...“

Filmo žiūrovai susitiks su dailininkėmis Eva Kubbos, Jolanta Janavičiene, skulptoriumi Faustu Sadausku, instaliacijų magu Daniumi Kesminu, prof. Vytauto Landsbergio broliu Gabrieliu ir vyriausiąja seserimi Alena Karazijiene, Vaclovo Rato-Rataiskio dukra Ramona Zakarevičiene, Tilžės akto signataro Valterio Didžio sūnumi ir dukra, miestų bendruomenėmis. Pamatys, kaip atrodo lietuvių kapinės Sidnėjaus apylinkėse.

„Australijos lietuviai – tolimi ir artimi“ – ketvirtadienį ir penktadienį 18.30 val. per LRT televiziją. Scen. aut. Zita Kelmickaitė, rež. Juozas Javaitis, operatorius Raimundas Razvadauskas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS